PRIS. Camilla Hesse, universitetslektor vid avdelningen för klinisk kemi och transfusionsmedicin, blir den första att få ta emot ett nyinstiftat pris för internationalisering av undervisning och lärande vid svenska medicinska fakulteter. Beslutet att tilldela henne priset togs nyligen på det nationella dekanmötet i Uppsala.
– Internationalisering ger så otroligt mycket! Det öppnar för nya möjligheter. När man åker någon annanstans får man influenser som direkt kan påverka det vardagliga arbetet, som att man kanske ser att det går att arbeta med vissa laboratoriemoment på ett annat sätt än man brukar, säger Camilla Hesse, som är programansvarig för biomedicinska analytikerprogrammet:
– Att jag får priset är både roligt för mig och för vårt program. Vi arbetar strategiskt med internationalisering, och det har gett resultat. Bland annat har vi valt bort utbyten som inte varit aktiva, och istället fokuserat på några utvalda partners där samarbetet verkligen ger något.
Camilla Hesse får priset för sitt målorienterade arbete med internationalisering. Enligt motiveringen har det internationella utbytet ökat både bland lärare och stundeter, som en följd av Camillas entusiasmerande arbete. Prismotiveringen noterar också att hon har ett drivet, personligt ledarskap som resulterat i att internationalisering idag är en naturlig del av undervisningen. Ett initiativ från programmet är att kombinera interprofessionalitet med internationalisering, genom att låta BMA-student och en blivande dietist åka iväg tillsammans och arbeta inom samma projekt.
Prismotiveringen konstaterar att internationaliseringsarbetet på biomedicinska analytikerprogrammet har varit starkt bidragande till förnyelse av programmets struktur och pedagogik, och att programmet idag är ett gott exempel för andra utbildningar på fakulteten.
Ett europeiskt masterprogram
Det är många BMA-studenter från andra länder som vill komma en tid i Göteborg. Varje år tar programmet emot ett 15-tal utländska studenter, vilket är mycket för ett program som bara tar in 60 studenter per år. Ett mål för Camilla Hesse är att öka möjligheterna även för studenter med inriktning mot klinisk fysiologi att resa ut under utbildningen. Ett annat mål är att uppnå en bättre balans mellan antalet inresande och utresande studenter. Camilla vill också att den kompletta miljön ska internationaliseras mer, genom mer utbyten inom forskning.
Snart lanseras förhoppningsvis ett nytt europeiskt masterprogram inom biomedicinsk laboratorievetenskap som kallas MARBLE, där Camilla är en av de drivande. Masterprogrammet ska etableras i samarbete mellan fyra europeiska lärosäten.
– Vi har ansökt om EU-medel, som skulle underlätta för icke-europeiska studenter att söka till masterprogrammet eftersom de då kan få stipendium. Processen att inrätta en masterutbildning ser annorlunda ut i olika länder, och är lite mer komplicerad i exempelvis Österrike, men vi hoppas kunna starta nästa höst, säger Camilla, som genom priset får 105 000 kronor att använda inom internationaliseringsområdet.
Nationell synlighet
Prisets officiella namn är ”Prize for Internationalisation of Teaching and Learning at the Swedish Medical Faculties” och har instiftats gemensamt av samtliga medicinska fakulteter i Sverige. Priset är ett sätt att synliggöra de kreativa initiativ för att möjliggöra internationalisering som tas vid Sveriges medicinska fakulteter. Inför årets pris – det första i ordningen – nominerades 14 potentiella mottagare från fem fakulteter.
Annelie Hyllner, internationell samordnare på Sahlgrenska akademin, menar att priset är en viktig utmärkelse för internationaliseringsarbete i hälsovetenskap.
– Att Camilla fått det första priset innebär att Sahlgrenska akademins goda internationaliseringsarbete blir synligt nationellt. Jag är mycket glad att Camilla får detta erkännande efter många års arbete som gett väldigt fina resultat. Sahlgrenska akademin kan vara stolt över att få det första priset, säger Annelie Hyllner, och fortsätter:
– Internationaliseringsarbete kräver en tydlig vision och en förmåga att se möjligheter. Personer som engagerar sig drivs av att förbättra kvaliteten och att förbereda studenter för att arbeta i en internationell miljö. Detta pris är ett sätt att uppmärksamma dessa initiativ.
TEXT OCH FOTO: ELIN LINDSTRÖM CLAESSEN
Kerstin Nilsson skriver
Grattis Camilla. Så roligt att du får detta erkännande efter många års enträget arbete.
Susanne Rosberg skriver
Stort GRATTIS Camilla till ditt och er avdelnings fantastiska arbete!
Rune Andersson skriver
Stort grattis Camilla till det välförtjänta priset!
Göran Kurlberg skriver
Grattis! Snyggt jobbat
Stefan Jacobsson skriver
Grattis. Mycket välförtjänt. Hoppas EU-bidraget går i lås.
Linda Paulson skriver
Grattis Camilla! Jättekul 🙂
Linn Persson Berg skriver
Grattis Camilla! Vad roligt att du fick priset och väldigt välförtjänt.
Camilla skriver
Tack för alla gratulationer!