Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv
Blivande läkare och blivande sjuksköterskor i gemensam övning på Simulatorcentrum.

Rapport om studenternas psykosociala arbetsmiljö är klar

2 oktober, 2017

STUDIEMILJÖ. Gott socialt klimat, stolthet över sin utbildning och stort engagemang. Men också utbredd stressrelaterad ohälsa och oro inför det kommande yrkeslivet. Det visar rapporten om den psykosociala arbetsmiljön hos Sahlgrenska akademins studenter, som nu kommer följas upp med kompletterande undersökningar och planering av åtgärder.

Undersökningen initierades förra året av Sahlgrenska akademins dåvarande dekan, Olle Larkö, och har utförts av forskare inom arbets- och miljömedicin på Sahlgrenska akademin. Enkäten genomfördes förra hösten och hela 61 procent av studenterna – nästan 2400 – svarade.

Eric Hanse

– Vi hade fått signaler från bland andra studentkåren och Akademihälsan om ökad stressrelaterad ohälsa hos våra studenter, och vi bestämde oss därför för att göra en undersökning i samverkan med studenterna. Med mer kunskap om hur de upplever sin studiemiljö kan vi förbereda dem bättre för yrkeslivet, säger Eric Hanse, tf dekan för Sahlgrenska akademin.

Undervisning inom tandteknikerprogrammet.

Krävande utbildningar

Studenterna lägger generellt många timmar på sina studier, och undersökningen visar att omkring en tredjedel av dem upplever hög grad av utmattning, stress och oro för studierna och kraven i det framtida yrket. Enligt rapporten upplever studenter också att de inte får så mycket uppmuntran och personlig uppmärksamhet av sina lärare som de skulle önska.

– Våra studenter går på krävande utbildningar och kommer att arbeta i yrken med högt tempo och stort ansvar för människor. Vi behöver bli bättre på att fånga upp dem som mår mindre bra, och också ge studenterna bättre redskap för att hantera krävande utbildningar och utmaningar i sin kommande yrkesroll, konstaterar Eric Hanse.

Läkarstudenter undervisas inom mikrobiologi.

– Vi behöver utveckla hur vi undervisar, inte minst på de stora programmen, som utökats kraftigt på senare år. Klasserna är stora, så här kan det vara särskilt svårt att identifiera problem och ge återkoppling, säger Eric Hanse, och tillägger:

– Vi behöver också bättre fånga upp och bemöta nya studenters förväntningar.

Förbättringsarbete pågår

Det pågår redan aktiviteter för att förbättra studenternas psykosociala arbetsmiljö. Apotekarprogrammet har exempelvis infört introduktionssamtal, och tränar studenterna i att ta itu med jobbiga uppgifter istället för att skjuta dem framför sig, alltså undvika prokrastinering. Inom läkarprogrammet finns också ett studentstödjarprogram. Dessa och andra aktiviteter kommer att utvärderas, som en del av arbetet med åtgärdsplaner.

En del i uppföljningsarbetet blir också att titta närmare på resultat som sticker ut, för att ta reda på varför. Ett sådant är de kvinnliga läkarstudenterna, där 27 procent har sökt vård för studierelaterad ohälsa, jämfört med 9 procent av de manliga. Även jämfört med kvinnliga studenter på andra utbildningsprogram är det vanligare att kvinnliga läkarstudenter sökt hjälp. Näst mest vård söker de kvinnliga tandläkarstudenterna (15 procent).

Studenter diskuterar på Biomedicinska biblioteket.

Många faktorer

Mia Söderberg, ansvarig forskare på arbets- och miljömedicin, berättar att flera faktorer i studiemiljön kan kopplas till studenternas ohälsa, och att deras situation är komplex. Förutom arbetsmiljön kan exempelvis osäker ekonomi eller boendesituation spela in.

Mia Söderberg (foto: Elin Lindström Claessen)

– Det finns de som menar att stress hos studenter huvudsakligen beror på en högpresterande personlighet, men det är viktigt att poängtera att det starka sambandet mellan studiemiljöfaktorer och hälsa kvarstår även om man tar hänsyn till faktorer som boende, ekonomi och olika typer av personlighetsdrag. Vi tittar just nu på vilka områden vi ska följa upp med ytterligare studier, men med all sannolikhet kommer vi att gå vidare med de kvinnliga läkarstudenterna, säger Mia Söderberg.

