Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

Agneta Holmäng känner sig redo att bli dekan

9 november, 2017

DEKANVAL. Inom kort, den 16 november, inleds Sahlgrenska akademins rådgivande dekanval. Den kandidat som förs fram till val är Agneta Holmäng, som också var en av slutkandidaterna i det val som genomfördes i våras. Frilansjournalisten Lotta Engelbrektson och fotografen Thomas Johansson har träffat henne för Akademilivs räkning.

Om Agneta Holmäng får förtroendet att bli Sahlgrenska akademins nästa dekan kommer hon fokusera på att öka samverkan mellan institutionerna, skapa förutsättningar för mer extern finansiering och förbättra stödet till yngre forskare.

Känner sig redo

Hon är professor i laborativ medicin och sedan länge prefekt för institutionen för neurovetenskap och fysiologi. Hon trivs i sin roll som ledare. Med erfarenhet från en stor och spretig institution lockas hon av Sahlgrenska akademins bredd och tvärvetenskapliga samarbeten. Hon tror på kompletta miljöer – såväl interdisciplinärt som translationellt – som inbegriper både forskning och stimulerande undervisningsmöjligheter, och där alla personalkategorier trivs och blir hörda.

– Ökad samverkan ger en större förståelse för andras förutsättningar och synliggör vikten av att ta till vara varandras kompetenser, säger hon.

Hon tar emot i sitt tjänsterum på institutionen för neurovetenskap och fysiologi.

– Jag har varit prefekt här i elva år. Det skulle vara väldigt roligt och inspirerande att få leda Sahlgrenska akademin framöver, säger hon.

Agneta Holmäng är den enda namngivna kandidaten till uppdraget som dekan, även om hon måste väljas enligt konstens alla regler. Om akademins anställda ger henne förtroendet att bli dekan känner hon sig väl förberedd.

– En mycket viktig uppgift för mig blir att locka externa finansiärer. Jag har många kontakter inom näringslivet och i olika stiftelser och jag vet att det finns ett stort intresse för att stödja Sahlgrenska akademin som vi inte har utnyttjat tillräckligt.

Vill modernisera utbildningen

Hon ser alltså goda möjligheter att öka Sahlgrenska akademins externa forskningsmedel i framtiden, och vill också bidra till att locka fler duktiga studenter till Göteborg.

– Vi behöver modernisera våra utbildningsprogram, och öka studenternas möjligheter att resa utomlands under studietiden. Genom att höja kvaliteten kan vi både attrahera nya studenter och öka deras intresse för forskning efter studierna.

Den modernisering av utbildningen som Agneta Holmäng vill se handlar bland annat om att föra in mer digital teknik och att öka den studentaktiverande metodiken i pedagogiken.

– Förutsättningarna för de olika programmen är ju mycket olika, så detta arbete måste förstås ledas av kursansvariga och programnämnder, men med stöd framför allt av utbildningsrådet och vice-dekanen för utbildningsfrågor, säger hon.

De ökande studentkullarna och satsningen på nya pedagogiska grepp kommer också att kräva fler och nya typer av undervisningslokaler, som exempelvis det som kallas Active Learning Classroom. Hon vill också lyfta fram de lärare som engagerar sig engagerar sig utöver det vanliga i undervisningen:
– Vi bör se över karriärvägarna för engagerade lärare. Och goda undervisningsinsatser måste också premieras mer än idag vid lönesättning.

Mer möten över gränserna

När Vetenskapsrådet nyligen presenterade listan över dem som fick bidrag i den senaste stora utlysningen såg läget lovande ut. Inom medicin och hälsa tilldelades Göteborgs universitet sammanlagt 36 projektbidrag och GU fick det näst största beviljade beloppet efter KI. Däremot gick de yngre forskarna nästan lottlösa. Bara fyra etableringsbidrag av 31 gick till vårt universitet.

– Vi behöver göra mer reklam för oss så att våra unga talanger vill stanna hos oss och fler söker sig hit. Etableringsbidragen är viktiga för att kunna bygga en karriär som självständig forskare. De juniora forskarna är fakultetens framtid, säger Agneta Holmäng.

Hon vill också skapa ett forum där grundexperimentella och kliniska forskare kan mötas och diskutera hur de kan samverka.

– Ofta räcker det att man får lära känna varandra och får höra om aktuella forskningsprojekt för att lusten till interaktion ska vakna till liv, säger Agneta Holmäng, som i dagsläget tycker att det finns alldeles för få mötesplatser där forskare kan träffas.

Expanderande forskningsmiljöer

Hon poängterar att ledningen måste ha en ständig dialog med fakultetens etablerade forskningsgruppledare, och efterfråga på vilket sätt akademin kan underlätta deras verksamhet. Forskargrupperna har ingen formell ställning i organisationen, trots att det är de som driver forskningen framåt.

En sådan fråga, där forskarnas behov ska stå i centrum, är Sahlgrenska akademins Core Facilities. Agneta Holmäng tycker att fakulteten behöver bygga upp en mer metodologisk infrastruktur, som både gynnar den egna verksamheten och kan fungera som nationell resurs. Och då behöver även lokalfrågan diskuteras.

Just nu pågår planeringen av flera stora ombyggnadsprojekt som berör Sahlgrenska akademin, som Sahlgrenska Life och Naturvetenskap Life, men de ligger ganska långt fram i tiden.

– Vi behöver kunna ta hand om expanderande forskningsmiljöer och blivande centrumbildningar på ett snabbare sätt, såväl på Medicinareberget som på Östra sjukhuset och andra områden där Sahlgrenska akademin har verksamhet. Dessutom måste vi skapa campusmiljöer som är attraktiva för både anställda och studenter, säger hon.

NAMN: Agneta Holmäng
ÅLDER: 58 år
GÖR: Prefekt för institutionen för neurovetenskap och fysiologi.
FAMILJ: Man (som också är läkare) och fyra barn. Den yngsta, 19-åringen, bor kvar hemma.
BOR: I Kullavik
INTRESSEN: Tränar varje dag efter jobbet, och har två hundar av rasen Shetland sheepdog. Älskar att laga mat.
AKTUELL: Som kandidat till posten som dekan för Sahlgrenska akademin.

Vill värna kollegiet

Viktiga frågor som ska tas upp i fakultetsstyrelsen för beslut måste först diskuteras och beredas i kollegiala forum. Om Agneta Holmäng blir dekan vill hon ge det kollegiala styret ny kraft, till exempel genom att aktivera våra kollegialt sammansatta råd.

Samtidigt poängterar hon att det också är viktigt att institutionerna behåller en hög grad av autonomi och att de kan arbeta utifrån stabila budgetvillkor, eftersom initiativ till rekryteringar och andra satsningar i hög grad kommer från verksamheten.

Som dekan är man också beroende av en välfungerande administration, vilket Agneta Holmäng tycker att det finns på Sahlgrenska akademin. Samarbetet med prefekterna – som har det primära ansvaret för institutionernas utveckling – måste också vara gott.

Hon ser stora likheter mellan sin egen institution där hon nu är prefekt och Sahlgrenska akademin som helhet, och är klar över vad hon vill åstadkomma om hon väljs till dekan.

– Mycket behöver göras och jag vill sätta upp tydliga mål för när och hur förändringarna ska genomföras. Men det här är ett teamarbete, säger hon.

På frågan om varför just hon är en bra ledare svarar hon:

– Jag är positiv och engagerad, plus att jag gillar att lösa problem. Dessutom tycker jag om mina medarbetare och är bra på att delegera. Jag hoppas att de känner ett jag bara vill dem väl.

Erfarenhet i urval

  • Professor i laborativ medicin, legitimerad läkare.
  • Sedan 2006: Prefekt vid institutionen för neurovetenskap och fysiologi.
  • Mångårig undervisning i endokrin fysiologi.
  • 2003-2005: Ledamot: Institutionsstyrelsen för hjärtkärlinstitutionen, medicinska fakulteten, GU
  • 2006-2014: Ordförande: Idrottsforskningsrådets vetenskapliga råd för medicin (nu styrelseledamot)
  • 2006-2015: Styrelseledamot: Swedish Brain Power
  • 2004-2006: Ordförande: Docenturkommittén, Sahlgrenska akademin
  • Sedan 2007: Ledamot: Sten A Olssons stiftelses resestipendiekommitté
  • 2009: Antagen till nationellt styrelseprogram initierat av Näringsdepartementet: Styrelsekraft.
  • 2009-2011: Styrelseordförande: Food & Health Concept Centre (FHCC) (ledamot 2007-2008)
  • Sedan 2012: Ledamot: Styrgruppen för Kunskapscentrum för hälsa och prestationsutveckling, GU
  • 2010-2013: Ordförande: Granskningsnämnd, Norska forskningsrådet
  • Sedan 2015: Styrelseledamot: Svenska Sällskapet för Medicinsk Forskning (SSMF)
  • Sedan 2015: Ordförande: Granskningsnämnd, SSMF
  • Genomfört utvärderingar för forskningsråd och stiftelser i Norge, Tjeckien, Danmark, Österrike, Australien, Island, Quatar och Italien.
  • Varit ledamot av bedömningsgrupp vid VR. Bedömt ALF-ansökningar i Lund och Umeå.
  • Agneta Holmängs VR-stödda forskning, som är både klinisk och experimentell, handlar om fetma och graviditetsdiabetes. Hon har varit handledare eller bihandledare för många doktorander.

TEXT: LOTTA ENGELBREKTSON
FOTO: THOMAS JOHANSSON

Av: Elin Lindström
Taggat med: dekanval, fakultetsval 2017, fakultetsval2017, forskningens förutsättningar, grundutbildning, institutionen för neurovetenskap och fysiologi, kollegiet, Sahlgrenska akademins framtid

Kommentarer

  1. Göran Kurlberg skriver

    14 november, 2017 vid 15:47

    Ser framemot hur studenters utlandsstudier kan utvecklas

    Mvh
    Göran Kurlberg
    Visiting Professor
    Tribhuvan University Teaching Hospital
    Kathmandu, Nepal

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor