TVÄRVETENSKAP. När William Chalmers grundade Chalmers gav han samtidigt ett rejält tillskott till Sahlgrenska sjukhuset. För att följa William Chalmers intentioner borde vi därför samverka ännu mer över ämnesgränserna mellan livsvetenskap och teknik. Matematikprofessorn Torbjörn Lundh har tagit initiativet till konferensen ”Engineering Health – the legacy of William Chalmers” – gratis att delta – sista anmälningsdag är 23 oktober.
Från att ha varit en ren matematiker blev Torbjörn Lundh allt mer intresserad av mer tillämpad matematik och biologiska problem. Han har själv etablerade samarbeten med kirurger som lett till nya forskningsfrågeställningar och även nya uppfinningar. Läsåret 2015-2016 fick han chansen att gästa den kärlkirurgiska avdelningen på Stanfords universitetssjukhus i Kalifornien.
– Det var ett fantastiskt år på alla sätt, inte minst öppenheten och samarbetsvilligheten hos kirurgerna och ingenjörerna där. När jag kom hem, ville jag försöka ta med mig och sprida den inställningen här. Sedan slog det mig att vi har en historisk knorr på detta också. Vår grundare, William Chalmers, satsade halva sin ansenliga förmögenhet på en slöjdskola som utvecklades till det Chalmers vi har idag. Den andra halvan av arvet gick till det då relativt nystartade Sahlgrenska sjukhuset. Så det är inte bara trevligt med samarbeten över Wawrinskys plats, det är vår skyldighet att följa vår grundares och välgörares uppenbara intentioner. Både på Chalmers och Sahlgrenska, konstaterar Torbjörn Lundh.
Så vad kommer konferensen att handla om?
– Det kommer att vara allt ifrån stentar, armproteser och så kallade augmented reality-glasögon till mikroskopiska bollar som medicinbärare. Vi kommer till och med att få höra en forskare från Google Research prata om ”deep learning” för att hitta nya kliniska behandlingar. Men hela konferensen går i samarbetets tecken. Till och med de flesta föredragen är samföreläsningar av en kliniker och en ingenjör eller naturvetare. Vi kommer i början att få en historisk exposé både i teaterform och föredrag. Vi kommer också att höra om framtidens vård och träffa utsocknes inspirerande par, inte minst från Stanford, säger Torbjörn Lundh.
Konferensen ges över två dagar, 8-9 november. Första dagen, 8 november är platsen Chalmers kårhus, både under dagen och kvällen. Andra dagen, 9 november, gör konferensen en utflykt till AstraZeneca och där parföredragen fortsätter. Det blir en rundtur på AstraZeneca, och det kommer också bli en paneldebatt om hur fler samarbeten mellan Sahlgrenska och Chalmers kan stöttas.
– Vi hoppas på ökat samarbeten inom livsvetenskaper och teknik genom att helt enkelt träffas över gränserna på detta trevliga sätt, se på inspirerande pågående samarbeten och så frön både på Chalmers och Sahlgrenska för att attackera verkliga problem gemensamt från två fronter. Allt i William Chalmers anda, säger Torbjörn Lundh, och tillägger:
– Jag skulle bli jätteglad om någon på Sahlgrenska efter konferensen tänkte under en trixig klinisk situation: Varför gör vi på detta sätt? Finns det något annat sätt vi kan försöka lösa denna utmaning? Kanske man skulle ta och fråga någon på Chalmers om de har en idé?
FÖR VEM: ingenjörer som arbetar för vårdsektorn och medarbetare i vården som kanske skulle kunna lösa sina problem med hjälp av ingenjörer. Och andra som är intresserade av kombinationen medicin och teknik.
VAR: Chalmers kårhus och AstraZeneca
Deltagandet inklusive måltider är kostnadsfritt.
ANMÄLAN SENAST 23 OKTOBER (se länk under logotyperna) http://www.chalmers.se/en/areas-of-advance/lifescience/events/Engineering-Health/Pages/default.aspx