DOKTORSPROMOVERING. Helen von Sydow. Oscar von Sydow och Madeleine Olsson Eriksson. Med utnämnandet av dessa tre hedersdoktorer lyfter vi fram tre samhällsbyggare vars engagemang haft stor betydelse för både forskning och undervisning vid Sahlgrenska akademin. Alla tre brinner för att tända gnistan för nya infallsvinklar som kan resultera i långsiktiga projekt.
Redan i torsdags började firandet av de tre hedersdoktorer vid Sahlgrenska akademin. Du hittar fler bilder längst ned, under artikeln.
– Alla tre har gjort viktiga och stora insatser för akademin och inte minst för våra studenter och är mycket väl förtjänta av sina hederstitlar, började tf dekan Eric Hanse, när han hälsade alla varmt välkomna till en trevlig och lärorik förmiddag.
– Sahlgrenska akademin har den stora äran och glädjen att få lov att knyta framstående personer närmare till sig genom att utse dem som hedersdoktorer, sade Agneta Holmäng när hon presenterade den första hedersdoktorn under dagens program, Madeleine Olsson Eriksson.
Engagerad, insatt och påläst
Agneta Holmäng fortsatte:
– Många förslag lämnades in under våren, men att utse Madeleine Olsson Eriksson till en av årets medicine hedersdoktorer var inget svårt val för Sahlgrenska akademins styrelse. Du är alltid lika engagerad, insatt och påläst och noggrann med att följa upp de projekt du gjort möjliga.
Agneta Holmäng beskrev Madeleine Olsson Eriksson som en person med en stark vilja att stödja framåtsträvande, kreativa människor att uppfylla sina mål. Som ordförande för Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur har Madeleine Olsson Eriksson engagerat sig för många nya satsningar inom Sahlgrenska akademins verksamhetsområde, bland annat de båda satsningarna Gillbergcentrum och det nya centrumet för ryggmärgsskadeforskning, och ett resestipendieprogram där masterstudenter årligen kan söka stöd för att göra sina masterarbeten i andra länder.
– Stipendieprogrammet har pågått under fem år, och varit mycket uppskattat av våra studenter. Det har bidragit till att flera av studenterna sedan fortsatt med forskning som doktorander. Nyligen beslöt stiftelsen att programmet kommer att fortsätta under ytterligare fem år, sade Agneta Holmäng.
Tänder gnistor
Så fick Madeleine Olsson Eriksson ordet, och hon berättade om sitt göteborgska ursprung och sin intressanta läkarkarriär. Idag upptar dock ordförandeskapet i Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur det mesta av hennes tid, och i sitt tal berättade hon om de många projekt som de tagit under sina vingar.
Att kunna tända en gnista och se hur den förvaltas och brinner vidare, är något som drivit hennes engagemang genom åren. Under sin presentation citerade hon den amerikanska poeten Emily Dickinson (1830-1886): Hjärnan har långt större vidd än hela himlens sfär, och när du jämför dem kan lätt du också rymmas där. En strof som för tankarna till årets Nobel Week Dialogue om sanningens framtid och om vetenskapens pålitlighet. När Nobel Week Dialogue ges i Göteborg har Stenastiftelsen valt att stödja även den.
Framåtsyftande insatser
Professor Staffan Edén var värd för de två andra som Sahlgrenska akademin valt att lyfta fram som nya hedersdoktorer, nämligen det äkta paret von Sydow.
Helen von Sydow är läkare och specialist i allmänmedicin. Hon är också ledamot i styrelsen för Stiftelsen Erik och Lily Philipsons minnesfond. Oscar von Sydow är ordförande i styrelsen för Stiftelsen Fru Mary von Sydows, född Wijk, donationsfond. De utses till medicine hedersdoktorer med följande motivering: ”För deras lyhördhet för Sahlgrenska akademins behov, för långsiktiga och framåtsyftande insatser och för deras personliga och positiva engagemang, som bidragit till ett ökat engagemang hos läkarstudenter för forskning, som bidragit till ökad kvalitet i läkarutbildningen och som bidragit till framgångsrik forskarrekrytering av läkarstudenter vid Sahlgrenska akademin.”
Staffan Edén berättade att makarna von Sydow i början på 2000-talet tog kontakt med medicinska fakultetens ledning för att undersöka på vilket sätt de kunde bidra till fakultetens verksamhet.
– Tillsammans kom vi fram till att ett viktigt bidrag skulle vara att stimulera blivande läkare att under sin studietid komma i kontakt med och delta i medicinsk forskning. Det fanns då begränsade möjligheter för studenterna att arbeta med både klinisk och preklinisk forskning under somrarna, berättade Staffan Edén.
