ODONTOLOGI. Göteborgs universitet och Västra Götalandsregionen har enats om ett nytt regionalt avtal om grundutbildning av tandläkare, kliniskt inriktad odontologisk forskning och utveckling av tandvården. Avtalet, som informellt ofta kallas TUA-avtalet, sätter ramarna för det gemensamma arbetet att främja tandvården genom forskning, utbildning och utveckling.
Avtalet ersätter det tidigare regionala och lokala TUA-avtal som reglerat samarbetet mellan Folktandvården Västra Götaland och institutionen för odontologi vid Göteborgs universitet. Det nya avtalet är en följd av det nya ALF-avtal som nyligen ingåtts mellan Göteborgs universitet och Västra Götalandsregionen, som reglerar samverkan kring grundutbildningen av läkare och klinisk forskning.
– Det fanns ett behov att också uppdatera avtalet för tandläkarutbildningen och vår gemensamma forskning med Folktandvården i regionen. Det nya avtalet är samstämmigt med det avtal som tecknats för ALF, men anpassat efter tandläkarutbildningens förutsättningar, säger Annika Ekestubbe, som är prefekt för institutionen för odontologi vid Göteborgs universitet.
Den största nyheten i avtalet är det nya begreppet Universitetstandvård, som blir namnet på den del av tandvården som utformas med särskild hänsyn tagen till forskningens och utbildningens behov.
– Det är viktigt att komma ihåg att det nationella TUA-avtalet är överordnat. Vi är nu eniga om preciseringar utifrån det avtalet. Här kommer begreppet Universitetstandvård in. Inom Folktandvården använder vi redan begreppet Universitetskliniker om vår verksamhet på Odontologen. Nu startar arbetet med att tillsammans definiera Universitetstandvård med utgångspunkt i det regionala avtalet, säger Gunnar Eriksson, som är tandvårdsdirektör för Folktandvården Västra Götaland.
Ökad samordning
Avtalet slår fast att regionen och universitetet ska sträva mot en ökad samordning och koncentration av tillgängliga resurser. Institutionen för odontologi och Folktandvården Västra Götaland delar just nu lokaler i Odontologen, som är den stora bronsfärgade byggnaden på Medicinareberget. Odontologen rymmer både specialistkliniker, undervisningskliniker, föreläsningssalar och forskningslaboratorier.
– Det regionala TUA-avtalet blir betydelsefullt för diskussioner mellan våra organisationer om hur universitetstandvården ska utformas, säger Annika Ekestubbe.
– Vi är redan idag bra men inom några år kan vi tillsammans bli mycket starkare och mer attraktiva, tillägger Gunnar Eriksson.
80 miljoner kronor årligen
Den årliga budgeten för samarbetet inom TUA omfattar drygt 80 miljoner kronor, av vilka 70 miljoner går till utbildning av tandläkare. Merparten av utbildningsmedlen används för att driva de undervisningskliniker som finns i Odontologen.
Årligen avsätts drygt tio miljoner genom TUA-avtalet till klinisk odontologisk forskning. Dessutom väljer Västra Götalandsregionen att satsa ytterligare åtta miljoner på forskningen varje år.
Den odontologiska forskning som bedrivs i Göteborg är i absolut världsklass, och inom fältet placerar sig universitetet vanligtvis i toppskiktet på internationella rankinglistor.
Här kan du läsa Regionalt avtal mellan Göteborgs universitet och Västra Götalandsregionen om samarbete kring utbildning inom det odontologiska området, odontologisk forskning och utveckling av tandvård: https://gubox.box.com/s/uabwc5snakdi2uws7s2573bagrjjc560
TEXT: ELIN LINDSTRÖM CLAESSEN