MEDICINAREBERGETS FRAMTID. Arbetet med programhandling för Naturvetenskap Life fortgår. Under hösten konkretiseras planerna för den nya byggnaden på Medicinareberget. Styrgruppen beslutade den 4 september att inriktningen för det fortsatta arbetet ska ske i enlighet med skiss ovan.
Entrén till huset kommer enligt förslaget att integrera den nya byggnaden Naturvetenskap Life med Medicinarelängans låghus och en ny yta med plats för exempelvis kafé och studentplatser skapas.
Nu inriktas arbetet alltså på att bevara Medicinarelängan, tidigare tankar om att riva en del av längan är inte längre aktuella. Även fortsättningsvis kommer Medicinarelängan att vara det viktigaste kommunikationsstråket på Medicinareberget.
– Medicinarelängan har en viktig funktion som pulsåder på Medicinareberget och den har ett erkänt arkitektoniskt värde, säger fastighetsstrateg Mårten Tiselius. Vi tittar samtidigt på hur vi kan få mer effektiva flöden eftersom så många människor rör sig på Medicinareberget.
Vill skapa konkurrenskraftig infrastruktur för framtiden
Det var i juni 2016 som universitetsstyrelsen beslutade att utbildning och forskning inom livsvetenskaperna (Life Science) ska samlokaliseras på Medicinareberget för att stärka verksamhetens utveckling. Visionen enligt campusplanen är att skapa en hållbar, attraktiv och levande campusmiljö.
– Nu har vi en möjlighet att skapa infrastruktur som gynnar samverkan både inom fakulteten och med Sahlgrenska akademin, vilket lägger grunden för att vår verksamhet utvecklas på ett bra sätt och blir konkurrenskraftig även i framtiden. Projektet kommer också att resultera i en effektivisering av vår lokalanvändning, samtidigt som vi skapar mer ändamålsenliga lokaler, säger dekan Elisabet Ahlberg som också är styrgruppens ordförande.
– Förutom att våra möjligheter att dela infrastruktur ökar kommer vårt translationella arbetssätt att vitaliseras. Genom att samla livsvetenskaperna skapar vi förutsättningar både fler och djupare samarbeten över gränserna mellan medicin, biomedicin, odontologi och naturvetenskap, säger Eric Hanse, tf. dekan för Sahlgrenska akademin.
Arbetet med programhandlingen innebär att planerna för byggnaden konkretiseras. Lokalprogrammet kommer att utvecklas och innehålla en komplett lokalförteckning där verksamhetens totala lokalbehov redovisas. För varje rum redovisas specifika krav kopplat till funktioner och behov. Utifrån denna information utformar arkitekterna och de tekniska konsulterna byggnaden som redovisas i en programskiss och en beskrivning. En slutrapport kommer att presenteras i december som också kommer att innehålla en kostnadsbedömning och scenarier för evakuering.
Organisation
Arbetet inom universitet styrs i detta skede av en styrgrupp och är organiserat i en programgrupp och ett antal arbetsgrupper för exempelvis utbildningslokaler, generella funktionslaboratorier och administrativa lokaler. Projektledare är Anna Skoog på fastighets- och serviceenheten. Akademiska Hus och Skanska är partners.
– Eftersom Life Science och utvecklingsarbetet på Medicinareberget är en gemensam angelägenhet för Naturvetenskapliga fakulteten och Sahlgrenska akademin så riggas olika grupper med representation från båda fakulteterna, säger Elisabet Ahlberg.
TEXT: TANJA THOMPSON