BIDRAG. Helena Carén, som leder en grupp som forskar om tumörepigenetik på Sahlgrenska Cancercenter, får nu en 4-årig tjänst finansierad av Barncancerfonden.
Helena Caréns forskningsfält, epigenetik, är länken mellan arv och miljö. Kroppen använder olika epigenetiska markeringar för att slå på eller stänga av olika gener. Epigenetiken – och därmed genaktiviteten – kan också påverkas av miljön vi lever i.
Det är ingen slump att Barncancerfonden nu väljer att satsa på Helena Carén. Hennes forskning bidrar i allra högsta grad till att förbättra behandlingar för barn med hjärntumörer. Gruppen har bland annat utvecklat ett verktyg som kan användas för att klassificera och subgruppera hjärntumörer hos barn med hjälp av epigenetiska profiler av tumörvävnad.
– Vi har precis startat igång en nationell studie i samarbete med Sahlgrenska Universitetssjukhuset där verktyget ska användas på alla svenska barn som opereras för hjärntumör de kommande åren för att undersöka om det kan vara av nytta för att få en träffsäkrare diagnos vilket kan ha betydelse för val av behandling, säger Helena Carén.
Stabila modeller
Gruppen arbetar också med att förbättra modeller för att studera hjärntumörer hos barn och publicerade ett arbete tidigare i år där de beskriver sina cellodlingssystem och djurmodeller, där gruppen visar att tumörcellerna är mycket stabila i systemen, och dessutom representerar och beter sig som tumörerna de kommer ifrån.
– Nu arbetar vi vidare med våra modeller och försöker besvara en rad olika frågeställningar som vi har om till exempel epigenetisk reglering och hur vi kan påverka den terapeutiskt, säger Helena Carén, och fortsätter:
– Det är väldigt roligt att vi kommit såpass långt att vi nu undersöker om våra forskningsresultat kan appliceras inom kliniskt bruk för att hjälpa patienter. Och det känns väldigt bra att vi vet att vi har ett mycket bra system att testa våra hypoteser på och att vi nu kan dyka djupare ner i våra frågeställningar.
Helena Carén har tidigare fått en rad anslag till sin forskning. Förutom bidrag från både Vetenskapsrådet och Cancerfonden har hon också bland annat fått SSMF:s Stora anslag, Hasselbladstiftelsens anslag till kvinnliga forskares vidaremeritering inom naturvetenskap och EU-anslaget Marie Curie Career Integration Grant. Hon leder en bred forskargrupp på Sahlgrenska Cancer Center:
– Vi är både experimentella och kliniska forskare i gruppen och vi arbetar nära varandra med våra frågeställningar. Det är mycket givande att vi kan dela våra olika bakgrunder och kompetenser med varandra för att vår forskning ska komma framåt på bästa sätt. Det gör också att vi har väldigt roligt ihop!
TEXT OCH FOTO: ELIN LINDSTRÖM CLAESSEN