BIDRAG. För femte året delade Eva Selin Lindgrens minnesfond ut sitt stipendium på 40 000 kronor. Minnesfonden är instiftat för att uppmärksamma och främja miljövetenskaplig forskning och cancerforskning. Denna gång gick det till cancerforskaren Per Karlsson och hans forskning kring bröstcancer.
Per Karlsson är professor och överläkare i onkologi, och blev 2016 avdelningschef vid avdelningen för onkologi vid institutionen för kliniska vetenskaper. Hans verksamhet har både kliniskt och forskningsmässigt fokuserat på olika typer av behandling av bröstcancer liksom på behandlingseffekter och sena biverkningar av strålbehandling.
Stipendiet delades ut den 4 maj och i samband med detta höll Per Karlsson en kortare föreläsning. Han hade valt att tala om ett av sina forskningsprojekt som ligger inom området bioinformatik: Anpassad strålterapi för bröstcancer baserat på biologiska signaturer.
– Genom våra kliniska studier med bröstcancerklassificering vet vi allt mer om var, rent anatomiskt, återfallen uppstår. Vår forskning har också visat att effekten på strålbehandling verkar vara olika beroende på vilken tumörtyp man har. Vissa tumörtyper svara bra på strålbehandling medan andra, till exempel HER2 positiv bröstcancer, verkar mer resistent för strålbehandling. Men ny forskning pågår kring om man kan göra så att denna resistens försvinner, sade Per Karlsson.
Det är genom bland annat den randomiserade studien SweBCG91rt, med över 1000 patienter, som man framgångsrikt kunnat isolerat RNA ur tumörer från patienter med olika tumörtyper. Detta ger nu inte bara en unik möjlighet att se vilka tumörtyper (signaturer) som är känsliga för strålbehandling, utan också vilken dosering och lokalisering som är bäst för vilken tumör.
Minska biverkningar genom anpassad strålning
– Strålningen ger även biverkningar som man behöver ta hänsyn till när man planerar behandlingsalternativ. Det patientrapporterade utfallen vi fått i samband med några av våra studier har givit oss en klarare bild av relationer mellan biverkningar och volymexponering samt dosnivåer vid efterföljande strålbehandling. Kvinnorna har bland annat rapporterat ökad känslighet vid beröring av och kvarvarande smärtor i strålområdet. Detta har kvarstått flera år efter avslutat behandling, förklarade Per Karlsson.
Överlevanden är totalt sett hög för denna grupp av cancerpatienter och återfallsrisken oftast låg. Men att kunna få fram de olika biologiska signaturerna och kunna anpassa behandlingen vore av högsta värde både för bästa tumörläkning och den botade individens framtida livskvalitet.
Vad vill du använda stipendiet till?
– Jag skulle vilja åka och auskultera några veckor på The European Institute of Oncology i Milano. Jag har flera forskar och kliniska kollegor där som jag regelbundet träffar på olika möten. Det vore mycket intressant att följa deras kliniska forskarmiljö under en tid. De är kända för att ha lyckats sy ihop stora kliniska randomiserade studier med biobankning av tumörmaterial som de sedan i sina lab analyserar med kliniskt relevanta biologiska frågeställningar.
– Professor Per Karlsson är en mycket värdig mottagare av detta fina stipendium. Hans forskning bidrar till att både ge rätt behandling till kvinnor med bröstcancer och till att visa vilka behandlingar som vi kan undvika att ge. Pers forskning är internationellt uppmärksammad och visar att Sahlgrenska akademin och Sahlgrenska sjukhuset har en bröstcancerforskning av hög internationell klass”, säger Peter Naredi, prefekt vid institutionen för kliniska vetenskaper.
Eva Selin Lindgrens make Ingvar Lindgren hade planerat att som vanligt delta vid stipendieutdelningen men fick i sista stund förhinder.
OM EVA SELIN LINDGRENS MINNESFOND
Eva Selin Lindgren var under 1980 och 1990 talet pionjär och föregångare för samverkan mellan olika discipliner inom miljöområdet, såväl inom forskning som utbildning. Denna tidiga insikt och det initiativ Eva Selin Lindgren tog för att stärka och samordna det tvärvetenskapliga arbetet inom miljöområdet har i högsta grad bidragit till att ge Chalmers tekniska högskola och Göteborgs universitet ett internationellt gott renommé inom forskning och utbildning för ett hållbart samhälle. Eva Selin Lindgren var en otroligt entusiastisk person och en outtröttlig föregångare till dagens självklara arbete för en hållbar utveckling. Eva Selin Lindgren avled i cancer 2011. Då grundades Stipendiefonden till Eva Selin Lindgrens minne som årligen delar ut ett stipendium på 40 000 kronor för att främja miljövetenskaplig forskning och cancerforskning.
TIDIGARE STIPENDIATER
Stipendiet delades ut första gången 2013 och går vartannat år till en cancerforskare alternativt till en forskare inom miljövetenskap:
- 2013: Khalil Helou, docent och forskare vid avdelningen för onkologi vid institutionen för kliniska vetenskaper
- 2014: Elias Hartvigsson, doktorand på Institutionen för Energi och Miljö, Chalmers.
- 2015: Barbro Linderholm, docent, forskare och överläkare vid Onkologkliniken Sahlgrenska Universitetssjukhuset
- 2016: Aksel Sundström, forskare vid statsvetenskapliga institutionen, Göteborgs universitet
Läs mer
- http://gmv.gu.se/forskning-och-utbildning/stipendier-och-utlysningar/stipendiefonden-till-eva-selin-lindgrens-minne
- http://oncology.gu.se/personal?userId=xkperd
- http://www.esmo.org/Patients/Designated-Centres-of-Integrated-Oncology-and-Palliative-Care/European-Institute-of-Oncology-Italy
TEXT OCH FOTO: SUSANNE LJUNGMAN WESTERGREN