LOKALER. Ekonomiska samordningsvinster men också en önskan om en närmare samhörighet med den egna institutionen var viktiga komponenter när IOD bestämde sig för att bli ”sambo” med avdelningen för biomaterialvetenskap.
– Tanken att flytta från de visserligen fina, men allt för stora lokalerna på Medicinaregatan 8B kom successivt under 2015, och förverkligandes i och med inflyttningen till Biotech Center, våren 2017, berättar Lena Kolvik, avdelningschef för Informationscentrum för ovanliga diagnoser, IOD, som finns vid institutionen för kliniska vetenskaper.
Hon och de övriga fem kollegorna på IOD saknade en närmare koppling till de övriga fjorton avdelningar som finns inom den egna institutionen. IOD arbetar på uppdrag av Socialstyrelsen men är alla anställda vid Göteborgs universitet och lokaliserade till Medicinareberget. Ändrade ekonomiska förutsättningar ledde också till ett behov av att dra ner på kostnader.
Lena lyfte problemet med dåvarande prefekten Ian Milsom och det visade sig att det fanns fler inom institutionen som hade behov av att minska sina utgifter och satt med för stora ytor för den egna verksamheten. Det blev till sist bestämt att IOD skulle dela lokaler med avdelningen för biomaterialvetenskap eftersom professor Peter Thomsen, som är chef för den avdelningen, också flaggat för att de hade mer utrymme än de egentligen behövde.
Det tar mer tid än du tror
Lena Kolvik påpekar att det tar tid att ordna allt inför en flytt. Det är kontrakt som ska sägas upp och en hel del annat administrativt som behöver förberedas. IOD fick god hjälp av den egna institutionens ekonomisamordnare Ann-Sofie Nord. Hon var deras spindel i nätet och ordnade med allt pappersarbete och de ekonomiska förutsättningarna gentemot fakultetskansliet.
Mer dynamisk arbetsmiljö
När det blivit bestämt att de skulle dela lokaler med avdelningen för biomaterialvetenskap, blev IOD inbjudna till en lunch av avdelningen några veckor innan inflyttningen. De fick då möjlighet presentera sig själva och sina verksamheter för varandra.
– Det var en trevlig och uppskattat gest och när vi väl flyttade in så hade vi redan etablerat en fin kontakt. Vi kände oss väldigt välkomna. Sedan blev det så klart inflyttningsfika med tårta, säger Stina Björkerud som är kommunikatör på IOD.
Hon skrattar och säger att flytten definitivt inneburit mer fikabröd på rasterna. Vem som skulle få vilket rum lottades mellan de anställda. Men alla rum, som ligger på våning 7, har en härlig utsikt över Botaniska så ingen behövde bli besviken.
– På IOD är vi en rätt homogen grupp, men nu har vi fått kolleger som jobbar inom helt andra områden, vilket känns trevligt och stimulerande. Flytten innebar också en ökad möjlighet att få ta mer del av universitetets internationella och dynamiska miljö, säger Stina.
Sortera, slänga, ge bort och behålla
Det har varit mycket praktiskt att ta hänsyn till inför flytten. Alltifrån vilka inventarier man vill och behöver ta med sig, till att passa på att rensa i förråd och pärmar. Campusservice har varit till stor hjälp, via dem har mycket som IOD inte själva velat behålla kunnat tas om hand på ett hållbart sätt. Tillexempel fick Studentkåren ta över pärmar som blivit över och andra saker togs över av de nya hyresgästerna, enheten för audiologi och logopedi vid institutionen för neurovetenskap och fysiologi.
– Vi fick också tillfälle att städa ut en del gammalt från våra lokaler i samband med att IOD flyttade in, säger Anders Palmquist, docent på avdelningen för biomaterialvetenskap. Trots att vi befinner oss i en digital tidsålder så samlar man på sig en massa papper och tidskrifter som emellanåt behöver rensas ut.
En viktig pusselbit har även lokalvårdaren Zhanna Shumeika haft. Hon städar i både de gamla och nya lokalerna och har sett till att allt varit snygg och prydligt både vid ut och inflyttning. En inte helt oväsentlig del av en flytt är ju att lämna snyggt efter sig och att få komma till fräscha lokaler.
Mer än samordningsvinster
I Biotech Center finns också stora gemensamma lokaler som gör att IOD numera kan ha sina stora expertgruppsmöten in house så att säga. Tidigare har de bokat in sig på konferensanläggningar.
– Det finns många samordningsvinster med att dela lokaler. Dels att lokalkostnaderna minskar, men vi kan också samutnyttja administrativa tjänster. Men det som vi uppskattar mest är nog att vi fått fler kollegor. Och inte minst att vi nu finns i en mångkulturell och flerspråkig miljö, säger Lena Kolvik.
Anders Palmquist håller med;
– Ja förutom den ekonomiska vinningen och bättre resursanvändning av lokalerna får man samtidigt bonusen med fler roliga kollegor.
Om IOD
Informationscentrum för ovanliga diagnoser (IOD) är en nationell resurs för alla som söker information om ovanliga sjukdomar. De ansvarar för produktion och uppdatering av Socialstyrelsens kunskapsdatabas om ovanliga diagnoser, i dag med cirka 325 sjukdomar. Databasen riktar sig till personer som själva har en ovanlig diagnos, deras närstående, samt till personal inom till exempel hälso- och sjukvård, socialtjänst, skola och myndigheter.
Läs mer: http://sahlgrenska.gu.se/ovanligadiagnoser
Om avdelningen för biomaterialvetenskap
Avdelningen leds av Professor Peter Thomsen, är en interdisciplinär miljö som forskar på interaktionen mellan material och celler, samt läkningsprocessen kring implantat. Fokus ligger på flera plan så som hur en materialyta påverkar läkningsprocesser, hur celler kommunicerar med varandra och hur man kan diagnostisera och förebygga infektioner kring proteser. Avdelningen samarbetar med kliniska forskargrupper, materialvetare på tekniska högskolor och industri för att förstå de förutsättningar som behövs för integration av material i kroppen. Forskargruppen är internationellt ledande inom osseointegration.
Läs mer: http://biomaterials.gu.se
TEXT: SUSANNE LJ WESTERGREN