SAMVERKAN. Under den stora europeiska lungkongressen som just avslutats i Milano presenterades bland annat flera studier baserade på metoden PExA, som är en ny metod för att mäta partiklar i utandningsluft. Anna-Carin Olin, som leder forskargruppen för biomarkörer och luftvägsinflammation som utvecklar PExA, menar att metoden fått något av ett genombrott på kongressen.
PExA (Particles in Exhaled Air) är en ny metod som innebär att forskningspersonen blåser in luft in i ett instrument som mäter partiklar som bildas när vi andas. Instrumentet, som utvecklas för att användas för att studera de små luftvägarna vid sjukdomstillstånd som astma och KOL,
Vid årets stora europeiska lungkongress ERS International Congress, som drog 24000 deltagare till Milano, presenterades en rad studier där PExA använts.
– Det har varit något av ett genombrott för PExA. För första gången har vi nått ut med våra resultat till en större forskarkår, och intresset för vår metod är stort, särskilt med tanke på att det hittills saknats icke-invasiva metoder för att studera och ta prover från de små luftvägarna, säger Anna-Carin Olin, som är adjungerad professor i arbets- och miljömedicin, särskilt luftvägs-sjukdomar vid Sahlgrenska akademin och en av PExA-metodens utvecklare.
Den etablerade metod som idag används för att undersöka små luftvägar hos patienter är bronkoalveolärt lavage, som är en omständlig och obehaglig undersökning för patienterna. Vid bronkoalveolärt lavage bedövas halsen och sedan förs en slang ned i luftvägarna. En vätska sprutas ned i lungorna och sugs sedan upp igen. I vätskan analyseras ett särskilt lipoprotein som kallas surfaktant, som finns längst ut i luftvägsträdet för att minska ytspänningen i de små luftvägarna.
En ny icke-invasiv metod
En av de PExA-studier som presenterades på kongressen jämför prover tagna med PExA med bronkoalveolärt lavage. Studien, som presenterades av lungläkaren Annelie Benhdig vid Norrlands Universitetssjukhus, visade på en stark korrelation mellan den etablerade metoden och PExA. För studien mättes det vanligaste lungspecifika proteinet, Surfaktant-protein A, och albumin från samma patient, både i vätska tagen med bronkoalveolärt lavage och prover tagna i utandningsluft med PExA, och proverna visade sig korrelera starkt och signifikant. Däremot fanns ingen korrelation med en anna undersökningsmedod som kallas ”bronchial wash”, som används för att undersöka de övre luftvägarna. Detta styrker att PExA proverna verkligen kommer från de perifera luftvägarna.
Astmaspecifika proteiner
En annan studie som presenterades på kongressen visade på möjligheten att se olika mönster av vilka proteiner som förekommer i de små luftvägarna hos olika individer.
– Den var kanske den verkligt stora PExA-nyheten på kongressen. Med stor reproducerbarhet går det att identifiera 145 proteiner, med en mycket känslig analysmetod, i enskilda PExA prover, det vill säga från samma individ, berättar Anna-Carin Olin.
Resultaten presenterades av Jörgen Östling, forskare på AstraZeneca. Studien, som genomförts i samarbete mellan AstraZeneca och Arbets- och miljömedicin vid Göteborgs universitet, visade också att mönstret av 57 av dessa proteiner kunde skilja ut personer med astma från friska kontrollpersoner.
– Studien gick steget längre, eftersom den också identifierade att många av dessa proteiner hade viktiga funktioner inom oxidativ stress och immunförsvaret. En oväntad, men mycket intressant observation, var att förekomsten av många proteiner förändras med åldern, och att åldringsprocessen verkade vara påskyndad hos personer med astma, säger Anna-Carin Olin.
En värdefull metod för lungforskningen
Två andra studier visade att även lipidsammansättningen i PExA-proverna var förändrad hos patienter med astma, men också hos rökare och personer med KOL. Den senare studien presenterades av Emilia Viklund, doktorand vid Arbets- och miljömedicin i Göteborg. Fynden av en ändrad lipidprofil hos rökare och personer med KOL är en speciellt intressant, eftersom det ännu saknas tidiga markörer för KOL.
– Alla dessa fynd stärker PExA metodens värde i fortsatt lungforskningen, speciellt som det genom den icke-invasiva metodiken går att följa sjukdomsprocesser över tid. Vi har en mycket spännande tid framför oss, när fler forskargrupper får möjlighet att använda metoden för att besvara fler och nya frågeställningar, men också kan använda PExA för att följa upp de aktuella fynden, som behöver bekräftas i större studier. Vi är fortfarande i en mycket tidig utvecklingsfas, konstaterar Anna-Carin Olin.
TEXT: ELIN LINDSTRÖM CLAESSEN
FOTO: ERIK EKBO/PExA