UTBILDNING. Göteborgs universitet återfår examensrätten till de tre utbildningarna för specialistsjuksköterskor med inriktning mot kirurgisk vård, onkologisk vård samt psykiatrisk vård. Vårterminen 2018 kommer utbildningarna att kunna starta igen – tack vare ett intensivt arbete att justera utbildningarna i enlighet med UKÄ:s påpekanden.
– Detta är framförallt ett viktigt besked för vården och patienterna. Det finns en stor brist på specialistsjuksköterskor inom dessa områden, inte minst inom psykiatrin, och Sahlgrenska akademin är därför glada för att vi nu kan bidra till utbildning av denna behövda kompetens, speciellt i ljuset av att regeringen under de senaste åren har avsatt medel för att utbilda fler specialistsjuksköterskor, säger Silvana Naredi, vicedekan med ansvar för utbildning på grund- och avancerad nivå vid Sahlgrenska akademin.
Öppnar för ansökan den15 september
Den 15 september kommer legitimerade sjuksköterskor som vill specialisera sig inom kirurgisk vård, onkologisk vård eller psykiatrisk vård att kunna söka till utbildningarna vid Göteborgs universitet igen. Utbildningarna startar vårterminen 2018.
Specialistsjuksköterskeprogrammet leder fram till specialistsjuksköterskeexamen med inriktning mot ett visst kompetensområde, samt magisterexamen. Programmet ges vid institutionen för vårdvetenskap och hälsa vid Sahlgrenska akademin, och har elva olika inriktningar.
Det var för ett år sedan som Universitetskanslersämbetet, UKÄ, påpekade brister för enstaka mål för den verksamhetsförlagda delen av de tre utbildningsinriktningarna, och antagningarna till de tre specialistsjuksköterskeutbildningarna vid Göteborgs universitet stoppades. Universitetet inledde omedelbart ett intensivt arbete med helt ny ansökan om examenstillstånd.
– Detta har varit en resa och vi är alla en erfarenhet rikare. De aktuella utbildningarna har fått en rejäl genomlysning och vi tar med oss en del viktiga lärdomar som kan få betydelse för andra inriktningar inom specialistsjuksköterskeprogrammet, säger Carina Sparud Lundin, proprefekt för institutionen för vårdvetenskap och hälsa som ledde arbetet i den styrgrupp som tillsattes för att justera utbildningarna, med målet att kunna ansöka om nytt examenstillstånd.
Många har bidragit
I styrgruppen ingick också Kerstin Nilsson, tidigare vice dekan för utbildning och pedagogiskt sakkunnig, Eva Lidén, sektionschef för specialistutbildningarna, Joakim Öhlen, ämnesansvarig och Mona Ringdahl, programansvarig för helfartsutbildningarna inom specialistsjuksköterskeprogrammet.
Även en referensgrupp med lärare inom de aktuella inriktningarna tillsattes, där Monica Pettersson, programansvarig för halvfartsutbildningar inom specialistsjuksköterskeprogrammet, Ingalill Koinberg, inriktning onkologi, Lars-Eric Olsson inriktning kirurgi, Lilas Ali och Lena Johansson, inriktning psykiatri, deltog.
– Dessa personer har på ett mycket konstruktivt sätt arbetat fram underlag för ansökan med stöd av sakkunnig Kerstin Nilsson, säger Carina Sparud Lundin.
Även det administrativa stödet Erika Thorsell gjorde en stor insats, liksom Malin Östling, som är kvalitetssamordnare vid universitetet.
TEXT: ELIN LINDSTRÖM CLAESSEN