Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

Söderbergsprofessur till Fredrik Bäckhed – tackar sin forskargrupp

31 mars, 2017

FORSKNING. Gång på gång publicerar sig hans grupp i de tyngsta tidskrifterna, och hans förmåga att attrahera anslag är fenomenal – nu senast Torsten Söderbergs akademiprofessur i medicin. Vi besöker den stora forskargruppen bakom framgångarna, vars största tillgång är dess breda kompetens, och kanske också dess ödmjuka inställning.

Det är Fredrik Bäckheds banbrytande upptäckter kring tarmflorans betydelse för kroppens ämnesomsättning som lett till att han får Söderbergsprofessuren, som ger honom ett forskningsanslag på tio miljoner kronor.

Fredrik Bäckhed

Han tycker det är otroligt roligt att han får professuren, och vill gärna lyfta fram laginsatsen bakom framgångarna.
– Utmärkelsen är ett kvitto på det arbete som forskargruppen lagt ner under drygt tio års tid. Söderbergprofessuren ger oss möjlighet att långsiktigt fortsätta arbetet med att undersöka hur tarmfloran kopplas till ämnesomsättningsrelaterade sjukdomar. Vi kommer framför allt att undersöka de mekanismer som en diabetesframkallande tarmflora kan bidra till sjukdomsutvecklingen med, säger han.

Gruppmöten varje vecka

Nästan hela forskargruppen är på plats för gruppmötet denna fredag, när jag besöker Wallenberglaboratoriet. De har just haft besök av en yngre forskare från Frankrike, som är intresserad av att göra postdok här.
– Vad fick ni för intryck av honom? frågar Fredrik, och får positiv respons:
– Då bjuder vi in honom efter sommaren, så får vi se om han trivs med oss och vi med honom.

Så brukar det gå till när gruppen utökas. Fredrik Bäckhed jobbar medvetet med att få en bra blandning av kompetenser och människor och en bra stämning.
– Det är ganska många som hör av sig, och skickar över sitt CV. Jag börjar med en skype-intervju med intressanta kandidater, och de som känns rätt får komma på besök och träffa hela gruppen i några dagar, berättar han.

Rozita Akrami

Gruppmötet fortsätter med lite praktisk information inför nästa veckas disputation – insamling till present pågår och det finns en sång som ska övas in och framföras på festen – sedan sätter veckans vetenskapliga presentation i gång. Idag är det är det Rozita Akrami som beskriver sitt projekt, som handlar om skillnaderna bakteriefloran hos barn som fötts vaginalt eller med kejsarsnitt, och hur bakteriefloran utvecklas upp till fem års ålder. Huruvida barnen ammats eller fått bröstmjölksersättning är också en variabel i materialet, som samlas in i ett forskningssamarbete på Halmstads sjukhus. Gruppen lyssnar och ger flera idéer på nya aspekter som kan inkluderas i studien för att göra den skarpare och de ger också förslag på hur resultaten kan presenteras bättre.

– Vi kör våra gruppmöten varje vecka, där någon får input från resten av gruppen. Vi brukar inte hålla på så här länge, men jag vill inte avbryta en intressant diskussion, säger Fredrik efteråt.

Lisa Olsson och Antonio Moliano är båda doktorander i Fredrik Bäckheds grupp.

Expertisen är nära

Den italienska läkaren Antonio Moliano har varit doktorand i gruppen i snart fyra år. Han kom till Göteborg framför allt för att hans hustru fått en tjänst här, och som gastroenterolog sökte han sig till Fredrik Bäckheds grupp.

– Det är en väldigt bred och bra grupp att jobba i. Om man stöter på något problem finns det alltid någon man kan fråga som är expert inom området, så det går snabbt att få svar, säger Antonio, som också gillar att den stora friheten i gruppen:

– Om jag har en idé som inte riktigt passar in i mitt projekt försöker Fredrik vända och vrida på frågan för att skapa utrymme för mig att kunna utforska det som intresserar mig. Arbetsglädjen är viktigare än att fixa snabba publiceringar.

– Vi jobbar hårt men med stor frihet, bekräftar Fredrik Bäckhed:
– Det måste vara lustdrivet. Hela poängen med att ha en bred grupp är att vi tänker tillsammans och angriper problemen med olika verktyg och idéer. Då funkar det inte med folk som bara fokuserar på sitt eget projekt.

Sund ödmjukhet

Lisa Olsson är bioingenjör – ”mer biolog än ingenjör” tillägger hon – och också doktorand i gruppen sedan två år tillbaka. Hon tycker att det finns en sund ödmjukhet i gruppen, där man villigt kan erkänna om man själv inte har full koll på en viss teknik eller en viss aspekt av materialet och inte drar sig för att samarbeta med andra som är de verkliga experterna.

Alla i gruppen siktar högt när det gäller val av tidskrift och arbetar hårt med artiklarna före publicering. De höga ambitionerna kommer dock inte från gruppens ledare, utan från gruppmedlemmarna själva:

– Vi vet ju vilken hög kapacitet vi som grupp har. Det finns en stark drivkraft att leva upp till vår potential, och ingen vill göra de andra i gruppen besvikna, säger Lisa.

Söker kombinationer med andra fält

Gruppen ligger i internationell framkant inom forskningen om bakterierna i vår tjocktarm. De har en lång rad fruktbara samarbeten med grupper inom helt andra fält, för att kunna kombinera sin egen expertis med andras. De undersöker både hur bakteriefloran etableras, hur den underhålls och hur den förändras, och vilken funktion olika bakteriearter i tarmen har. Framför allt är det tarmflorans kopplingar till diabetes, stroke och andra metabola sjukdomar som är i fokus.

Fredrik Bäckhed och Per-Olof Bergh i ett av Wlabs laboratorier.

De bakteriefria mössen på EBM är en viktig tillgång för Fredrik Bäckhed, liksom närheten till universitetssjukhuset. Wallenberglaboratoriet är byggt för translationell forskning, med olika biomedicinska laboratorier i ena änden och kliniska mottagningar i den andra. På väg ut passerar vi klinikens väntrum, där det sitter en kvinna i soffan och bläddrar i en tidning. Hon ska delta ett stort samarbete som Fredrik Bäckhed har med Göran Bergström, som leder det stora nationella forskningsprojektet SCAPIS.

– Vårt samarbete är ett parallellspår till SCAPIS, där vi tar in 5000 personer som också lämnar avföringsprover. Det handlar om att upptäcka mönster i tarmfloran som kan kopplas till risken att drabbas av typ 2 diabetes eller hjärtkärlsjukdom. Vi har redan kommit halvvägs i vår insamling av patientprover, berättar Fredrik, och släpper ut mig ur Wallenberglaboratoriets lokaler.

TEXT OCH FOTO: ELIN LINDSTRÖM CLAESSEN

Av: Elin Lindström
Taggat med: forskargrupp, forskning, Fredrik Bäckhed, institutionen för medicin, Priser och utmärkelser, tarmflora, Wallenberglaboratoriet

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor