Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Kalendarium
  • Bidrag
  • Om Akademiliv
Caroline Olsson, Jesper Lindberg och Thomas Björk Eriksson.

Att minska vårdköer inom strålbehandling blir forskning

14 november, 2017

BIDRAG. Med VR-bidraget hoppas man hitta nya lösningar på långa vårdköer till landets alla strålbehandlingsenheter. Vårdköer som påverkar patienternas livskvalitet och personalens arbetsmiljö negativt. Kanske blir forskare på GU först i världen med att testa simuleringsmodeller för att underlätta strålbehandlingsprocessen.

Drygt varannan cancerpatient får strålbehandling i dag. I takt med en åldrande befolkning och ökade antalet cancerfall, måste denna högteknologiska behandlingsform använda de begränsade resurser som finns på bästa sätt. Men många strålbehandlingsavdelningar är hårt ansträngda och balanserar på gränsen till att klara av dagens inflöde av patienter och kvalitetskrav.

– Oplanerade och planerade avbrott som på olika sätt ger upphov till behandlingsköer och långa väntetider förvärrar förstås situationen. Detta försämrar inte bara behandlingseffekten och vårdkvaliteten för patienterna utan leder också till oro och frustration bland närstående, samt dåligt arbetsklimat för alla inblandade yrkeskategorier, säger Thomas Björk Eriksson, docent vid avdelningen för onkologi, universitetsjukhusöverläkare vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset samt verksamhetschef vid Regionalt cancercentrum väst.

VR-bidrag ger nya möjligheter

Man har genom åren försökt lösa situationen med många olika åtgärder, men har hittills inte lyckats hitta rätt fokus på var problemet egentligen ligger.

– Politiker och andra intressenter har nog också så smått börjat bli irriterade på att vi inte löser problem trots ekonomiska satsningar, fortsätter han.

Men Thomas Björk Eriksson och hans kollegor har fortsatt att leta efter nya möjligheter till förbättring och nyligen fick de ett stort projektbidrag på nästan tre och en halv miljoner kronor från Vetenskapsrådet. Bidraget får man för projektet ”Systemdynamisk modellering av strålbehandlingsprocessen: Fältstudier, simuleringar och praktiska lösningar för svensk hälso- och sjukvård.”

Först i välden med simuleringsmodeller för strålbehandlingsprocesser

– Idén att använda systemdynamisk modellering med simuleringsmodeller inom strålbehandling är obeprövat och ett helt nytt sätt att angripa problem med växande köbildning och väntetider. Och vi har hittills i den vetenskapliga litteraturen inte sett att denna metod använts någon annanstans tidigare, när det gäller just strålbehandling, berättar Caroline Olsson, docent vid avdelningen för radiofysik vid Sahlgrenska akademin och FoU-ansvarig på RCC Väst.

Systemdynamisk modellering är ett teoretiskt sätt att beskriva arbetsprocesser inom olika professionella organisationer vilket möjliggör att nya strategier för att nyttja befintlig kapacitet inom ramen för tillgängliga resurser kan identifieras. Metoden erbjuder också sätt att uppskatta och mäta effekter av förändrad resurstillgång (personal och utrustning) och andra strategiska beslut för hälso- och sjukvården.

– I det här forskningsprojektet kommer vi att använda systemdynamisk modellering i en strålbehandlingsmiljö för att hitta och föreslå praktiskt användbara lösningar till kliniskt relevanta problem och frågeställningar, berättar sjukhusfysiker Jesper Lindberg, regional processägare strålbehandling vid RCC Väst och doktorand inom projektet. Jesper Lindberg har precis påbörjat sin forskarutbildning och hela detta projekt ligger som grund för hans avhandling.

Datainsamling från strålenheterna kartlägger behoven

Med hjälp av en specialanpassad enkät gör man till att börja med en omfattande datainsamling kring klinikernas arbetssätt, arbetsmiljö och deras egna lösningförslag. Enkäten går ut till landets alla strålbehandlingsavdelningar, 17 stycken från Umeå i norr till Lund i söder.

– Utifrån de svar som inkommer utarbetar vi sedan simuleringsmodeller som beskriver de verkliga arbetsprocesserna och som kan visualisera effekter av de problem som förekommer på avdelningarna. Modellerna kommer sedan att användas för att testa olika scenarion, när resurstillgång ändras och alternativa arbetsprocesser införs, förklarar Jesper.

