Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

Nya studenter inom folkhälsovetenskap och global hälsa minglade

1 september, 2017

UTBILDNING. Höstterminen har dragit igång och studenterna är tillbaka på Sahlgrenska akademin. Akademiliv var på plats i torsdags när nya studenter välkomnades till det folkhälsovetenskapliga programmet med hälsoekonomi och de två internationella masterprogrammen Master in global health och Master in public health science with health economics.

[Se fler bilder från välkomstminglet längre ned]

Muwada Bashir, Ginika Uwakwe och Liliana Ramirez har hittat varandra i minglet utanför hörsal Arvid Carlsson. De har just börjat i samma klass – de läser Master in public health science with health economics – och har just flyttat till Sverige. Muwada, från Sudan, och Ginika, från Nigeria, fick kontakt med varandra redan vid uppropet för några dagar sedan, och träffade Liliana, från Colombia, här på minglet idag.

Muwada Bashir, Ginika Uwakwe och Liliana Ramirez

– Det finns så många olika nationaliteter i klassen – europeiska, asiatiska, afrikanska, sydamerikanska – och jag ser fram emot vad diskussionerna mellan människor med så olika bakgrund och så olika erfarenheter kommer att ge, säger Ginika Uwakwe, vars dröm är att få arbeta inom UN Population Fund, ett FN-organ för reproduktiv hälsa.

Muwada Bashir är utbildad läkare, och har valt att läsa masterutbildningen vid Sahlgrenska akademin för att bredda sitt fortsatta kliniska arbete med folkhälsoarbete. Hittills trivs hon i Göteborg.

– Vi har blivit väldigt väl omhändertagna. Innan jag åkte till Sverige var jag orolig för att människor skulle vara svåra att få kontakt med, men alla är mycket öppna och välkomnande, säger Muwada.

Liliana nickar medhållande, och tillägger att även lektionerna hittills hållit en hög nivå:

– Jag var inställd på att läsa en master i Europa, och hade egentligen bestämt mig för att läsa i Tyskland, för där är utbildningen gratis för mig som kommer från Sydamerika. När jag sedan fick ett stipendium tog jag chansen att läsa här.

Film och mingel

Enheten för epidemiologi och socialmedicin (EPSO) valde att ta ett samlat grepp för att välkomna nya studenter. Ett hundratal studenter deltog vid välkomstminglet vid hörsal Arvid Carlsson.

Monica Bertilsson

– Vi vill gärna skapa en gemenskap över programgränserna. Nya kandidatstudenter kan exempelvis få inspiration och en bättre bild av sina framtida studier. Vi tror också det är viktigt att låta studenterna känna att de ingår i en större helhet och inte bara är en del av sitt eget lilla program, säger Monica Bertilsson, som ansvarar för kandidatprogrammet inom folkhälsovetenskap med hälsoekonomi.

Efter några välkomstord blev det filmvisning i Arvid Carlsson – dokumentären The Divide om hur glappet mellan rika och fattiga präglar livet för sju individer i USA och i Storbritannien.

Jesper Löve

– Sociala faktorers betydelse för individens livsstil och hälsa är ett viktigt tema inom folkhälsovetenskap. Förutom den sociala aspekten är filmen tänkt att introducera till diskussioner vid kommande föreläsningar och seminarier, säger Jesper Löve, programansvarig för masterprogrammet Public Health with Health Economics. 

Ekonomiskt tillskott

Båda de internationella masterprogrammen, Global Health och Public Health with Health Economics, tar i år emot fler studenter, eftersom så många kvalificerade studenter från länder utanför Europa sökt till utbildningarna. Dessa studenter betalar själva för sin utbildning, genom exempelvis stipendier, vilket ökat det ekonomiska underlaget för programmen.

Gunilla Priebe

– Vi kommer nu att kunna erbjuda mer individuell feedback och handledning till studenterna, men vi vill även använda tillskottet till att bjuda in externa forskare och anordna karriärträffar med personer som arbetar inom till exempel WHO, säger studierektorn Gunilla Priebe.

Monica Hunsberger i samtal med Carlos Guerrero under välkomstminglet.

– Genom att masterstudenterna har så olika utbildnings- och yrkesbakgrund kommer de till oss med olika hög kompetens inom olika områden. I år inleder vi därför terminen med diagnostiska test och erbjuder sedan extralektioner alternativt fördjupande seminarier, så att undervisningen blir mer givande för alla, inflikar Monica Hunsberger programansvarig för masterprogrammet Global Health.

Global hälsa är ett nytt folkhälsovetenskapligt och tvärvetenskapligt masterprogram, vars första kull studenter tar examen i juni nästa år. Masterutbildningen ges i samverkan mellan flera institutioner. För att det ska bli tydligt hur olika discipliner kan skapa en helhetsförståelse för ett hälsoproblem läggs kurserna från och med i år upp i mindre moment, där ett tema belyses från olika vetenskapliga perspektiv.

– Ett moment kan exempelvis inledas med föreläsningar som i tur och ordning presenterar centrala begrepp, empiriska forskningsresultat och exempel på hur internationella och lokala aktörer praktiskt arbetar på fältet. Momentet summeras sedan med att studenterna skriver korta reflektioner som de presenterar och diskuterar i grupp på ett seminarium, säger Gunilla Priebe.

TEXT OCH FOTO: ELIN LINDSTRÖM CLAESSEN

Av: Elin Lindström
Taggat med: Enheten för socialmedicin och epidemiologi (EPSO), folkhälsovetenskap, folkhälsovetenskapliga programmet med hälsoekonomi, Global hälsa, Hörsal Arvid Carlsson, institutionen för medicin, Internationalisering, Master in global health, Master in public health science with health economics, masterprogram, student, terminsstart, välkomstmingel

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor