UNGA FORSKARE. Michael Schöll är den senaste forskaren att rekryteras till Wallenberg Centre for Molecular and Translational Medicine i Göteborg. Han för med sig en avbildningsteknik för hjärnan som inte varit tillgänglig här tidigare, och som ger bredare möjligheter att studera hjärnans sjukdomar.
Det handlar om PET-scanning, eller Positronemissionstomografi, som är en medicinsk avbildningsteknik där radioaktiva markörer används för att skapa bilder av exempelvis ämnesomsättningen i kroppens olika organ. Själva tekniken har funnits i över fyrtio år, och används naturligtvis också sedan länge i Göteborg, men här har den hittills inte använts för att beforska hjärnan. Det beror på att PET- undersökningar kräver radioaktiva markörer, så kallade ligander, som fram tills nu inte kunnat framställas i Göteborg.
– Satsningen på Bild- och interventionscentrum och den nya cyklotronen ger helt nya förutsättningar för PET i Göteborg. Så småningom kommer vi kunna ta fram egna ligander som vi kan använda för att avbilda olika sjukdomsprocesser i hjärnan, som hur ämnesomsättningen förändras och hur olika skadliga proteiner ansamlas, säger Michael Schöll, som just fått en tjänst inom Wallenberg Centre for Molecular and Translational Medicine.
Ett neurovetenskapligt PET-laboratorium
Upptäckter av nya spårämnen gör att PET just nu en het teknik inom forskningen om Alzheimer, och nu inleder Michael Schöll arbetet med att bygga upp ett neurovetenskapligt PET-lab i Göteborg. Efter Uppsala, Stockholm, Malmö/Lund, Umeå och Linköping blir nu Göteborg den sjätte universitetsorten med en egen cyklotron.
– Sverige är ett litet land, och jag tror mer på att samarbeta än att tävla. Jag hoppas att vi kan göra komplementära studier, där vi i Göteborg exempelvis kan bygga vidare på den utmärkta forskningen som redan görs i Lund eller på KI, säger Michael.
Han har just anställt sin första postdoktor – Kerstin Heurling som är en erfaren forskningsingenjör från Uppsala. Än så länge görs merparten av hans forskningsarbete i nära samarbete med Lund, vars radiokemi är den som hittills försett Göteborg med ligander. Där samarbetar han med Oskar Hansson inom lundastudien Swedish Biofinder, som ger honom tillgång till en välkarakteriserad kohort för forskning om neurodegenerativa sjukdomar.
Från Ulm över Köln till Stockholm till Berkeley till Göteborg
Michael Schöll kommer ursprungligen från Tyskland, och utbildade sig först på läkarprogrammet i Ulm och sedan inom neurovetenskap i Köln. När det var dags för exjobb sökte han sig till Karolinska institutet, där Agneta Nordberg är framstående inom användning av PET inom alzheimerforskningen. Han stannade i gruppen på KI och disputerade 2011 med en avhandling där han undersökt människor med en ovanlig typ av ärftlig Alzheimers sjukdom, där mutationen alltid leder till sjukdomen. Han undersökte människor som bar på mutationen med PET-kamera många år innan sjukdomen bröt ut, för att se vad som händer i hjärnan så tidigt som möjligt i sjukdomsprocessen.
Även i Göteborg finns världsledande alzheimerforsking. Sedan flera år tillbaka samarbetar Michael Schöll med Kaj Blennow och Henrik Zetterberg, som leder det framgångsrika arbetet vid det neurokemiska laboratoriet vid institutionen för neurovetenskap och fysiologi.
– De undersöker sjukdomsprocesserna vid Alzheimer genom biomarkörer i spinalvätska. Det de ser i ryggvätska försöker jag kartlägga direkt i hjärnan. Kaj och Henrik är fantastiska samarbetspartners, och jag är verkligen otroligt glad över att vara här i Göteborg, utbrister Michael och fortsätter:
– Jag har förmånen att arbeta med Tau-PET, som är den allra senaste utvecklingen inom PET och Alzheimer. PET överlag är en otroligt flexibel teknik, som teoretiskt kan avbilda hela sjukdomsprocessen vid Alzheimer, bara vi hittar och använder rätt spårämne. PET inom neurodegenerative sjukdomar är fortfarande främst ett forskningsverktyg, som är alldeles för dyrt för att kunna bli ett lika vanligt kliniskt verktyg som lumbalpunktion, men jag vill arbeta för att det ska bli tillgängligt för Sahlgrenskas minnesmottagning i Mölndal.
Före sin tid
Redan 2012 – året efter disputationen – lockades Michael till Göteborg av Kaj och Henrik som gärna ville fördjupa samarbetet med honom. Väl på plats i Göteborg insåg Michael att tiden inte var mogen ännu – cyklotronen var ju inte på plats – och han sökte sig istället till Berkeley i Kalifornien där han var postdok under några år.
– Min forskning är ett lagarbete, och jag extremt beroende av samarbeten med andra. Det finns en rad mycket framgångsrika forskare här i Göteborg som jag också redan samarbetar med där jag ser att vi kommer ha ett bra utbyte av varandra.
Ett samarbete han ser fram emot att utveckla är det med Ingmar Skoog, som leder AgeCap:
– Många av dem som ingår i befolkningsstudien H70 har även lämnat ryggvätskeprov, och i samarbete med Ingmar vill jag undersöka de mest intressanta studiepersonerna med PET. Befolkningsstudien som Ingmar leder är ett otroligt spännande projekt och jag ser väldigt mycket fram emot att samarbeta med honom, säger Michael.
Ett annat samarbete har han redan inlett med Göran Bergström, som är huvudansvarig för den nationella studien SCAPIS, där sex universitetssjukhus undersöker 30 000 svenskar på kardiovaskulär hälsa.
– Vårt långsiktiga mål är att visa vad som händer i hjärnan hos dem som får ett friskt åldrande jämfört med dem som utvecklar en demenssjukdom, säger Michael.
Ett vetenskapligt hem har han även hittat på MedTech West, som är en tvärdisciplinär samarbetsplattform som drivs gemensamt av Chalmers, Göteborgs universitet, Högskolan i Borås, Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Västra Götalandsregionen. Genom MedTechWest får Michael Schöll tillgång till både teknisk infrastruktur och samarbeten med andra MedTechWest-forskare, som Rolf Heckemann och Fredrik Kahl.
OM WALLENBERGCENTRUM FÖR MOLEKYLÄR OCH TRANSLATIONELL MEDICIN
- Wallenbergcentrum för molekylär och translationell medicin (WCMTM) är del av en nationell satsning för att befästa Sveriges position som en världsledande nation inom livsvetenskaperna.
- Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse investerar tillsammans med Göteborgs universitet, AstraZeneca och Västra Götalandsregionen minst 620 miljoner kronor under en tioårsperiod. Liknande centrum byggs samtidigt upp i Lund, Umeå och Linköping.
- Rekryteringar av internationellt lovande forskare inom molekylär medicin är en huvuduppgift för WCMTM och under de närmaste åren kommer flertalet forskare anställas vid WCMTM med sin hemvist på olika institutioner på Sahlgrenska akademin och Naturvetenskapliga fakulteten för att bygga upp sina forskargrupper.
- Ett betydande arbete läggs på att länka WCMTM-forskarna med sjukhusmiljöer och AstraZeneca för att skapa starka translationella miljöer.
- WCMTM stöder vidare specifika translationella projekt och infrastrukturer som överbryggar forskning och klinik för att säkerställa bredden inom WCMTM.
TEXT: ELIN LINDSTRÖM CLAESSEN
FOTO: JOHAN WINGBORG
Annika Corneliusson skriver
PET-scanning (Positronemissionstomografi) som artikeln belyser är en fantastisk undersökningsmetod för patientdiagnostiken och det kommer att bli jättespännande med alla nya spårämnen och undersökningar på patienterna som vi Biomedicinska analytiker och Röntgensjuksköterskor på Nuklearmedicin, Klinisk fysiologi kommer att få lära oss och arbeta med inom snar framtid.
Det som dock är väldigt tråkigt är att vi Biomedicinska analytiker och Röntgensjuksköterskor på Nuklearmedicin, Klinisk fysiologi INTE räknas som specialister när vi som arbetar med PET undersökningar verkligen är specialiserade…..så lönemässigt är vi inte ”med på resan”.
För övrigt är bilderna ovan med PET/CT-kameran i bakrunden tagna just i ett av våra kamera och manöverrum på Nuklearmedicin. Vi har i dagslägen två PET/CT-kameror men kommer nästa år förhoppningsvis få en till. Då behövs både mer och ny personal utbildas.
Om några år är det tänkt att vi även ska inhandla en PET/MR Kamera.
Annika Corneliusson Leg. Biomedicinsk analytiker inom Klinisk fysiologi