SAMVERKAN. Årets Almedalsvecka är över. Med fler officiella programpunkter än någonsin: 4100 på sju dagar. Besökarna valde mellan allt ifrån ”Nordiskt initiativ för leverantörsansvar i Thailand” till ”Mer veganskt på jobbet – så veganiserar jag på arbetstid”. Och förstås partiledartalen. Men trots den otroliga spännvidden, var det ändå två områden som stod ut: vård och omsorg, samt hållbarhet.
Forskare från Sahlgrenska akademin medverkade i många spännande seminarier, paneldebatter och andra evenemang inom båda områdena. Bland annat på seminarier anordnade av Västsvenska arenan, som samlar Göteborgs universitet, Västra Götalandsregionen, Göteborgs Stad, Chalmers, Västsvenska Handelskammaren, Högskolan i Borås, Högskolan i Skövde och Högskolan Väst. I år valde Göteborgs universitet att presentera forskning inom den tvärvetenskapliga satsningen UGOT Challenges. AgeCap och CARe är två av de sex forskningscentrum som ingår i UGOT Challenges.
På seminariet ”Snart är vi fler över 65 än under 16 – kris eller möjlighet?” diskuterade forskare inom AgeCap (centrum för åldrande och hälsa) med pensionärsorganisationer, forskningsråd, näringsliv, media och politiker. Antalet äldre ökar dramatiskt i hela världen och redan 2020 är fler människor över 65 än under 16. Är samhället redo? Kommer världen att fyllas av skröpliga och dementa äldre eller är det en fördel att fler personer har lång livserfarenhet? Titta på seminariet på: gu.se/almedalen
CARe (centrum för antibiotikaresistensforskning) höll seminarium på temat ”Vår antibiotika i deras vatten – om utsläpp från läkemedelsproduktion och möjliga lösningar”. Enorma utsläpp av antibiotika från tillverkningen riskerar att driva på utvecklingen av resistenta bakterier, en av vår tids största globala samhällsutmaningar. Hur kan Sverige ta ansvar för att minska dessa utsläpp? Tillsammans med politiker, näringsliv och publik diskuterade forskarna vad vi gör, inte gör och kanske borde göra. Titta på seminariet på: gu.se/almedalen
Vård och omsorg
En annan uppskattad aktivitet var Sahlgrenska akademins Life Science-mingel, som anordnades tillsammans med Swedish MedTech, branschorganisation för medicinteknik. Ett 60-tal deltagare fick möjlighet att träffa medlemmar av Sahlgrenska akademins ledning och diskutera möjligheter inom Life Science, nu och i framtiden. Johanna Adami, särskild utredare för regleringen av biobanker och rektor vid Sophiahemmets högskola, och Lars GJ Hammarström, Strategic Relations Officer vid SciLifeLab (nationellt centrum för molekylär biovetenskap med inriktning på hälso- och miljöforskning) presenterade insikter och reflektioner.
Mer om Sahlgrenska akademins medverkande på: sahlgrenska.gu.se/forskning/aktuellt)
I det digra Almedalsprogrammet fanns många spännande programpunkter för alla som är intresserade av vård- och omsorgsfrågor. Några axplock. Sveriges läkarförbund anordnade seminarium på temat ”Hur kan vi ställa om sjukvården för att klara framtidens utmaningar”. I panelen fanns bland andra ordföranden i Sveriges läkarförbund, Heidi Stensmyren, statliga utredaren Anna Nergårdh och politiska representanter för flera regioner. En fråga som diskuterades var hur mycket administration vården klarar att hantera och flera av parterna lyfte att det måste sållas hårdare, så att tiden läggs på rätt saker.
På seminariet ”Äras den som äras bör – om doktoranders väg till självständighet” diskuterades relationen mellan doktorander och handledare. I panelen fanns bland andra ordföranden för SULFs doktorandförening, Anna Ilar, och Generaldirektören för Vetenskapsrådet, Sven Stafström. Sveriges universitetslärare och forskare, SULF, anordnade. Klassisk fråga om vem som tar äran av resultat, men panelen var relativt enig om att problemen var hanterbara och att de flesta doktorander är väldigt nöjda med sin utbildning. Men, som Anna Ilar, poängterade, det är viktigt att lärosätena tar signaler om handledare som inte fungerar på allvar och har bra rutiner för att upptäcka och hantera problem.
Oredlighet och styrsel
Uppsala universitet anordnade en föreläsning om ”Oredlighet i forskning och etikprövning – hur skyddas patienten”, ledd av dekaner från Uppsala, Lund och Linköpings universitet. Ämnet är högaktuellt, inte bara i spåren av rubriker om oredlighet i medicinsk forskning. SOU 2017:10 Ny ordning för att främja god sed och hantera oredlighet i forskning är just nu ute på remiss och universiteten har många tanker kring förslaget. Bland annat kring den korta preskriptionstiden på två år och de stora konsekvenser som drabbar forskare som misstänks för oredlighet. Göteborgs universitets tidigare rektor Pam Fredman, var en av de mest aktiva i debatten som följde. Universitetens företrädare var eniga om att det behövs mer arbete.
Pam Fredman var också nyckelperson i panelen på seminariet ”Vem och vad skall styra högskolan”, anordnat av Sveriges universitets- och högskoleförbund, SUHF. Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, som inledde seminariet, var den som i våras gav Pam Fredman regeringens uppdrag att se över och föreslå ett nytt styr- och resurstilldelningssystem för Sveriges universitet och högskolor. ”Styrning för starka och ansvarsfulla lärosäten” skall presenteras i december 2018. I panelen representerades högskolor, utbildningsdepartementet, riksdagen och Sveriges Förenade Studentkårer, SFS. Hellmark Knutsson inledde med att säga att det ”kanske blivit för mycket styrning och mätning” och likriktning. Diskussionerna rörde bland annat ökad ”programifiering” och fokus på campusförlagd utbildning – och därmed mindre fokus på vidareutbildning och livslångt lärande. Samlat anslag, det vill säga att lärosätena själva bestämmer hur anslag fördelas, var också en stor diskussionsfråga.
Region Skåne arrangerade seminariet ”Patientrörlighet till varje pris? Vad händer när systemet utnyttjas?”. Ordföranden och vice ordföranden i riksdagens socialutskott diskuterade med regionråd från Skåne. Regionråden lyfte problemet med att regionen har svårt att planera sin ekonomi, eftersom man inte vet hur stora ersättningar som skall betalas för vård i andra EU-länder. Det finns till exempel en klinik i Danmark som aktivt gör reklam till svenska patienter. Diskussionen handlade bland annat om huruvida ersättningar till annat land borde gå via staten.
Många programpunkter handlade också om information och problemet med att det är enkelt att sprida ovetenskapliga råd, till exempel om kost och dieter eller behandling av sjukdomar. Här har akademin en viktig roll att fylla och vi behöver fundera på hur vi kan bli ännu bättre på att nå ut med det som är vetenskapligt belagt. En spännande, men inte helt enkel uppgift.
Vår nya rektor, Eva Wiberg, och prorektor, Mattias Goksör, gjorde sina första arbetsdagar som ny universitetsledning i Almedalen. Läs mer på: http://www.gu.se/omuniversitetet/aktuellt/nyheter/detalj//rivstart-i-almedalen-for-nya-rektorn-eva-wiberg-.cid1484702
Mer om Göteborgs universitets aktiviteter i Almedalen: gu.se/almedalen
Här kan du se alla seminarier på Västsvenska arenan: http://vastsvenskaarenan.se/vara-live-sandningar/
ANNA von PORAT