BIDRAG. Eva Angenete, docent i kirurgi vid institutionen för kliniska vetenskaper, är en av fyra unga forskare vid Sahlgrenska akademin som får etableringsbidrag i årets stora utlysning från Vetenskapsrådet. Det ger henne får sex miljoner kronor till hennes forskning, som handlar om att förbättra behandlingen vid tjocktarm-, ändtarms- och analcancer.
– Det betyder verkligen jättemycket att få etableringsbidraget. Framför allt känns det roligt att också andra förstår att det vår grupp arbetar med är värdefullt, säger Eva.
Redan som läkarstudent började hon intressera sig för kirurgisk behandling av kolorektal cancer, bland annat genom sin dåvarande kirurgiprofessor Svante Nordgren. Kirurgi är ofta nödvändigt och hjälper patienterna, men behandlingen kan också leda till komplikationer som vården behöver hantera.
– Som forskare ser jag att det finns möjligheter att minska de komplikationer som kan uppstå, att hitta förutsättningar som ger patienterna en högre livskvalitet och att förbättra funktionen, säger Eva.
Behandling, ekonomi och livskvalitet
Hon leder en grupp som fokuserar på kolorektalcancer och analcancer med sex doktorander. Gruppen är del av en större grupp som består av ytterligare fyra doktorander, flera läkarstudenter, åtta forskningssjuksköterskor, en databasadministratör, en statistiker och en hälsoekonom. Eva Haglind, professor emerita i kirurgi, startade gruppen som ett kirurgiskt nätverk av akademiska kirurger 2009 och de fortsätter att samverka i gruppen. Eva Angenetes forskning är bred kring kolorektal cancer, både om den kirurgiska behandlingen, om patienternas livskvalitet, och om behandlingens hälsoekonomi.
Något som kan påverka patienternas livskvalitet är till exempel den tillfälliga stomipåse de måste ha i uppemot ett halvår efter operationen. I samarbete inom nätverket av forskande kirurger kunde gruppen visa att vissa patienter kan få bli av med stomipåsen betydligt tidigare:
– För en del av patienterna räcker det att ha stomipåsen bara en vecka eller två, och de kan då alltså i gå på toaletten igen direkt när de kommer hem från sjukhuset. Det gäller dock inte alla patienter, utan bara dem som inte fått några komplikationer och där läkningen fungerat bra, säger Eva.
Ibland bättre att inte operera
Hon har nu flera nya studier på gång. I samarbete med Anna Martling, som är professor i kirurgi på KI, driver hon en nationell studie där utvalda patienter helt ska slippa operation, utan bara behandlas med den planerade förbehandlingen med strålning och cellgifter.
– Det finns patienter som svarar så bra på icke-kirurgisk behandling att det är bättre att inte operera dem. Det handlar om att välja rätt patienter till rätt behandling – att skräddarsy vården, konstaterar Eva.
Hon samarbetar också med Martin Gellerstedt, docent i informatik vid Högskolan Väst, i en studie där patienter med ändtarmscancer ska randomiseras till att delta i ett internetforum, för att undersöka om detta kan underlätta kommunikation med både andra patienter och med vårdpersonal.
Eva Angenete är adjungerad universitetslektor och chef för avdelningen för kirurgi vid institutionen för kliniska vetenskaper. Kliniskt arbetar hon som kolorektalkirurg på Östra sjukhuset, framför allt med avancerad rektalcancer och analcancer. Hon har också ett fokus på minimalinvasiva metoder. Tillsammans med sina kollegor var hon bland annat först i Sverige med att införa en ny teknik som kallas transanal TME, som är en enklare metod att skapa låga förbindelser på bäckenbotten vid rektalkirurgi.
Eva Angenete tilldelades nyligen också Svensk Kirurgisk förenings stora forskarstipendium, som är ett av de finaste forskningsprisen inom svensk kirurgi.
De andra tre som får etableringsstöd är:
Johan Ruud, institutionen för neurovetenskap och fysiologi. Han planerar att flytta till Göteborg under nästa år och etablera en forskargrupp vid enheten för endokrinologi.
Titel för ansökan till VR: Nervcellskretsar i hjärnstammen: avancerade genetiska studier av homeostatisk reglering i frisk och sjuk.
Michael Schöll, biträdande universitetslektor vid institutionen för neurovetenskap och fysiologi. Han ingår i Wallenberg Centre for Molecular and Translational Medicine i Göteborg.
Titel för ansökan till VR: Kartläggning av tidiga neuropatiska processer som leder till utveckling av demens med hjärnavbildning
Fredrik Sterky, läkare och disputerad forskare inom klinisk kemi vid institutionen för biomedicin. Han ingår i Wallenberg Centre for Molecular and Translational Medicine i Göteborg.
Titel för ansökan till VR: CA-proteiners betydelse för hjärnans synapser och reglering av ett proteinkomplex kopplat till autism.
TEXT: ELIN LINDSTRÖM CLAESSEN
Göran Kurlberg skriver
Grattis till etableringsstödet!!