Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

Rundtur i Hus R: På gång för patientens bästa

19 september, 2017

Bilden visar hur en rörelseanalys kan se ut. Den röda figuren visar patienten före operation, den gröna efteråt. I slutet av artikeln kan du se en inspelning av rörelseanalysen.

[Akademiliv återkommer med ett reportage från invigningen av Hus R, som skedde under festliga former i fredags.]

HUS R. Sätt den ena foten framför den andra. Vanligtvis är det inte särskilt komplicerat att gå. Men Roy Tranberg och hans kollega Roland Zügner i gånglabbet i nya Hus R ser på gång med lite annorlunda ögon än de flesta av oss.

Roy Tranberg är legitimerad ortopedingenjör och medicine doktor. Roland Zügner är legitimerad sjukgymnast specialiserad inom ortopedi. Och om allt går vägen blir han också medicine doktor när han disputerar den 8 december.

Båda är knutna till det som i vardagligt tal kallas för gånglabbet i Hus R.

– Fast det handlar inte bara om gång och problem som är relaterade till gång. Vårt fokus gäller hela rörelseapparaten, säger Roy Tranberg.

Kollegorna Roy Tranberg och Roland Zügner demonstrerar det nya gånglaboratoriet.

Och nu ska man göra det i det nybyggda Hus R på Mölndals sjukhus. Även om verksamheten inte är unik på något sätt så är lokalerna det. För det är första gången i laboratoriets 20-åriga historia som lokalerna planerats och anpassats för verksamheten och inte tvärtom.

–Vi har fått vara med från början och säga hur vi vill ha det. Och utifrån detta har sedan laboratoriet byggts och utrustats. Vad vi vet så finns det inte något liknande på så många andra ställen, berättar Roland Zügner.

I första hand innebär verksamheten att man gör rörelseanalyser. Och det gör man genom att filma, fotografera och mäta. Patienterna som kommer hit, det rör sig om runt 150 per år, har alla sökt hjälp för att de har problem med att gå eller röra sig på något sätt. Det är barn och ungdomar, strokepatienter, patienter med en cp-skada, eller de som är föremål för en utredning före eller efter en operation.

– När en patient söker för den här typen av problem, så är vi en del av det batteri med mängder av åtgärder, kartläggningar och undersökningar som utförs, säger Roy Tranberg.

En gång- eller rörelseanalys går till så att reflexpunkter fästs på patienten, från några få om det handlar om enskild extremitet till ett 30-tal om det är hela kroppens rörelser som ska analyseras. Sedan filmas och fotograferas patienten när han eller hon går eller utför olika rörelser.

Laboratoriet är utrustat med 14 kameror som tar upp till 240 bilder i sekunden från olika håll. I golvet finns också ett område med plattor där fotens tryck mot underlaget registreras och det går så sätt att se hur kraften förflyttas och under stegets gång.

Roy Tranberg fäster reflexpunkter på sin kollega Roland Zügner

Med hjälp av avancerad teknik och dataprogram framställs sedan animerade 3D-modeller, som utgör grunden för de analyser som görs.

– Så här jobbade vi tidigare också. Skillnaden är att den nya tekniken ger oss mycket bättre möjligheter att detaljstudera olika saker när vi försöker hitta ett problem, säger Roland Zügner.

Det blir alltså mycket tittande på film med gående patienter. Och både Roy Tranberg och Roland Zügner erkänner att de är yrkesskadade. Inte ens på fritiden kan de låta bli att titta på människor och notera hur de går och rör sig.

– Det är i alla fall så att jag märker om det är något stör en gångrörelse, om det är något som inte följer ett normalmönster, säger Roland Zügner.

Men finns det en ”normal” gång?

– Nej, det gör det väl inte. Alla går på olika sätt beroende på längd, muskelstyrka och så vidare. Dessutom så förändras vårt sätt att gå över åren. Så slår man ihop allt vad som skulle kunna kallas normal gång är variationerna mycket stora, menar Roy Tranberg.

Roland Zügners rörelsemönster undersöks i det nya gånglaboratoriet.

Men det är när något inte fungerar som patienten kommer till gånglabbet för att få hjälp. Den bedömning som görs ligger då till grund för fortsatta vårdinsatser.

– Utifrån vad vi fått fram kan vi föreslå vissa åtgärder. Eller avråda. Det är ju olika saker som måste vägas in, säger Roland Zügner. Och det är ju inte vi som har sista ordet.

Att göra rörelseanalyser är egentligen inget nytt. Redan Aristoteles gjorde på sin tid modeller av människokroppen för att kunna studera dess rörelser i detalj. Och så tidigt som i slutet på 1800-talet började man använda sig av 3D-teknik.

Så egentligen är det inte något som är särskilt nytt med gånglabbet i Hus R. Bara så mycket bättre än tidigare.

TEXT: ANDERS BERG/SAHLGRENSKA UNIVERSITETSSJUKHUSET
FOTO: JULIA ANDERSSON

 

Av: Elin Lindström
Taggat med: doktorand, forskarutbildning, gånglaboratoriet, Hus R, Klinisk forskning, Mölndals sjukhus, ortopedi, R-huset, rörelseorganen, Sahlgrenska Universitetssjukhuset

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor