FORSKNINGSKOMMUNIKATION. Även i år satsar Vetenskapsfestivalen på sitt koncept med vetenskapsroulett i det stora pariserhjulet på Liseberg. En av forskarna i årets roulett är Björn Schröder, forskarassistent på Wallenberglaboratoriet, som kommer berätta om sin forskning om bakterierna i våra tarmar.
I Vetenskapsrouletten fylls Lisebergshjulets gondoler med olika forskare och ämnen. Besökarna vet inte vilken forskare eller ämne de möter, och forskaren vet inte vilka besökare som kliver ombord. Forskarna har tjugo minuter på sig att fascinera sin publik, eller i alla fall öka intresset för vetenskap:
– Jag tänker att det är lite ”speed-scienceing” över det hela. Jag kan använda tiden till att berätta och förklara om min forskning, men om det kommer många frågor om vad jag gör eller om forskning i allmänhet vill jag gärna få till en intressant diskussion. Det beror nog väldigt mycket på gruppen som kliver på vilken riktning samtalet tar, säger Björn Schröder.
Tre eller fyra varv ska Björn och de andra forskarna åka i hjulet, med ett gäng nya åhörare varje varv.
Hur kan man som forskare då förbereda sig inför en så slumpmässig presentation? Eftersom Björn inte är svensk – han kommer ursprungligen från Tyskland – kommer han framför allt att lära sig de svenska ord han behöver för att kunna prata om sin forskning på populär nivå.
– Som tur är talar de flesta här väldigt bra engelska, så jag kan byta till engelska om det behövs, säger Björn, som också funderar mycket på vilka delar av hans forskning som kan intressera barn mer, och vilka delar som vuxna vill höra mer om.
– Eftersom min forskning är relaterad till hälsa tror jag att åhörarna kan vara intresserade av att höra om hur sjukdomar utvecklas och hur de kan förebyggas. I så fall kan jag också förklara att forskning som gjorts i möss inte nödvändigtvis kan överföras till människor, vilket är ett problem som ofta missförstås.
Det är inte första gången Björn Schröder möter allmänheten och berättar om sin forskning. I höstas var han med när EU-initiativet Forskarfredag (Researchers Night) hölls på Sjöfartsmuseet, då vem som helst kunde prata med en forskare över en fika. Tidigare, när han var postdoktor i Tyskland, fick han också möjlighet att berätta om sin forskning för skolbarn under en öppen föreläsning.
– Det var en rolig erfarenhet. Barn ställer helt andra frågor än vuxna, och det är roligt att förklara för dem vad du gör och varför det är viktigt, säger Björn, som tycker att det är viktigt att ägna sig åt aktiviteter som vänder sig till allmänheten:
– Forskning finansieras till största delen av skattemedel, så vi som forskar behöver förklara för allmänheten vad vi gör med pengarna och varför vi gör det. Ju bättre allmänheten förstår detta, desto mindre kommer de att följa populistiska åsiktsströmmar som kanske är lättare att förstå, men som ofta ignorerar vetenskaplig evidens.
Vetenskapsrouletten är öppen den 11 maj, 17:00-18:00, och ges i samarbete med Liseberg. Rouletten är bara en av alla de 300 programpunkter som Vetenskapsfestivalen bjuder allmänheten på i år. Vetenskapsfestivalens program för allmänheten pågår 10-14 maj, 2017.
En rad forskare från både Chalmers och Göteborgs universitet deltar i aktiviteter under Vetenskapsfestivalen. Bland annat deltar Centrum för personcentrerad vård med ett seminariet ”Vågar du känna tillit i vården?”
Här kan du se programmet: http://vetenskapsfestivalen.se/for-alla/