SAMVERKAN. Vetenskapsfestivalen 2018 går till botten med kollektivet under temat ”VAD ÄR VI?” genom att ställa frågor som: Varför följer vi strömmen? Varför tar vi avstånd? Vad är det som får oss att organisera oss i tider av oro?
Vetenskapsfestivalen syftar till att skapa positiva attityder till forskning och vetenskap. Festivalen har aktiviteter öppna för alla men har ett speciellt fokus på barn och unga. Vetenskapsfestivalen brukar bestå av 100-tals aktiviteter och över 70 000 besök.
Temat för 2018 undersöker kollektiv och hur stora nätverk samspelar under namnet VAD ÄR VI? Inom temat ryms allt ifrån hur metabolism och celler i våra kroppar fungerar till vilka mekanismer som styr vårt handlande i sociala medier. Med The Internet of Things kommer vi att bli mer sammankopplade än någonsin. Är vi redo för det – och vad är egentligen vi?
Vetenskapsfestivalen arrangeras i slutet av april 2018. Som tidigare år löper det två parallella program, ett för allmänheten och ett för skolan. Programmet för allmänheten är gratis, tillgängligt för alla och bygger på tillgång i mån av plats. Aktiviteterna riktar sig till unga och vuxna och spänner över alla ämnesområden. Fokus är på att kommunicera forskning. Besökarna ska involveras och bjudas in till att delta i samtal, workshops och liknande aktiviteter tillsammans med forskarna.
Vetenskapsfestivalens skolprogram syftar till att låta barn, redan från låga åldrar, upptäcka vetenskap och forskning. Innehållet i skolprogrammet är tvärvetenskapligt och spänner över skolans samtliga ämnen. Formerna för programpunkterna är valfria men interaktivitet är ett viktigt. Programmet omfattar aktiviteter för förskolan (3-5-åringar) samt grundskolans tre stadier, och medverkande väljer man själv vilken grupp man vill nå ut till.
- 16-27 april 2018 för skolan
- 18-22 april 2018 programmet för alla
Bidra och delta i Vetenskapsfestivalen 2018
Nu kan forskare skicka in förslag på programpunkter till Vetenskapsfestivalen. Förslaget kan antingen vara ett färdigt koncept eller ett förslag på tema som du vill ha hjälp att utveckla eller skapa en programpunkt kring. Om du inte vill kontakta Vetenskapsfestivalen direkt kan du kontakta universitetets Kommunikationsenhet för att bolla idéer (se nedan).
Skicka ditt förslag till Vetenskapsfestivalen senast den 10 november 2017.
Skolprogrammet
Madeleine Koncilja
Telefon: 031-368 42 84
E-post: madeleine.koncilja@goteborg.com
Öppna programmet
Jennie Turner
Telefon: 031-368 42 82
E-post: jennie.turner@goteborg.com
Vill du diskutera idéer och förslag innan du skickar in dem till Vetenskapsfestivalen?
Om du vill ha mer information om hur det är att delta i Vetenskapsfestivalen eller vill diskutera förslag på ämnen och upplägg kan du kontakta Jenny Hultén på Kommunikationsenheten.
Jenny Hultén, kommunikatör med ansvar för populärvetenskapliga evenemang
Telefon: 031-786 5152
E-post: jenny.hulten@gu.se
Göteborgs universitet är en av Vetenskapsfestivalens huvudmän tillsammans med Chalmers, Näringslivsgruppen/Göteborg & Co, Riksbankens Jubileumsfond, Vetenskapsrådet samt Vinnova.