UTBILDNING. Efter att ha överproducerat under flera år skedde en förändring 2016, då Sahlgrenska akademin underskred takbeloppet med tre procent, eller 13 miljoner kronor. Strax över hälften av fakultetens sparade prestationer fick då användas. Fakulteten går nu i rätt riktning: antalet registrerade helårsstudenter ökar, men det ser ut som att vi inte riktigt når takbeloppet i år heller.
Här kan du se Kristina Johansson, ekonomichef på fakultetskansliet, ge en snabb inblick i hur HST fungerar som statistiskt mått:
Mer om läget för Sahlgrenska akademins grundutbildning just nu:
Fakultetskansliets ekonomer tar vanligen fram utfallet för prestation inom grundutbildningen varje månad. Fakultetens styrparameter är helårsstudenter, eller HST.
Utfallet av helårsstudenter är kopplat till kursstart och är inte jämnt fördelat över året. Flest helårsstudenter kommer naturligtvis i början av varje termin och sen ytterligare en ökning i mitten av terminen när många halvterminskurser startar.
En bruten trend
Förra året missade Sahlgrenska akademin sitt takbelopp med 13 miljoner kronor (motsvarande tre procent av vårt takbelopp), vilket var ett trendbrott. Efter flera års överproduktion raderades raderades 60 procent av Sahlgrenska akademins sparade prestationer.
Det finns flera samverkande orsaker. Bland annat hann vi inte få in tillräckligt med studenter för vissa utbildningar där uppdragen ökade kraftigt, några program hade tagit in för få studenter och studenter på fristående kurser var färre än tidigare år. Alla utbildningskommittéer vid institutionerna har under våren blivit uppmanade att göra sitt bästa för att få in fler studenter och behålla de som redan antagits.
På rätt väg
Uppföljningen av HST efter september visar att antalet registrerade helårsstudenter ökar, och att ökningen är större än ökningen av vårt utbildningsuppdrag. Men vi är inte i uppe på samma nivå som 2015 när vi nådde vårt takbelopp. Vi räknar med en underproduktion även 2017, men inte lika stor som 2016.
Fler utbildningsplatser till GU
I budgetpropositionen fick Göteborgs universitet 17 miljoner kronor för att öka antalet utbildningsplatser. Hur dessa kommer att fördelas är inte klart, men Sahlgrenska akademin har utbildningar som kan och vill öka antalet studenter. För att kunna argumentera för vår fakultet behöver vi nå vårt takbelopp, och då måste antalet helårsstudenter öka.
I början av november, när fakultetsekonomerna läser av prestationsutfallet igen, får vi besked om institutionernas ansträngningar för att fylla utbildningarnas platser gett fortsatt resultat.