FOLK. Möt Laith Hussain-Alkhateeb, doktorand inom global folkhälsa, som inom kort representerar Göteborgs universitet vid årets ceremoni för Global Swede i Stockholm.
Laith Hussain-Alkhateeb är snart klar med sin forskarutbildning. Samma dag som jag träffar honom på Arbets- och miljömedicin har han just fått besked om när han ska försvara sin avhandling: i mitten av mars nästa år. Nu har han alltså åtta månader på sig att skriva klart, berättar han med skräckblandad förtjusning.
Hans avhandlingsarbete handlar om att förfina en metod som används för att fastställa dödsorsaker i länder som saknar möjligheter att genomföra storskaliga obduktioner. Metoden kallas Verbal Autopsy, och baseras på frågeformulär som ställs till närstående till den som avlidit. Metoden har används i över femtio år, och tack vare ett nytt webbaserat system har metoden blivit ännu mer pålitlig, systematisk och tillgänglig.
– För omkring 60 procent av alla dödsfall i världen vet vi inte vad orsaken var, och vanligast är detta i låginkomstländer. Det är ett stort folkhälsovetenskapligt problem, eftersom länders regeringar då saknar rätt underlag för lagstiftning och hälsorelaterade policys, säger Laith, som också är lärare inom flera kurser inom mastersprogrammen för global hälsa och folkhälsa, och även inom fler utbildningar inom universitetet.
Laith Hussain-Alkhateeb använder sydafrikanska förhållanden som modell i avhandlingen. Huvudhandledare är Linus Schiöler. Max Petzold är bihandledare, tillsammans med professor Peter Byass vid Umeå universitet.
– Detta projekt har potential att stärka globala hälsovetenskapliga samarbeten mellan GU och andra nationella och internationella enheter, konstaterar Laith.
Ceremoni den 10 maj
Redan den 10 maj sker ceremonin för Global Swede i Stockholm. Global Swede är en del av regeringens och Svenska institutets långsiktiga relationsbyggande med internationella studenter i Sverige. Värdar för ceremonin är EU- och handelsminister Ann Linde och Annika Rembe, som är generaldirektör för Svenska Institutet. Syftet är att bygga broar av multikulturella och globala nätverk som långsiktigt verkar för svensk handel och arbetet mot att nå nya lösningar för framtiden.
Lärosäten runt om i Sverige skickar representanter till ceremonin, och Laith säger att han verkligen är hedrad att han utsetts till representanten för Göteborgs universitet:
– Jag nominerades av kollegor på avdelningen, som tyckte jag skulle bli en bra representant. Jag ser fram emot själva ceremonin i Stockholm, och att möta de andra representanterna från andra svenska lärosäten. Jag tror att detta blir ett minne jag kommer bära med mig resten av mitt liv, säger han.
Att beskriva Laith som en global person är ingen överdrift. Hans pappa kommer från Irak, han är själv uppvuxen i Dubai, och är utbildad i Storbritannien. Han tycker mycket om Sverige. Första mötet med vårt land var för fem år sedan som turist, och en tid senare valde han att ta sin masterexamen inom folkhälsovetenskap i Umeå. Till Göteborg lockades han av Max Petzold, som är en av grundarna av enheten för hälsometri, numera chef för svensk Nationell Datatjänst (SND). Laiths hustru, som har sitt ursprung från Libanon, läser just nu till apotekare på Sahlgrenska akademin.
– Vi trivs väldigt bra i Göteborg. Vår son är två och ett halvt, och han är född här. Han blir nog en riktig göteborgare, säger Laith med ett brett leende.
TEXT OCH FOTO: ELIN LINDSTRÖM CLAESSEN