KRÖNIKA. Nyligen arrangerade projektet Sahlgrenska Life en studieresa till Stockholm, för att lära sig mer om den omfattande lokalutveckling som sker på Karolinska Institutet och Nya Karolinska Solna. En av det tjugotalet göteborgare som hängde med för att dra lärdomar för våra framtida byggplaner var Akademilivs redaktör Elin Lindström Claessen, som här delar med sig av sina intryck från studiebesöket.
Institutet och universitetssjukhuset i Solna har sin alldeles egna Per Dubbsgatan – men där heter gatan Solnavägen. Precis som Per Dubbsgatan är Solnavägen en starkt trafikerad led som fungerar som en naturlig gräns mellan verksamheterna. På vardera sidan av Solnavägen uppförs nu två stora byggnader, Biomedicum på KI och Bioclinicum på Nya Karolinska Solna (NKS). De båda byggnaderna ska bindas samman med en gångbro, som liksom vår gångbro mellan Sahlgrenska sjukhuset och Medicinareberget blir en viktig symbol för samverkan och samförstånd mellan klinisk och preklinisk forskning och utbildning. Eftersom vi i Göteborg haft vår bro så länge är det förstås lätt att raljera över KI som nu är så stolta över att kunna bindas samman fysiskt med NKS, men det är också den enda punkten där vi har ett försprång.
Just nu avlöser byggena varandra utmed Solnavägen. Stockholm Stad skapar här en helt ny stadsdel, Hagastaden, med bostäder och företag och även satsningar på Life Science som kallas Stockholm Life, där KI och NKS står i centrum. Den imponerande byggnaden Aula Medica, där även vårt möte denna dag ägde rum i ett av konferensrummen, stod klart 2013. Just nu läggs sista handen på Biomedicum, en stor, ultramodern laboratoriebyggnad för experimentell biomedicinsk forskning, och nu planeras minutiöst hur inflyttningen ska ske på bästa sätt. Ungefär samtidigt kommer systerbyggnaden Bioclinicum att stå klar på sjukhustomten, och då byggs också den planerade gångbron över Solnavägen. Längre in i framtiden finns planer på att gräva ner Solnavägen, och skapa en boulevard som binder samman sjukhus och akademi ännu tydligare.
Vi fick en kort rundvandring i Nya Karolinska Solna, som är projektnamnet för det moderna universitetssjukhus som byggs bredvid det befintliga universitetssjukhuset. Där ska vården bedrivas integrerad med forskning och utbildning. Sjukhuset har bland annat bara enkelrum, med mycket få undantag, för att ge bättre möjligheter för undervisning och forskning. De första patienterna har redan tagits emot, och sjukhuset kommer vara i full drift under nästa år.
[Längst ned på denna sida kan du se en video ett av rummen på barnintensiven visas under rundvandringen]
Campus är en stor byggarbetsplats
På Karolinska Institutet har det blivit naturligt att campus är en stor byggarbetsplats. En av presentationerna under vårt besök avbröts av det dova mullret från en sprängning, vilket orsakade en del muntra kommentarer från deltagarna. Även på Karolinska Institutet fanns det farhågor för att sprängningar och andra vibrationer från byggena skulle störa djuren, men kort efter att sprängningarna inletts kunde veterinärerna konstatera att djuren snart vande sig vid störningarna och återgick till normalt beteende. Akademiliv hoppas kunna återkomma med en mer fyllig artikel om hur forskningen med djur påverkats av byggena på KI till hösten.
Som kommunikatör lade jag särskilt märke till hur tydligt just vikten av professionell kommunikation gång på gång lyftes fram under studiebesöket. Framför allt handlar det om olika typer av intern kommunikation, som att säkerställa kommunikationsflödena mellan projektets olika delar, att stötta de olika delarna när de kommer i osynk med varandra och att öka delaktigheten bland medarbetarna. Bland annat påpekade Gunnar Öhlén, chefläkare på Karolinska i Solna och Huddinge, att förändringskommunikation måste skötas på ett professionellt sätt, med väl genomarbetade kommunikationsplaner, och att det innebär ett omfattande och kontinuerligt arbete under många år.