Läkarstudenter vid fakultetens virtuella dissektionsbord.

Rapporten är den första stora undersökningen på ett svenskt universitet av studiemiljöns inverkan på upplevd stress och hälsa.

För SAKS – Sahlgrenska akademins Studentkår – är det inte överraskande att många studenter är stressade och oroliga för stort ansvar inom sina blivande yrken. Sara Gabrielsen, som själv är student på apotekarprogrammet och ordförande i SAKS, menar dock att den psykosociala hälsan var sämre än väntat inom vissa ämnesgrupper.

En omfattande enkät

För SAKS – Sahlgrenska akademins Studentkår – är det inte överraskande att många studenter är stressade och oroliga för stort ansvar inom sina blivande yrken. Sara Gabrielsen, som själv är student på apotekarprogrammet och ordförande i SAKS, menar dock att den psykosociala hälsan var sämre än väntat inom vissa ämnesgrupper.

Undervisning i dietistprogrammets kök i oktober 2016.
Sara Gabrielsen

– Samtidigt är det är positivt att studenterna nu kan se att de inte är ensamma om hur de känner, och att många studenter faktiskt söker vård och att det är helt okej. Det är viktigt att information om hur man söker vård når ut och att studenterna bör vara med i arbetet med att ta fram åtgärdsplaner, säger Sara Gabrielsen.

Av undersökningen framkommer också att de flesta av Sahlgrenska akademins studenter är stolta över sitt framtida yrkesval, blir stimulerade av studierna och känner att de blir väl förberedda för sin yrkesroll. De trivs och tycker att stämningen mellan studenterna är god och stöttande.

– Vi är inte förvånade och det är mycket positivt att studenterna känner så. De tar sina studier på stort allvar och är stolta över sina framtida yrken. Det är viktiga yrkesgrupper för samhället och då kan yrkesstoltheten vara essentiell för framtida framgång, säger Sara Gabrielsen.

Studenter över hjärt-lungräddning på KTC.

Rapporten baseras på en omfattande enkät, där studenterna fick svara på frågor om bland annat inflytande, studiekrav, stress, diskriminering, verksamhetsförlagd utbildning och fysisk arbetsmiljö. I rapporten presenteras förslag på åtgärder, bland annat att fakulteten ökar resurserna för stresshantering och samtalsbehandling, och att studenternas scheman planeras så att de får mer tid för återhämtning. Men mer arbete kvarstår.

– Vi behöver tänka brett och nytt, för att rusta våra studenter ännu bättre, konstaterar Eric Hanse:
– Med studentkåren och Akademihälsan, men också i samverkan med studenternas framtida arbetsgivare, vården. Det här blir nu ett uppdrag för våra utbildningsansvariga.

Hela rapporten:

Här kan du läsa hela En rapport om studiemiljö, stress och hälsa bland Sahlgrenska akademins studenter: http://www.amm.se/wp-content/uploads/2017/10/En-rapport-om-studiemiljo-stress-och-halsa-bland-Sahlgrenska-akademins-studenter.pdf

TEXT: ANNA von PORAT
FOTO: JOHAN WINGBORG/GU

Kontakt:

Eric Hanse, tf dekan, Sahlgrenska akademin, Göteborg universitet:
eric.hanse@gu.se  031-7863510

Silvana Naredi, vicedekan utbildning, Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet: silvana.naredi@gu.se  0766-183758

Mia Söderberg, Med.Dr / Leg psykolog, Arbets- och miljömedicin, Sahlgrenska akademin, Göteborgs Universitet: mia.soderberg@amm.gu.se  031-7866258

Sara Gabrielsen, ordförande SAKS, Sahlgrenska akademins Studentkår: ko@saks.gu.se  0728-575300

Akademihälsan: www.akademihalsan.se/student

Av: Elin Lindström
Taggat med: Arbets- och miljömedicin, enkätundersökning, läkarstudenter, psykosocial arbetsmiljö, SAKS, sjuksköterskestudenter, student, studentkåren, studiemiljö, utbildning

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor