KULTUR. För tredje året i rad väljer Centrum för personcentrerad vård (GPCC) att medverka i Kvalitetsmässan. I år erbjuds dessutom en konstpaus – för samtidigt som Kvalitetsmässan pågår är Göteborgs universitet värd för en internationell konferens om konstnärlig forskning, där det bland annat erbjuds en konstinstallation av Victoria Brattström, som är regissör, skådespelare och doktorand på Centrum för personcentrerad vård (GPCC).
Konstinstallationen har titeln ”Exclusion/ Inclusion in healthcare meetings” och kan upplevas på Galleri Monitor under tre dagar i mitten av november. Installationen har skapats av regissören och skådespelaren Victoria Brattström, som också är doktorand vid Centrum för personcentrerad vård. I sitt avhandlingsprojekt använder hon teaterns tolkningsstrategier för att anta olika personperspektiv för att utforska den partnerskapsrelation mellan vårdgivare och vårdtagare som är central för personcentrerad vård. Installationen är ett mindre delprojekt i hennes avhandlingsprojekt, och är en del av konferensen PARSE Conference on EXCLUSION 2017, som pågår samtidigt som Kvalitetsmässan.
– Att den konstnärliga forskningskonferensen och Kvalitetsmässan pågår samtidigt ger möjlighet för helt olika grupper att mötas i installationen, och det är en intressant tanke, säger Victoria.
Installationen använder konstnärlig gestaltning för att vända och vrida på perspektiven i vårdmötet. Vem är den unika personen bakom anamnesen? Hur ser vi varandra som subjekt och objekt Vad betyder den blick som vänds mot mig – eller från mig? Hur hanterar vi i vårdsituationen vår potential att skapa och omskapa varandra, både som roller och som personer? Syftet med installationen är att väcka diskussion om vad som händer i det komplexa samspelet mellan parterna i vårdmötet, bland annat genom att besökaren själv får pröva olika blickpositioner.
– Det handlar om att förskjuta perspektivet, och hur upplevelsen av vårdsamtalet förändras när man ser det ur ett förstapersonsperspektiv, som exempelvis en skådespelare har i undersökande av en text på scenen, eller ur ett ”salongsperspektiv”, alltså det tredjepersonsperspektiv som till exempel en regissör har under ett sceniskt repetitionsarbete, berättar Victoria Brattström, som hoppas att många vill komma och uppleva installationen själva.
Räkna med att det tar mellan 15 och 30 minuter att besöka installationen.
Praktisk information
Utställningen ges på Galleri Monitor, Chalmersgatan 4. Du kan besöka installationen under utställningens öppettider (onsdag 15 november 12:00-14:30, samt 20:00-22:00, torsdag 16 november 08:30-10:00, samt 12:00-14:30, fredag 17 november 08:30-10:00, samt 12:00-14:30). Utställningen kan upplevas både av svensk- och engelsktalande.
Installationen ingår i ett tvärvetenskapligt samarbete med filmskaparen Linda Sternö som är lektor på Akademin Valand och idéhistorikern Helena Dahlberg, som är forskare inom GPCC.
För att ta del av konstinstallationen på konferensen PARSE Conference on EXCLUSION 2017, behöver du visa upp inbjudan, som utskrift eller på din telefon.
Aktiv monter
GPCC deltar i Kvalitetsmässan med en monter, i seminarier och dessutom med starten av ett nytt nätverk för verksamheter som implementerar personcentrerad vård.
GPCC:s monter under Kvalitetsmässan har nummer B04:12. Förutom möjligheten att prata med personer som arbetar med och forskar personcentrerad vård kan du testa PCV-spelet, en spelapp där du kan lära dig mer om personcentrerad vård. Dessutom kan du sjunka ner i Berättelsefåtöljen – prova min sits – där du kan ta del av patientberättelser från medlemmar av GPCC:s personråd.
GPCC medverkar i tre av konferensprogrammets seminarier:
- Kan en personcentrerad nära vård vara svaret på vårdens utmaningar? 15 november, klockan 08.50. Länk till seminaret.
- Bemötande – på patientens villkor. 16 november, klockan 10.30. Länk till seminariet.
- Hur långt räcker ett gott bemötande för att skapa god vård? 16 november, klockan 14.30. Länk till seminariet.