PRIS. Jörg Hanrieder, docent i neurobiologi vid sektionen för psykiatri och neurokemi, har tilldelats årets Berzeliusmedalj av silvervalör. Han får utmärkelsen för sitt arbete inom neuroproteomik, och i synnerhet för hans utveckling av nya verktyg för avbildande masspektrometri.
Årets Berzeliusmedaljer delades ut i Stockholm i slutet av augusti, under kongressen Euroanalsys, som i år drog omkring 500 deltagare från 30 länder.
– Det känns så klart jättekul och hedrande för både för mig och min grupp att ta emot priset för vårt arbete, säger Jörg, och tillägger:
– Det var väldigt överraskande när mitt namn tillkännagavs, eftersom jag inte visste att jag var nominerad.
Jörg arbetar med masspektrometri för att undersöka de kemiska mekanismer som ligger bakom neurodegenerativa sjukdomar. Tillsammans med sin grupp har han utvecklat nya verktyg för att undersöka hur proteiner klumpas ihop i neurologiska sjukdomar, och då främst i Alzheimers sjukdom.
– Masspektrometri, och då avbildande masspektrometri i synnerhet, gör stora bidrag inom forskningen om Alzheimers när det gäller att karakterisera vilka peptider och lipider som är involverade i den sjukliga utvecklingen av amyloida plack. Våra tekniker innefattar högupplösta avbildande masspektrometri och vi kan lokalisera specifika biomolekyler i hjärnan, och även i enskilda plack och i celler, berättar Jörg Hanrieder, som menar att tekniken inte bara kan visa hur den sjukliga plackbildningen uppstår utan även användas för att utveckla nya biomarkörer som kan förbättra möjligheterna att diagnostisera alzheimer.
Parallellt med sitt arbete som forskarassistent vid sektionen för psykiatri och neurokemi är Jörg Hanrieder också verksam som gruppledare vid UCL i London. Han leder även en av grupperna vid go:IMS, som är ett särskilt centrum för avbildande masspektrometri i Göteborg, placerat vid Chalmers.
– Det är naturligtvis en jättebra möjlighet att samordna våra aktiviteter inom avbildande masspektrometri här i Göteborg. Centret är sannolikt ett av de bäst utrustade laboratorierna för avbildande masspektrometri i världen, och jag är oändligt tacksam och stolt över att kunna var en del av detta redan från början där vi etablerade den, säger Jörg, och tillägger att hans grupp just nu har flera spännande projekt på gång:
– Vi arbetar med att kombinera olika kemiska avbildningstekniker, som avbildande masspektroskopi och super-resolutionsmikroskopi, kemisk nanoskopi, det vill säga mikroskop med upplösning på nanonivå. Med dessa metoder kan vi övervaka molekylära reaktioner av exempelvis beta-amyloid peptiderna på nanonivå inne i enskilda nervceller och även i organeller.
Berzeliusmedaljerna, som fått sitt namn efter kemisten Jöns Jacob Berzelius. delas årligen ut av Svenska masspektrometrisällskapet (SMSS) och finns i två valörer. Guldmedaljen ges för en enskild insats eller en livsgärning som signifikant påverkat grundläggande eller tillämpad masspektrometri i Sverige. Årets guldmedalj tilldelades Bo Sundqvist, professor i jonfysik vid Uppsala universitet. Och silvermedaljen, som ges till en yngre forskare som för en betydande prestation inom masspektrometriområdet, tilldelades alltså Jörg Hanrieder.
TEXT: ELIN LINDSTRÖM
FOTO: SMSS