MEDICINAREBERGET. Just nu är många medarbetare inom både universitetet och sjukvården engagerade i förstudien för Sahlgrenska Life. Projektledare är Andreas Eklöf, från konsultföretaget Inobi, som ska presentera resultaten av förstudien under hösten.
Sahlgrenska Life är det nya samlingsnamnet för de byggnader som planeras över och kring Per Dubbsgatan, och som ska knyta Medicinareberget och sjukhusområdet närmare varandra. Hyresgästernas förstudie utreder gemensamma behov för universitetet, sjukvården och näringslivet.
– Vi undersöker alltså de behov som är relevanta för de parter som ingår i Sahlgrenska Life, och som inte berör bara en av parterna. Vi fokuserar på universitetssjukvård, universitetstandvård, stöd och service, samt näringsliv och samverkan, säger Andreas Eklöf, som har uppdraget att hålla samman arbetet med förstudien.
Han fortsätter:
– Vi undersöker Sahlgrenska Lifes förutsättningar, med utgångspunkt från hur verksamheterna vill utvecklas. Målsättningen är att arbetet sedan går vidare, mot nya byggnader som samlar translationella miljöer som stärker hela regionens attraktionskraft inom Life Science.
Kortare avstånd
Sahlgrenska Life ska skapa kortare avstånd och bättre kopplingar mellan sjukvård akademi, näringsliv och samhälle. Förstudien ska föreslå vilka gemensamma funktioner som kan eller bör ingå i byggnaderna över och runt Per Dubbsgatan. Här undersöks exempelvis förutsättningarna för ett gemensamt bibliotek och ett nytt, större kliniskt färdighetscentrum där både studenter och vårdpersonal kan öva upp sin förmåga att arbeta med nya metoder och att samarbeta med andra professioner. Gemensamma infrastrukturer, som biobank och register, har också en naturlig plats i Sahlgrenska Life, liksom undervisning, som har stora behov av nya lokaler.
– Ett viktigt besked som förstudien ska ge är förstås hur mycket yta verksamheterna behöver i de nya byggnaderna, men den ska också ge en fördjupad beskrivning av de förväntade nyttorna med Sahlgrenska Life, och vilka andra insatser som behövs göras för att stärka projektet, säger Andreas Eklöf.
Omvärldsanalysen är en annan viktig aspekt av förstudien. De senaste månaderna har flera representanter för hyresgästerna besökt liknande satsningar både i London och i Oslo, och inom kort planeras också ett besök på Karolinska Institutet och Nya Karolinska, som just nu genomför flera stora byggprojekt.
Projektets fortsättning
En preliminär rapport från förstudien ska vara klar i slutet av augusti, och de slutliga resultaten ska rapporteras i början av oktober.
Om förstudien visar att verksamheten behöver de tänkta byggnaderna och att projektet är genomförbart, inleds programskedet, då förutsättningarna utreds ytterligare. I detta skede behöver ett stort antal medarbetare inom Sahlgrenska akademin befolka de olika delprojekten, och engagera sig inom olika arbetsgrupper.
SÅ LEDS PROJEKTET SAHLGRENSKA LIFE
- Projektägare är rektor för Göteborgs universitet och regiondirektören, Pam Fredman och Ann-Sofi Lodin
- Styrgruppen består av Göran Matejka, Peter Lönnroth, Anders Carlberg, Mårten Tiselius, Silvana Naredi och Staffan Edén. Dan Holmstén, Lars Grip och Eric Hanse är adjungerade i styrgruppen.
- Andreas Eklöf, Inobi, är hyresgästernas projektledare.
- I en gemensam arbetsgrupp ingår: Andreas Eklöf, Lars Grip, Eric Hanse, Gunnar Eriksson, Annika Ekestubbe, Anna Skoog, Dan Holmstén. Tillförordnad till gruppen är Anders Carlberg.
- Inom Sahlgrenska akademin utgör prefekterna styrgrupp för byggnadsfrågorna.
- Under fyra lokalprogram pågår arbete i flera mindre grupper med specifika uppdrag. Lokalprogrammen handlar om universitetssjukvård, universitetstandvård, stöd och service, samt näringsliv och innovation.
Här kan du se en organisationsskiss, reviderad den 18 april (klicka på bilden för att se den i större format):
Projektet Sahlgrenska Life genomförs i samarbete med många olika aktörer, både verksamheter och fastighetsägare, som i inledningsskedet genomför egna förstudier.
Den byggnad som Naturvetenskapliga fakulteten vill bygga intill Medicinarelängan omfattar bara Göteborgs universitet och Akademiska hus. Detta projekt ingår därför inte i Sahlgrenska Life, men är en viktig del i arbetet att samla livsvetenskaperna på Medicinareberget.
TEXT: ELIN LINDSTRÖM CLAESSEN