FORSKNINGSKOMMUNIKATION. Det var fullsatt i Vetenskapsfestivalens stora tält i Bältesspännarparken när det under fredagskvällen var dags för årets upplaga av Science Slam. Arrangemanget går ut på att forskare från Göteborgs universitet och Chalmers under tre minuter berättar om sin forskning och sen röstar publiken fram en vinnare.
Science Slam anordnas varje år som en del av Vetenskapsfestivalen i Göteborg och går ut på att forskare från Göteborgs universitet och Chalmers under tre minuter får stå på scenen och berätta om sin forskning. Publiken får sedan rösta på den forskare som de tyckt haft det mest informativa, tillgängliga och tankeväckande framträdandet. I årets tävling deltog åtta forskare och vinnare blev Christoffer Pettersson från institutionen för fysik vid Chalmers. Han berättade om Higgs-bosonen och mörk materia.
En av de tävlande från Göteborgs universitet var Sami Adwan som talade om hur israelisk och palestinsk historia och geografi är presenterad i svenska läroböcker:
– Det var trevligt att dela vad jag gör i min forskning, säger Sami Adwan och förklarar att det var en utmaning att föreläsa under endast tre minuter. Det var svårt att välja vilken information som skulle vara med och vilken nivå på språket som jag skulle ha, men jag tycker att det gick bra. Det här är en aktivitet som jag hoppas ska få fortsätta för att visa upp forskningen. Vid Göteborgs universitet finns en miljö som uppmuntrar till forskning.
På plats för att representera Göteborgs universitet var även Bentolhoda Fereydouni. Hon föreläste om epigenetikens roll vid cancer och hur man kan förebygga sjukdomar genom att leva en sund livsstil. Hon uppmuntrade publiken till att tänka på sådant som träning, alkoholkonsumtion och vilken typ av mat de äter.
Kunskapen om sambandet mellan livsstil och sjukdomar är något som hon anser behöver utökas.
– I samhället finns det tyvärr en brist när det gäller det här. Medier, skolor och universitet måste vara mer informativa. Vi kan förebygga många typer av sjukdomar genom att tänka på vad vi gör med våra egna kroppar, säger Bentolhoda Fereydouni.