SAMVERKAN. Den första strukturerade kliniska examinationen för nyanlända läkare, OSCE, genomfördes nyligen på Medicinareberget. Sahlgrenska akademin ger examinationen i samarbete med Umeå universitet, som ansvarar för Socialstyrelsens snabbspår för nyanlända läkare.
För att underlätta för nyanlända läkare att kunna börja arbeta i den svenska sjukvården har Socialstyrelsen inrättat ett så kallat snabbspår. Detta innebär att läkare som utbildats i länder utanför EU och EES först genomför att teoretiskt prov och sedan ett praktiskt prov, som visar att deras kunskaper motsvarar de krav vi ställer på läkare i Sverige.
Det praktiska provet genomförs på ett sätt som benämns OSCE, som är en förkortning för Objective Structured Clinical Examination. I slutet av mars gavs detta praktiska prov för första gången i Göteborg, då 13 utländska läkare under två dagar genomförde examination i olika rum i KTC:s lokaler på Hälsovetarbacken.
Under examinationen möttes läkarna av ett nytt kliniskt scenario i varje rum. Den första dagen hade de utländska läkarna sex minuter på sig att lösa 14 uppdrag i lika många rum, och den andra dagen ställdes de inför ytterligare fyra stationer där de hade 14 minuter på sig att genomföra mer omfattande uppdrag.
– Det är naturligtvis extremt viktigt att examinationen går rätt till och att de som genomför provet upplever att getts förutsättningar att klara det på lika villkor. Det är inte jag som ska utvärdera utfallet av examinationen eftersom jag var en del av arbetslaget, men mitt personliga intryck var att allt flöt på bra, säger Lars Börjesson, docent i kirurgi.
Drygt hälften godkända
Lars Börjesson har stor erfarenhet av kliniska examinationer, och samordnar Sahlgrenska akademins medverkan i Socialstyrelsens snabbspår, med administrativt stöd av Jennie Bengtsson, som är studiehandläggare på institutionen för kliniska vetenskaper.
Att provet kunde genomföras på KTC (Kliniskt träningscentrum) var en stor fördel:
– Vi behöver utnyttja alla lokaler på KTC, i två våningsplan, vilket ställde logistiska krav. Personalen på KTC har verkligen engagerat sig och gett ett fantastiskt stöd. Utan det hade det varit betydligt svårare att genomföra OSCE, konstaterar Jennie Bengtsson, och får medhåll av Lars.
De 13 nyanlända läkare som genomförde provet i Göteborg är bosatta i hela landet. De hade alla klarat av det teoretiska prov som är den första delen av Socialstyrelsens snabbspår. En klar majoritet av dessa läkare fick nu godkänt på sitt praktiska delprov i Göteborg. Därmed kan de genomföra en sex månaders praktisk tjänstgöring i sjukvården och sedan ansöka om svensk läkarlegitimation.
Två gånger per år
Sahlgrenska akademin kommer att genomföra det praktiska provet två gånger per år – nästa provtillfälle blir i november. Examinationen görs i samarbete med Umeå universitet, som är ett av de lärosäten som sedan länge genomför OSCE som en del av sin ordinarie läkarutbildning, och som fått uppdraget av Socialstyrelsen att ansvara för snabbspåret för läkare som utbildats i länder utanför EU och EES.
– Det har kommit ett stort antal nyanlända läkare, och vi fick en förfrågan från Umeå om vi kunde hjälpa till med examinationerna. För vår del innebär det att vi får erfarenheter från en ny typ av kunskapsprov som eventuellt skulle kunna ingå som en del av vår läkarutbildning om den förlängs till sex år som föreslagits, säger Lars Börjesson.
Umeå universitet genomför redan liknande praktiska prov för sina läkarstudenter, och ansvarar nu alltså även för OSCE för nyanlända läkare från länder utanför EU och EES som vill få en svensk läkarlegitimation. För några månader sedan, strax före jul, genomfördes denna praktiska examination för första gången för nyanlända läkare i Umeå, och en grupp kursledare från Göteborg var då på plats. Under två dagar fick bedömare för 15 av de 18 stationerna lära sig mer om hur provet går till i skarpt läge.
Engagerar många kursledare
Behovet av examinationen förväntas öka och de nyanlända läkare som vill klara Socialstyrelsens snabbspår förväntas bli fler. Examinationsformen är resurskrävande, eftersom varje station bemannas med två bedömare och nästan alltid också med en person som spelar rollen som patient. Förberedelserna inför OSCE har varit omfattande på Sahlgrenska akademin, och totalt har omkring 75 personer har engagerats.
För att få genomföra det praktiska delprovet måste alltså läkarna först ha klarat Socialstyrelsens skriftliga kunskapsprov för nyanlända läkare utbildade utanför EU/EES. Läkare som vill genomföra det teoretiska provet kan förbereda sig genom individuella studier, eller genom att gå en introduktionsutbildning som Arbetsförmedlingen tagit fram i samarbete med Göteborgs universitet. Utbildningen sker i Göteborg och är tio veckor lång. Första introduktionsutbildningen gavs i höstas. Läs mer i Akademiliv, här: http://130.241.135.136/2016/12/37248/