DIALOG. Vid den senaste verksamhetsdialogen med Sahlgrenska akademin ställde sig rektor positiv till flera av de idéer som Sahlgrenska akademins ledning lyfte fram. Bland annat kommer en framtida samordning av universitets- och sjukvårdsbibliotek att utredas.
Universitetets rektor har verksamhetsdialog med fakulteternas ledning två gånger per år. Vårens dialog med Sahlgrenska akademin ägde rum torsdag den 6 april.
Rektor inledde med att säga hur glädjande det är med de utmärkelser och stora anslag som Sahlgrenska akademins forskare lyckas med. Hon betonade vikten av forskning som involverade fler fakulteter och nämnde särskilt UGOT och AgeCap som positiva exempel. Likaså såg rektor det som positivt att fakulteten har ökat antalet doktorandanställda. Den kommande ALF-utvärderingen och vikten av en bra process var också något som rektor särskilt lyfte i dialogen.
Inför dialogen hade fakulteten anmält flera frågor. Bland annat ville vår fakultetsledning diskutera möjligheter till en samordning av bibliotek inom SU och universitetet. Rektor kommer att ge överbibliotekarien ett uppdrag att utreda detta. Anställningsordningen och befordringsrätten var en annan fråga som fakulteten hade anmält och rektor meddelade att en översyn av anställningsordningen görs och kommer presenteras i höst. Eric Hanse lyfte önskemålet om att kunna inrätta meriteringsanställningar som samtidigt är förenade med uppdrag i sjukvården. Rektor var positiv till detta men betonade att det måste ske på korrekt sätt.
Fakulteten fick också besvara frågor kring underproduktion inom grundutbildningen och fakultetens balanserade kapital kommenterades. Mycket av Sahlgrenska akademins verksamhet är i en stark expanderingsfas och man hinner inte förbruka alla medel som planerat.
Samverkan kommer allt mer att bli föremål för utvärderingar som sedan kommer att ligga till grund för tilldelning av medel till lärosätena. Vid dialogen diskuterades därför de många sätt som vi samverkar på – ofta utan att vi tänker på att det är goda exempel på samverkan. I detta sammanhang berördes också den utvärdering av klinisk forskning som Vetenskapsrådet planerar att genom föra under 2017. Utvärderingen innebär enligt den information vi har nu att ett omfattande underlag behöver samlas in både inom Västra Götalandsregionen och inom Sahlgrenska akademin under senare delen av våren och sommaren, inför den redovisning som ska skickas in till Vetenskapsrådet i september. Bedömningspaneler planerar sedan besöka Sahlgrenska akademin och Sahlgrenska Universitetssjukhuset under senare delen av 2017. Resultatet av denna utvärdering kommer att ligga till grund för en omfördelning av 20 procent av de så kallade ALF-medlen från och med 2019.