FORSKARSKOLA. Under förra veckan samlades ett 90-tal deltagare från olika länder i Europa, Israel och USA på Medicinareberget för att lära sig mer om de senaste metoderna att analysera biologiska bilder tagna med avancerade imagingtekniker.
Den workshop och forskarskola som hölls på Medicinareberget i mitten av september var en del av COST Action “A new Network of European Bioimage Analysts to advance life science imaging” (NEUBIAS) CA15124, vars syfte bland annat är att bygga en interaktiv förteckning över arbetsflöden och verktyg för analyser av biobilder, som ska resultera i en webbaserad plattform som kan matcha specifika analysproblem med relevanta verktyg.
Värd för mötet på Medicinareberget var Julia Fernandez-Rodriguez, som är föreståndare för Centre for Cellular Imaging (CCI), en del av Sahlgrenska akademins Core Facilities.
– Att organisera ett europeiskt event, som en sådan här forskarskola, ger en fantastisk möjlighet för fakulteten att interagera med nya människor, att inspirera förändring och att accelerera processer av kunskapsöverföring. Detta var exempelvis första gången som datorsalen i Medicinarelängan användes för en europeisk forskarskola, säger Julia, som menar att skolan gav möjligheter för svenska doktorander, postdoktorer och fakultetspersonal att träffa experter inom analys av biologiska bilder.
Under mötet hölls två forskarskolor med vardera 25 deltagare. Den ena vände sig till forskare på doktorand- eller postdoktornivå, och den andra vände sig till medarbetare vid olika Imaging Facilities, som tränar och stöttar forskare som använder avancerad mikroskopi och andra bildgivande metoder. Mötet erbjöd också öppna seminarier, som fokuserade på nya, specifika aspekter av avancerad tekniker för bildanalys, med belysande exempel.
Mötet i Göteborg var det andra av sitt slag – en kombinationen av forskarskola och ”taggathon”. Taggathon är NEUBIAS eget koncept, som handlar om att implementera och bygga ut innehållet i NEUBIAS webbaserade verktyg. Webverktyget är ett försök att skapa en brygga mellan biologer och andra forskare inom livsvetenskap, bildanalytiker och algoritmutvecklare. I jämförelse med hackathon där utvecklare samlas för att koda datorprogram, samlas människor i en taggathon för att ”tagga” information i en databas och för att skapa en sökbart webplattform för det gemensamma verktyget. Det ska ge en bättre överblick över hur olika bildbehandlingsalgoritmer kan användas och en enklare tillgång till komponenter för analyser av biologiska bilder och arbetsflöden.
Läs mer om NEUBIAS här: https://eubias.org/NEUBIAS/
TEXT OCH FOTO: ELIN LINDSTRÖM CLAESSEN