Personligt engagerade
Stiftelsen Mary von Sydows, född Wijk, donationsfond beslutade att inrätta sommarforskarstipendier för läkarstuderande. Stipendierna blev från start mycket uppskattade. Och genom Helen von Sydows engagerade arbete beslutade även Stiftelsen Erik och Lily Philipsons Minnesfond att bidra för att fler studenter skulle kunna delta i sommarforskningen. Drygt 400 läkarstudenter har fått stipendier för sommarforskning genom åren, och kvaliteten på examensarbetena vid läkarprogrammet har höjts med hjälp av sommarforskningsstipendierna.
– Helen och Oscar von Sydow kan området och är med och läser ansökningar och väljer ut kandidater på ett sätt som inte är självklart för donatorer. De är med andra ord starkt personligt engagerade i projektet och följer stipendiaternas arbeten, sa Staffan Edén.
Oscar von Sydow berättade sedan med värme om sina föräldrars samhällsansvar och engagemang, något om genomsyrat hans barn- och ungdomsår och gjort det till ett självklart val även för honom.
– När vi kom till Staffan, sade jag till honom ”Vi har mer pengar än vi har idéer” och då svarade Staffan ”Vad bra, för oss är det precis tvärtom”, log Oscar när han mindes tiden då tanken om sommarforskningsstipendier föddes.
Första läkaren i familjen
– Långsiktighet är en ledstjärna för oss. Vi hoppas kunna fortsätta engagera oss i olika projekt i Göteborg med omnejd. Detta gäller engagemang ibland annat Handelshögskolan, Chalmers, Scenskolan, Konserthuset och dessutom forskningsprojekt inom kirurgi, sa Oscar von Sydow.
Helen von Sydow berättade hur hon själv var den första i familjen att läsa till läkare. Hon talade om att dagens studenter inte har samma möjlighet till sommarjobb, och hur hon själv förstår värdet av att få hjälp in i forskarvärlden när man inte har en naturlig väg dit sedan tidigare.
– Vi har valt de studenter som inte har någon forskningserfarenhet tidigare, och ersätter dem på samma nivå som om de arbetade på någon av snabbmatskedjorna, med en månadslön på 20 000 kronor. I september lämnar de sedan in en redogörelse. En av årets stipendiater berättade att han fått dra lakan genom naturen i Änggårdsbergen. Projektet handlade om TBE och det han gjorde var att jaga fästingar, berättade Helen von Sydow.
Tidigt forskningsintresse
Förutom hedersdoktorerna berättade även två studentrepresentanter för Studenter i forskning (SiF) om deras verksamhet. Studenter i Forskning (SiF) är ideell förening som startades 2013 och nyligen anslutit sig till Sahlgrenska akademins Studentkår (SAKS). Målet är att motivera studenter till att forska, och att fungera som brygga mellan studenter och forskning.
– Forskningsintresset har äntligen ökat och är idag högt. Och vi fortsätter att ordna olika evenemang under året för att uppmuntra och hjälpa studenterna, sa Annika Dahlgren, läkarstudent och ledamot i SiF:s styrelse.
Genom bland annat en handledardatabas försöker SiF kontinuerligt att hitta intresserade handledare som kan ta emot studenter. Nyligen har SiF också fått en filial i Stockholm, och arbetar nu för att stimulera mer internationella kontakter för forksningsintresserade studenter.
– Vi är tacksamma att få möjlighet till detta bland annat genom de projekt hedersdoktorerna engagerat sig i. Vår roll är att hjälpa studenter in i forskningen, vi tycker det är viktigt att börja tidigt, så vi informerar redan i termin 1. Ni betyder mycket för våra studentkollegor, sa Simon Grahn, som också läser till läkare och som är ordförande i SiF.
Satsning på ryggskador
Avslutningsvis presenterade professor Agneta Holmäng professor Tiina Rekand, nybliven gästprofessor inom neurologisk rehabilitering med särskild inriktning mot spinalskadevård.
– Tiina Rekand är en viktig kompetens i uppbyggnaden av kompetenscentrum för ryggmärgsskador i Göteborg och har kunnat rekryteras tack vare en donation av Stenastiftelsen, sade Agneta Holmäng.
I sin forskning har Tiina Rekand följt patienter med ryggmärgsskada och även arbetat med ny teknik för att möjliggöra för dessa att få bättre vård och omhändertagande i sin egen hemmiljö. Hon har även stor undervisningserfarenhet om vården av ryggmärgsskadade. Sahlgrenska akademins seminarium för att lyfta fram våra nya hedersdoktroer avslutades sedan med Tiina Rekands föreläsning ”Moderne rehabilitering av ryggmargsskader”.
TEXT: SUSANNE LJ WESTERGREN
FOTO: ELIN LINDSTRÖM CLAESSEN