LIKABEHANDLING. För närvarande uppmärksammas många ärenden om sexuella trakasserier i media. Göteborgs universitet ser allvarligt på sexuella trakasserier inom universitetet. Det är därför viktigt att förtydliga vilken hjälp det finns för dig som medarbetare eller student att få om du skulle utsättas för ovälkommet beteende.
Sexuella trakasserier är en form av diskriminering. Det är den som är utsatt som avgör vad som är oönskat eller kränkande. Enligt Diskrimineringsombudsmannen ”måste den som trakasserar förstå hur agerandet upplevs för att det ska bli fråga om trakasserier eller sexuella trakasserier. Det är därför viktigt att den som är trakasserad klargör för den som trakasserar att beteendet är obehagligt och ovälkommet. I vissa situationer kan kränkningen vara så tydlig att inga påpekande krävs från den som känner sig trakasserad.”
Med sexuella trakasserier avses ovälkommet uppträdande av sexuell natur som kränker arbetstagarens integritet i arbetet. Exempel på sexuella trakasserier kan vara beröringar, tafsningar, skämt, förslag, blickar och bilder som är sexuellt anspelande och som nedvärderar personen.
Om du upplever dig utsatt
Om du är anställd och upplever att du blivit utsatt för sexuella trakasserier på Göteborgs universitet ska du först berätta om händelsen för din chef. Om det inte är möjligt så kontakta nästa högre chef, exempelvis dekan eller motsvarande, eller i slutändan rektor. Kontakta samtidigt ditt fackförbund, som har rätt att representera dig. Deras roll i diskrimineringstvister är att företräda sina medlemmar.
Om du är student kan du vända dig till prefekten vid institutionen eller annan anställd som du har förtroende för, som har ett ansvar att informera prefekten. Du kan också vända dig till din studentkår för råd och hjälp.
Detta händer när du anmäler
En utredning startar där du får möjlighet att berätta om vad som hänt, vilka som varit inblandade och dina upplevelser. Det är din chef som ansvarar för att utreda omständigheterna kring trakasserierna och att eventuella åtgärder snabbt vidtas.
Du får inte bli utsatt för några negativa handlingar med anledning av din anmälan.
Detta stöd kan du få
Förutom det stöd och råd som du kan få hos din fackförening finns även Företagshälsan eller Göteborgs Universitets Studentkår om du är student.
På varje institution eller enhet finns det en Likabehandlingsrepresentant som stöd i diskriminerings- och trakasserifrågor. Likabehandlingsrepresentanten kan hjälpa till med frågor om vad diskriminering och trakasseri är och var man kan vända sig om man upplever sig diskriminerad eller trakasserad.
Om du vill veta mer
Du kan läsa mer om diskriminering och sexuella trakasserier på Medarbetarportalen sida, där det även finns stöd- och styrdokument. Som student kan du läsa mer på Studentportalen. Du kan även läsa mer hos Diskrimineringsombudsmannen.