KRÖNIKA. Fyra arbetsgrupper inom Sahlgrenska akademin ska nu undersöka fakultens egna framtida behov av lokaler och infrastruktur – det vill säga de behov vi har som inte omfattas av Sahlgrenska Life och den naturvetenskapliga fakultetens satsning på Medicinareberget. Det skriver tf. dekan Eric Hanse i sin krönika – som också vill ta ett samlat grepp på alla de utvecklingsprojekt som pågår.
Formellt pågår nu tre olika planeringar inför byggen på och vid Medicinareberget – dels Sahlgrenska Life i samverkan med Västra Götalandsregionen, dels den Naturvetenskapliga fakultetens projekt, och dessutom utreder vi också själva vilka förutsättningar Sahlgrenska akademin behöver för att nå våra högt ställda mål även i framtiden. För mig är det viktigt att se alla utvecklingsplaner kring Medicinareberget som ett gemensamt projekt där Sahlgrenska akademin samverkar med sjukvården, tandvården och naturvetenskapliga fakulteten kring att samla Life Science i Göteborg. Det pågår diskussioner om hur vi kan markera att dessa olika planeringar faktiskt hör ihop.
För mig är det viktigt att se alla utvecklingsplaner kring Medicinareberget som ett gemensamt projekt
Det finns ett egenvärde i att samlas, eftersom det kommer att ge fler och djupare samarbeten över gränserna mellan medicin, biomedicin, odontologi och naturvetenskap, och eftersom det kommer att öka våra möjligheter att dela infrastruktur och att arbeta translationellt i dess sanna bemärkelse. Shanghairankningen presenterades för några veckor sedan, och där fick GU mycket fina placeringar inom både biologiska vetenskaper, klinisk medicin och odontologi. Det är väldigt roligt och ökar på vårt självförtroende i vårt fortsatta arbete att samla och stärka Life science.
Redan före sommaren presenterade den Naturvetenskapliga fakulteten förstudien för den byggnad som ska bli ett nytt hem för tre institutioner på Medicinareberget. Inom kort blir också förstudien för Sahlgrenska Life klar. Redan nu kan vi läsa den omvärldsbevakning som ska ingå i förstudien. Där framkommer det att Sahlgrenska Life innebär en unik möjlighet – det finns ingen motsvarighet till den fysiskt nära koppling mellan vård och akademi som detta projekt vill skapa.
Sahlgrenska Life innebär en unik möjlighet
Nu startar vi på Sahlgrenska akademin en tredje förstudie – som fokuserar på våra egna framtida behov, utöver Sahlgrenska Life och den naturvetenskapliga byggnaden. Vilka lokaler och vilken infrastruktur behöver vi för att möta framtidens utmaningar? Hur kan verksamheten fortsätta med så få störningar som möjligt när de olika projekten går in sina i byggskeden?
Sahlgrenska akademins förstudie genomförs av fyra arbetsgrupper. Per Elias är sammankallande för gruppen som arbetar med forskningslokaler, Lena Oxelmark är sammankallande för gruppen som undersöker våra behov av undervisningslokaler, och Per Elias och Elisabet Carlsohn är tillsammans sammankallande för den grupp som undersöker behoven av ersättningslokaler under byggprocesserna.
Det är viktigt att dessa arbetsgrupper har en representativ bredd
Marie Hornfelt är sammankallande för en grupp som har två uppgifter som båda rör våra djur. Gruppens ena uppgift är att undersöka hur djuren och de experimentella försöken kan skyddas så mycket som möjligt från påverkan av de planerade byggena. Deras andra uppgift är att utreda behovet av ett annex till vårt nuvarande djurhus. Dagens djurhus är fullbelagt, och det finns inga tecken på att behoven av djurexperimentell forskning kommer att minska. Om vi ska bygga ett annex vore det optimalt om vi kunde genomföra det bygget parallellt med det naturvetenskapliga byggprojektet, eftersom vi då kan förkorta tidsperioden av störningar från byggen vid Medicinarelängan. Det kräver dock att denna arbetsgrupp kan accelerera sitt arbete och komma i takt med den Naturvetenskapliga fakulteten.
Grupperna är öppna, och du får gärna höra av dig till de sammankallande om du vill bidra. Det är viktigt att dessa arbetsgrupper har en representativ bredd så att vi inte missar viktiga aspekter under förstudien.
Vi återkommer med mer information om byggplanerna i kommande Akademiliv. Förstudien för Sahlgrenska Life ska exempelvis vara helt klar i början av oktober, och det ska bli spännande att ta del av dess resultat. Om du har frågor om utvecklingen av vårt campus kan du mejla till medicinareberget@gu.se. Vi samlar också all information på http://sahlgrenska.gu.se/internt/byggnationer-medicinareberget.