KRÖNIKA. Arbetet med de byggplaner som berör Sahlgrenska akademin går framåt, konstaterar tf dekan Eric Hanse i sin krönika. Inom kort är förstudien för samverkansprojektet Sahlgrenska Life klar, och snart formaliseras också uppdragen för de grupper som arbetar med förstudien för fakultetens egna framtida behov.
Idag, onsdag 1 november, är det sista chansen för dig som vill anmäla dig till inspirationsseminariet om framtidens arbetsplatser. Seminariet är den 8 november, 12:00-13:15 i konferenscentrum Wallenberg. Personligen hoppas jag på att seminariet ska ge just inspiration. Både vi och den Naturvetenskapliga fakulteten har som övergripande mål att uppnå kostnadsneutralitet för våra nya byggnader, genom att använda våra kvadratmetrar mer effektivt. Jag är själv övertygad om att det är möjligt, och jag hoppas seminariet ger goda exempel både när det gäller laboratorier och kontor.
Jag hoppas seminariet ger goda exempel
Som jag berättat tidigare är vi på Sahlgrenska akademin numera involverade i tre byggplaneringar, som befinner sig i olika faser. Den byggnad som ska bli hem för tre livsvetenskapliga institutioner från den Naturvetenskapliga fakulteten har kommit längst, och är inne i sitt programskede. Förstudien för Sahlgrenska Life är klar inom kort, och ska då presenteras för förstudiens styrgrupp. Förstudien är underlaget för beslutet som projektägarna ska ta om man ska gå vidare till nästa skede i byggprocessen.
Den tredje byggplaneringen som vi är involverade i är vår egen förstudie, där tre olika arbetsgrupper arbetar med underlag när det gäller våra framtida behov av forskningslokaler, undervisningslokaler och djurhus. Det finns också en arbetsgrupp som arbetar med möjliga lösningar för våra behov av ersättningslokaler, men detta arbete är beroende av utvecklingen för själva bygget, och måste sannolikt hitta lösningarna allteftersom behoven uppstår. Arbetet i gruppen ska drivas av Akademiska Hus, men jag har bett Per Elias och Elisabeth Carlsohn fortsätta leda arbetet i gruppen för fakultetens del.
Bra att arbetsgrupperna redan kommit igång
Samtliga arbetsgrupper har redan hunnit ha flera möten, och både jag och prefektrådet har tagit del av deras minnesanteckningar. Dessa arbetsgrupper kommer också inom kort att formaliseras, med mer tydliga uppdrag och professionell projektledning.
Jag tycker det är mycket bra att arbetsgrupperna redan kommit igång, och att de hunnit diskutera olika möjligheter inom sina ansvarsområden. Jag har stort förtroende för alla dessa arbetsgrupper, och särskilt för de personer jag bett leda dem. Här kan du se en sammanställning av vilka som ingår i grupperna.
Arbetsgruppen kommer att hitta sätt att minimera inverkan på våra djur
Det finns många frågor om hur vår experimentella forskning och den känsliga instrumenteringen kommer att påverkas av sprängningar och andra byggstörningar. Den arbetsgrupp som arbetar med djurhusfrågorna leds av EBM:s föreståndare Marie Hornfelt, och andra erfarna personer som Fredrik Bäckhed, Mia Ericsson, Carina Mallard och Bengt Hallberg ingår också i gruppen. Michael Axelsson, som representerar Natfak i gruppen, är en nationellt erkänd expert inom djurfrågor. Jag har därför oerhört stor tilltro till att arbetsgruppen kommer att hitta sätt att minimera inverkan på våra djur. Det finns också lärdomar att dra bland annat från KI, där jag vet att Akademiliv kommer att återkomma med ett reportage om hur man arbetat för att skydda djuren där.