De teoretiska förslagen kommer genomgå riskanalyser tillsammans med patienter, anhöriga och sjukvårdspersonal (specialistläkare, sjuksköterskor, sjukhusfysiker och annan strålbehandlingspersonal) för att fastställa vilka lösningar som är säkra och möjliga att använda i verkligheten.

Avslutningsvis kommer en strukturerad och vetenskaplig utvärdering göras utifrån hur patienter, personal och verksamheten upplever de olika behandlingssituationerna.

– Vi som genomför projektet har mångårig klinisk och vetenskaplig erfarenhet av strålbehandling, systemdynamisk modellering och implementeringsprojekt, säger Caroline Olsson. Hon påpekar också att man verkligen kommer att vara ödmjuk inför verksamheternas faktiska situation och att detta är en förutsättning för att hitta de bästa lösningarna.

Så kan en strålbehandling se ut. Bilden kommer från en bildbyrå.

Utmanar myten ”Allt löser sig bara vi köper fler apparater”

– Verkligheten är många gånger istället personalbrist och att man inte ser att det egna handhavandet eller rutinerna får följder och återverkningar i flera led och för övriga verksamheten. Vi vill alltså synliggöra helheten för vi tror att helhetsperspektivet erbjuder möjligheter till att fatta klokare beslut, säger Caroline Olsson.

Deras förhoppning är att de förslag som växer fram förbättrar förutsättningarna för svensk strålbehandling att möta nuvarande och framtida krav jämfört med idag. En välfungerande strålbehandlingsmiljö är betydelsefull eftersom den ökar patienternas förutsättningar för god vård samt minskar oro och frustration bland närstående. I bästa fall kan också belastningen för alla inblandade yrkeskategorier minskas och möjligheterna för hållbar verksamhetsutveckling samt för kvalitetshöjande och vetenskapligt arbete ökas.

– Vi kommer testköra lösningsförslag som kommer fram i modellen tillsammans med verksamheten, då kan vi på ett konkret sätt förkasta eller förfina förslagen. Det vore också klart spännande om vi kommer fram till en arbetsmodell som skulle kunna komma andra verksamhetsområden och enheter till nytta, säger Jesper Lindberg.

Viktigt att mäta både personalens och patienternas upplevelse

För de strålbehandlingsavdelningar som vill delta i projektets implementeringsfas, kommer man att strukturerat införa och utvärdera olika lösningsförslag.

– I samband med införandeskedet vill vi även undersöka både personalens och patienternas upplevelse före och efter. Vi kommer se till parametrar som vårdens kvalitet, väntetider, stress och bemötande, detta speglat mot andra grupper med demografiska likheter med testgrupperna, förklarar Caroline Olsson.

Thomas Björk Eriksson vill passa på att lyfta fram att man även med detta projekt vill hjälpa unga forskare att hitta innovativa och nya forskningmodeller. Minst två av regionalt cancenrcentrums tio kriterier* berörs här – att utveckla strukturer för samarbete med akademisk forskning och den forskande industrin samt främja innovationer i cancervården, samt – att arbeta för att stärka den kliniska cancerforskningen i regionen och i landet och för att vetenskapliga framsteg snabbt kommer cancerpatienter till del.

Samarbetet med Chalmers och externa experter

Resurser i projektet är också Paul Holmström industriforskare vid Chalmers och med stor kunskap inom systemdynamik inom sjukvården. Han är bland annat knuten till Centre for Healthcare Improvement CHI vid Chalmers, med vilka RCC Väst har ett nära samarbete. Samt Stefan Hallberg på konsultbolaget Templog, även han med inriktning på process- och verksamhetsutveckling med systemtänkande som metod och grundpelare för problemlösning med helhetsperspektiv. Genom CHI har Paul och Stefan deltagit i flera SU-anknutna projekt under de senaste tio åren.

Projektet drivs ifrån RCC Väst i samverkan med institutionen för kliniska vetenskaper vid Sahlgrenska akademin/Göteborgs universitet och planeras att starta under 2018 och förväntas vara klart 2021. Forskargruppen och Vetenskapsrådet hoppas nu att vardagens problem med köer och stockning blir forskning till förmån för alla cancerberörda!