Att ledningen är aktiva och engagerade är en förutsättning
Den vikarierande rektorn för KI Karin Dahlman-Wright och universitetsdirektör Rune Fransson delade med sig av några av utmaningar som flytten av olika forskargrupper innebär för universitetet. Att flytta en stor verksamhet kostar pengar och innebär ett avbrott för verksamheten, i alla fall i början. Att ledningen är aktiva och engagerade är en förutsättning för att verkligen få till den ökade samverkan som man eftersträvar. Att etablerade arbetskulturer kommer att brytas mot varandra var en annan utmaning som lyftes fram. I det nya huset Biomedicum kommer forskare från olika institutioner att sitta blandade på de olika våningsplanen, vilket innebär att den själ forskarna tidigare delat med sin institution bryts mot andra kulturer från andra institutioner. Även denna kulturförändring kommer att kräva ett tydligt ledarskap, menade Karin och Rune.
I Göteborg är vi än så länge bara i början av det stora projekt som siktar mot att stärka och samla livsvetenskaperna vid och på Medicinareberget. Även om vi har mycket att lära av KI styrs ju vårt projekt Sahlgrenska Life av vilka behov just vår forskning, undervisning och samverkan kommer att ha i framtiden. Den förstudie som just nu pågår för Sahlgrenska Life, och som kommer att ge en översiktlig bild av de behov vi har gemensamma med Västra Götalandsregionen, blir klar till hösten.
De deltog vid studieresan för Sahlgrenska Life till KI/NKS den 2 juni 2017:
- Andreas Eklöf, projektledare Sahlgrenska Life, Inobi
- Anna Karlsson, vicedekan forskarutbildning, professor, Sahlgrenska akademin
- Anna Skoog, byggprojektledare, Fastighets- och serviceenheten, Göteborgs universitet
- Carin Sjösten Nilsson, enhetschef, koncerninköp, Västra Götalandsregionen
- Catarina Sjöling, koncerninköp, Västra Götalandsregionen
- Dan Holmstén, projektchef, Sahlgrenska Universitetssjukhuset
- Elin Lindström Claessen, kommunikatör, Sahlgrenska akademin
- Erik Berg, projektstöd, Sahlgrenska Life, Inobi
- Eva Karin Andersberg, projektledare translationella kluster, Sahlgrenska akademin
- Gustav Bertilsson Uleberg, kanslichef, Naturvetenskapliga fakulteten
- Göran Hilmersson, prefekt, Naturvetenskapliga fakulteten
- Lars Ivarsson, projektchef fastigheter, konsult.
- Lennart Ahlkvist, lokalförsörjning, Fastighets- och serviceenheten, Göteborgs universitet
- Lina Strand Backman, enhetschef, innovationsplattformen, Västra Götalandsregionen
- Lotta Gummesson, VD, Sahlgrenska Science Park
- Mia Ericson, docent, Sahlgrenska akademin
- Mårten Tiselius, chef arkitektur och strategisk lokalförsörjning, Fastighets- och serviceenheten, Göteborgs universitet
- Nadja Frisk, chef lokalförsörjning, Fastighets- och serviceenheten, Göteborgs universitet
- Per Sunnerhagen, professor, Naturvetenskapliga fakulteten
- Peter Alvemur, vice VD, Virtartes
- Pia Pettersson, analytiker, Inobi
- Pontus Isaksson, fastighetschef, Akademiska Hus
- Rolf Vänänen, projektledare, Sahlgrenska Universitetssjukhuset
Mer information
- Läs om Nya Karolinska Solna
- Läs om Karolinska Institutets byggprojekt Biomedicum
- Läs om det pågående arbetet med förstudien för Sahlgrenska Life
Gunnar Öhlén visar ett av enkelrummen på barnintensiven på NKS
TEXT OCH FOTO: ELIN LINDSTRÖM CLAESSEN