DEBATT. Sjukvårdens ronder måste skrotas för att skydda patienterna. Det hävdar Jan Lötvall, professor vid Sahlgrenska akademin, som vill ha ny fart på diskussionen om integritet i vården. På DN Debatt berättar han om sina egna erfarenheter som patient.
Jan Lötvall är läkare och professor i klinisk allergologi, men när han nu ger sig in i debatten är utgångspunkten delvis en annan. Han skriver utifrån upplevelserna från en egen sjukhusvistelse i Göteborg.
I sängen intill på fyrsalen, med ett draperi emellan, ligger en nyopererad äldre kvinna. När ronden sveper in kan alla i rummet höra samtalet mellan henne och läkaren.
Kvinnan frågar om cancern spridit sig. Läkaren vill avvakta med besked tills någon närstående är på plats. Hon frågar igen och läkaren svarar till slut, aningen motvilligt, att ”Ja, så är det, men det kanske är bättre om vi pratas vid senare med någon anhörig närvarande”.
Samtalet fortsätter, kvinnans oro är uppenbar för alla i rummet, och enligt Jan Lötvall uppstår en situation som inte är värdig den i övrigt högkvalitativa vården.
– Jag tror egentligen att alla läkare som deltagit i rondverksamhet känner att det finns etiska problem med hur det kan gå till, och jag vill egentligen bara väcka frågan så att vi börjar tänka igenom det här lite bättre, för att hitta andra arbetsformer, säger han.
– Jag har skrivit artikeln som patient, med viss insikt om hur sjukvården fungerar. Jag tror inte att vi har brutit tillräcklig med den traditionella ronden, som har flera hundra års tradition. Den sitter för djupt i sjukvårdens rutiner och i sjukvårdskulturen, säger Jan Lötvall.
Här kan du läsa hela debattinlägget på DN Debatt: http://www.dn.se/debatt/man-kan-inte-blunda-med-oronen-skrota-ronden-nu/
TEXT: MARGARETA GUSTAFSSON KUBISTA
Göran Kurlberg skriver
Inom de kirurgiska disciplinerna är ronden ett bra instrument för att följa t ex nyopererade och akut sjuka patienters utveckling och används över hela världen. Integritetsfrågor är viktiga att lösa, men man behöver inte kasta ut barnet med badvattnet.
Ragnar Hultborn, onkolog skriver
Instämmer till fullo med Göran Kurlbergs kommentar!
Fredrik Bååthe skriver
Finns beprövad erfarenhet på nära håll! Internmedicin Kungälvs Sjukhus har under flera år utvecklas sitt sätt att ronda för att bla möta integritetsbehovet hos patienterna. Vetenskapligt studerat med två peer-reviewed papers. Finns också svensk populärvetenskaplig rapport som försöker belysa varför detta är så svårt…
“Physician experiences of patient-centered and team-based ward rounding – an interview based case-study.” Journal of Hospital Administration 3(6): 127-142. http://www.sciedu.ca/journal/index.php/jha/article/view/5047
”Uncovering paradoxes from physicians’ experiences of patient-centered ward-round.” Leadership in Health Services 29(2): 168-184. http://www.emeraldinsight.com/doi/full/10.1108/LHS-08-2015-0025
Patientcentrerat och teambaserat sätt att ronda inom sjukvården. Att utmana en tvåhundraårig medicinsk praktik. Rapporten kan fritt laddas ned http://www.vgregion.se/stressmedicin