Här kan du läsa tio kriterier som ska utmärka ett regionalt cancercentrum: http://www.cancercentrum.se/uppsala-orebro/vara-uppdrag/tio-rcc-kriterier/
Centre for Healthcare Improvement CHI – http://www.chalmers.se/sv/centrum/chi/Sidor/default.aspx
RCC- väst: http://www.cancercentrum.se/vast/om-oss/kontakta-oss /

TEXT: SUSANNE LJ WESTERGREN

Av: Elin Lindström
Taggat med: Bidrag och stipendier, cancerbehandling, institutionen för kliniska vetenskaper, onkologi, strålbehandling, strålning, vårdköer, Vetenskapsrådet

Lägg in dina egna arrangemang i Akademilivs kalendarium

Nyhetsbrevet tar paus för sportlovet – uppehåll onsdag 15 februari

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JAN 24]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated approximately four times per semester.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Vi bygger på Medicinareberget

Nu hittar du samlad information om byggprojekt som påverkar Sahlgrenska akademin i Medarbetarportalen.

 

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Veckans lunchmenyer

Café Anatomen
Matsedel ej tillgänglig på hemsidan.

Café Annedal
Matsedel ej tillgänglig på hemsidan.

Lunchen.nu

Lustgården på Änggårdsbacken
Avhämtning för externa gäster mellan 11.00-12.30 vardagar.

Lyktan

Mersmak Mölndal

Mersmak Sahlgrenska

Mersmak Östra

Salt & Syra

Fler nyheter

Nu kan du nominera 2023 års hedersdoktorer

2 februari, 2023

HEDERSDOKTOR. Alla anställda inom Sahlgrenska akademin kan nominera hedersdoktorer. Utnämningarna är ett bevis på fakultetens uppskattning, och et … [Read More...]

Högtidlig ceremoni för lång och trogen tjänst

30 januari, 2023

AKADEMISKA HÖGTIDER. Onsdagen den 25 januari bjöd universitetet in totalt 68 medarbetare till högtidlig utdelning av utmärkelsen Nit och red … [Read More...]

Ny avhandling: Högre risk för framtida tarmläckage efter sfinkterskada

27 januari, 2023

AVHANDLING. Risken för framtida läckage av tarmgas och avföring är betydligt högre bland kvinnor som fått en sfinkterskada vid förlossning, och al … [Read More...]

Depression och låg livskvalitet 30 år efter kemattack

25 januari, 2023

NY STUDIE. Senapsgas skadar syn, hud och andning – men tre decennier senare är det den psykiska ohälsan som väger tyngst. I en tid av hot om kemi … [Read More...]

Emma Eckernäs: Nu kartlägger universitetet arbetsmiljön även för doktorander

24 januari, 2023

KRÖNIKA. För första gången innehåller arbetsmiljöundersökningen vid Göteborgs universitet (ARK) en underenkät särskilt inriktad mot doktorander. N … [Read More...]

Ny lagstiftning för kliniska läkemedelsprövningar

24 januari, 2023

FORSKNINGENS FÖRUTSÄTTNINGAR. Ny EU-lagstiftning för kliniska läkemedelsprövningar fasas in de närmsta åren. Inom kort måste alla nya ansökningar … [Read More...]

Färre operationer vid fotledsfraktur med tydlig behandlingsrutin

24 januari, 2023

NY AVHANDLING. Andelen fotledsfrakturer som opereras har visat sig kunna minska rejält, från drygt 30 till 10 procent vid vanligaste typen av f … [Read More...]

Kraftsamling för forskning om astma, allergi och luftvägar

24 januari, 2023

FORSKNINGENS FÖRUTSÄTTNINGAR. Nu lanseras ”Breathe Sweden” - en digital plattform för forskare som samlar studier om sjukdomar som drabbar luftvä … [Read More...]

Dags att nominera till pris för Årets avhandling 2022

23 januari, 2023

PRIS. Känner du till en riktigt bra avhandling som försvarades under förra året? Fram till den 7 februari kan du nominera till Sahlgrenska aka … [Read More...]

Till minne av Bo Lundbäck

23 januari, 2023

MINNESORD: Den 6 december gick professor Bo Lundbäck bort efter en tids sjukdom, vid en ålder av 74 år. Han var seniorprofessor i lungmedicin vid … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor