PRIS. Helle Wijk, docent i omvårdnad vid Sahlgrenska akademin, har tilldelats Silviahemmets Forsknings- och Utbildningsstipendium 2017. Hon får priset för sitt betydelsefulla arbete som förbättrar vårdmiljön för människor med demenssjukdom.
Helle Wijks forskning har ökat medvetenheten om betydelsen av en tydlig lättolkad utformning av boendemiljön för människor med demenssjukdom. Hon har visat att förmågan att uppfatta färger och kontraster finns bevarad hos människor som utvecklar demens, och att färger och kontraster i utformningen av boendemiljön kan fungera som ett stöd för minnet och öka förmågan att orientera sig trots demensjukdomen.
– Priset är ett värdefullt erkännande för forskningen om vårdmiljöns betydelse för patienters och boendes hälsa, funktion och välbefinnande, liksom för personalens arbetsmiljö, säger Helle Wijk.
Framhäva och tona ned
Hennes forskargrupp studerar bland annat om orienterbarhet, koder och ledtrådar i miljön, och hon har även skrivit flera läroböcker och kapitel om vårdmiljöns betydelse. Under åren har Helle Wijk varit rådgivande i planeringen av många vård- och omsorgsboenden för äldre och personer med demenssjukdom runt om i landet.
– Det kan handla om att implementera en medveten färgsättning för att utnyttja kontrastverkan så att dörrar, ingångar, handledare och ljusknappar framhävs tydligt för den som börjar se sämre eller har nedsatt kognition och därför har svårt att tolka sin omgivning korrekt. Eller tvärtom, att med hjälp av färgsättning tona ned betydelsen av saker och ting i omgivningen som inte behöver uppmärksammas för att på så sätt undvika förvirring och oro, säger Helle Wijk.
Kungligt engagemang
Priset består av 50 000 kronor och ett diplom, och delades ut av H.M. Drottning Silvia den 22 mars, i samband med Silviahemmets stora inspirationsdag i Stockholm.
– Det var högtidligt, trevligt och stimulerande, säger Helle Wijk, som konstaterar att H.M. Drottning Silvia har stor betydelse för utvecklingen inom vård och omsorg för personer med demenssjukdom:
– Hon har tagit initiativ till stora utbildnings- och utvecklingsinsatser inom demensområdet – nu senast genom etableringen av en boendeform för par där den ena partnern har en demenssjukdom där den fysiska miljön anpassats. I det projektet hade jag förmånen att vara rådgivande.
Helle Wijk leder nu en grupp inom vårdmiljöforskning vid institutionen för vårdvetenskap och hälsa, Göteborgs universitet. Gruppens forskning omfattar idag inte bara äldres vårdmiljöer, utan sträcker sig över hela livsspannet:
– Bland annat har vi projekt om hur förlossningsrummet bör utformas för att ge säker och högkvalitativ vård, hur särskilda ungdomshem kan utformas för att stödja ungdomars rehabilitering, om läkande vårdmiljöer inom rättspsykiatri och även om säkra miljöer inom ordinärt boende för äldre personer, berättar Helle Wijk.
TEXT: ELIN LINDSTRÖM CLAESSEN
FOTO: YANAN LI/SILVIAHEMMET