UTBILDNING. Nu har de första studenterna försvarat sina examensarbeten i masterprogrammet Reproduktiv och Perinatal Hälsa. Arbetena håller hög vetenskaplig kvalitet, och belönades med stipendium från Professor A.L Lindquists stipendiefond.
Masterprogrammet inom Reproduktiv och Perinatal Hälsa startade höstterminen 2015. Det innebar att de sjuksköterskor som vill vidareutbilda sig till barnmorskor nu kan välja mellan två alternativa program vid institutionen för vårdvetenskap och hälsa: dels det vanliga barnmorskeprogrammet och dels ett komplett masterprogram inom reproduktiv och perinatal hälsa, som är huvudområdet för barnmorskor. Starten av programmet innebar också att Göteborgs universitet blev det första lärosätet i landet att erbjuda en full masterutbildning för blivande barnmorskor.
Tio studenter antogs i masterprogrammets första kull, och sex av dem har nu examinerats i den sista kursen: Examensarbete för master 15 hp. Examensarbetena tar upp olika utmaningar för verksamma barnmorskor.
– Vården behöver välutbildade barnmorskor. En barnmorska som utbildats på masternivå är extra skickade att utveckla och bedriva evidensbaserad vård, säger universitetslektor Margareta Mollberg, som är programansvarig.
En av studenterna, Camilla Buskhe, har för sin masteruppsats undersökt barnmorskors erfarenheter av kunskapsöverföring av perineala skyddstekniker till barnmorskestudenter.
– Jag älskar att arbeta inom vården, och vården drivs framåt av forskning. Genom forskning kan man påverka vården på en högre nivå än den individuella, och jag skulle gärna gå vidare med en forskarutbildning, säger Camilla Buskhe.
En annan student Caroline Lundgren, vars masteruppsats baseras på kvalitativa intervjuer med kvinnor som fött barn och som handlar om deras erfarenheter av förlossningsrummet, beskriver hur hon upplever att hon stärkts akademiskt av masterutbildningen:
– När jag först läste till sjuksköterska och gjorde en kandidatuppsats tyckte jag det var svårt och knackigt. Sedan gjorde jag en magisteruppsats och nu sist en masteruppsats. Nu känns det som att polletten trillat ner. Masterutbildningen har verkligen varit utvecklande för mig och gett mig en vetenskaplig grund att stå på i mitt arbete som barnmorska, säger Carolina Lundgren.
Hög kvalitet
Marie Berg, som är ämnesansvarig för Reproduktiv och Perinatal Hälsa, är imponerad av den höga kvalitén på studenternas masteruppsatser.
– Uppsatserna är skrivna som vetenskapliga artiklar, och utformade i enlighet med riktlinjer från specifika tidskrifter. Baserat på min erfarenhet av att bedöma vetenskapliga arbeten måste jag säga att uppsatserna håller mycket bra kvalitet, och jag tror att flera av dem har stort potential att också bli publicerade, säger Marie Berg.
Samtliga masteruppsatser belönas med ett stipendium från Professor A.L Lindquists stipendiefond.
Institutionen för vårdvetenskap och hälsa har sedan tidigare erbjudit flera fristående kurser på masternivå.
TEXT OCH FOTO: ELIN LINDSTRÖM CLAESSEN