Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

Kartläggning av genförändringar leder till målriktad cancerbehandling

30 oktober, 2017

NYA STUDIER. I samarbete med kollegor vid Memorial Sloan Kettering Cancer Center i New York har forskare vid Sahlgrenska Cancer Center identifierat nya fusionsonkogener som driver utvecklingen av en allvarlig form av spottkörtelcancer. Forskningsresultaten publiceras nu i tidskriften Nature Communications, och är en direkt följd av fakultetens satsning på Sahlgrenska Academy Seminars.

Studien handlar om myoepitelialt carcinom, en dödlig form av spottkörtelcancer som visat sig vara vanligare än man tidigare trott. Först på senare år har sjukdomen definierats mer entydigt som en egen cancerform.

För att få en så fullständig bild som möjligt av cancergenomet har forskarna använt en panel av olika högupplösande och helgenomtäckande analysmetoder.

Martin Dalin.

– Vi har nu för första gången kartlagt de genetiska förändringar som ligger bakom uppkomsten av dessa tumörer och identifierat de gener som driver tumörtillväxten. Vi har också hittat nya kliniskt viktiga biomarkörer som kan användas för att ställa rätt diagnos och också för att se om en patient svarar på behandling, säger Martin Dalin som är en av forskarna bakom studien.

– Studien visar att myoepiteliala carcinom är ännu en viktig cancerform som karaktäriseras av återkommande fusionsonkogener, alltså sammanslagna cancerdrivande gener som uppstått när olika delar av kromosomer byter plats med varandra, tillägger Göran Stenman, som är professor i patologi och medförfattare till studien.

Från mekanism till behandling

Omkring hälften av alla myoepiteliala carcinom utvecklas från en tidigare godartad tumör som omvandlats till cancer som en följd av att ytterligare genetiska förändringar inträffat. De svenska och amerikanska forskarna visar nu att genomet i dessa tumörer är mera instabilt och har betydligt fler genetiska förändringar jämfört med den grupp tumörer som redan från början var elakartad. Forskarna har även identifierat en tidigare helt okänd fusionsonkogen, TGFBR3-PLAG1, som man nu visar är specifik för myoepiteliala carcinom och en möjlig måltavla för utveckling av ny behandling.

Gruppen på Sahlgrenska Cancer Center arbetar också med adenoidcystisk cancer, en annan dödlig cancerform. Det är en cancer som kan uppstå i olika körtlar i kroppen, såsom exempelvis spottkörtlar, bröst, prostata och lunga, och där det helt saknas behandling för patienter med återfall och spridd sjukdom. Även denna cancerform drivs av en kromosomförändring som ger upphov till en fusionsonkogen som Göran Stenman och medarbetare först beskrev 1986.

Mattias Andersson.

– Vi har nu kartlagt olika signalvägar i cancercellerna och hittat ett sätt att stänga av fusionsonkogenen som driver tumörutvecklingen säger Mattias Andersson, en av forskarna bakom studien som publicerades i september i tidskriften Journal of the National Cancer Institute.

Behandlingen består av en kombination av redan existerande läkemedel som både kan stänga av den aktuella cancergenen och två andra viktiga signalvägar vilket starkt hämmar tumörernas tillväxt såväl i laboratoriet som i djurförsök.

– Det har tagit gruppen närmare 30 år från det Göran och hans medarbetare gjorde de första upptäckterna till att vi nu kunnat visa på hur den här kunskapen kan omsättas i en fungerande behandling, säger Mattias Andersson, och tillägger att gruppen hoppas nu kunna påbörja de första kliniska studierna inom några år.

Timothy Chan och Göran Stenman, förevigade i samband med Timothys föreläsning i Sahlgrenska Academy Seminars i december 2013.

Sahlgrenska Academy Seminars blev startskottet

Samarbetet mellan forskarna i Göteborg och i New York är faktiskt en direkt följd av Sahlgrenska Academy Seminars. När Rådet för forskningsfrågor just startat sin internationella föreläsningsserie kontaktade de Göran Stenman och gav honom möjlighet att bjuda in en internationellt ledande cancerforskare till Göteborg. Göran kom då att tänka på Timothy A Chan, som han träffat något år tidigare på en konferens i USA och som han fått bra kontakt med.

Göran Stenman.

– Tims forskning handlar framför allt om genomisk karakterisering av tumörer och fokuserar på att förstå genetiska mekanismer bakom hjärntumörer, bröstcancer och cancer i tjocktarmen, men även de cancerformer som drabbar huvud och hals, som vi är inriktade mot. När jag bjöd hit honom svarade Tim direkt att han gärna ville komma till Göteborg, minns Göran.

Storskalig cancerforskning

Timothy Chans besök lade grunden för det forskningssamarbete som redan resulterat i flera publikationer – nu senast alltså i Nature Communications. Då, i december 2013, skulle Martin Dalin just disputera, och det föll sig naturligt att höra efter om det fanns plats för honom som postdoktor i Timothy Chans forskargrupp. I drygt två år arbetade Martin med gruppen, som är en av de ledande i världen inom fältet.

– Det var verkligen häftigt att få forska med dem. De tänker storskaligt och har också resurser för att genomföra dessa enorma projekt. Stämningen i gruppen var jättebra, och inte alls så tävlingsinriktad som jag hade väntat mig. Det var också roligt att jobba i en så internationell miljö, med forskare från hela världen, säger Martin.

Tillbaka i Göteborg arbetar Martin nu till vardags som läkare på barnonkologen på Drottning Silvias Barn- och Ungdomssjukhus, där han etablerar nya forskningsprojekt – nu med fokus på barncancer. Bland annat planerar han nu tillsammans med Mattias ett gemensamt projekt om barnleukemi.

Relaterat

  • Multi-dimensional genomic analysis of myoepithelial carcinoma identifies prevalent oncogenic gene fusions. (Dalin et al.) Nature Communications, 2017
  • Targeting the Oncogenic Transcriptional Regulator MYB in Adenoid Cystic Carcinoma by Inhibition of IGF1R/AKT Signaling. (Andersson et al.) Journal of the National Cancer Institute, 2017
  • Göran Stenmans forskargrupp
  • The Timothy Chan Lab

 

TEXT OCH FOTO: ELIN LINDSTRÖM CLAESSEN

Av: Elin Lindström
Taggat med: adenoidcystisk cancer, cancer, Internationalisering, myoepitelialt carcinom, Sahlgrenska Academy Seminars, Sahlgrenska Cancer Center, tidskriften Journal of the National Cancer Institute, tidskriften Nature Communications, vetenskaplig publicering

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor