Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv
En student på biomedicinska analytikerprogrammet arbetar i studentlabbet. Till hösten startar även en kompletterande utbildning på Sahlgrenska akademin. Foto: Johan Wingborg

Även utländska apotekare och biomedicinska analytiker kan nu komplettera sin utbildning vid GU

17 mars, 2017

UTBILDNING. Hösten 2017 startar Sahlgrenska akademin kompletterande utbildning för ytterligare två yrkesgrupper, nämligen apotekare och biomedicinska analytiker. Därmed bedriver vår fakultet kompletterande utbildningar för totalt fem olika yrkesgrupper med utländsk examen. Utbildningarna är nu öppna för ansökan, fram till den 18 april.

På senare tid har rekordmånga människor med hög vårdutbildning kommit till Sverige. För att få svensk legitimation kan många med vårdutbildning försöka klara Socialstyrelsens kunskapsprov och praktisk tjänstgöring. För läkare, tandläkare och sjuksköterskor finns sedan flera år tillbaka också möjlighet att läsa kompletterande utbildning vid några svenska lärosäten, däribland Göteborgs universitet. Att klara den kompletterande utbildningen leder direkt till svensk legitimation och arbete.

Nu utökar regeringen denna satsning, och tillför medel till fler kompletterande utbildningar. Från och med höstterminen 2017 kommer även apotekare och biomedicinska analytiker med utländsk examen att kunna komplettera sin utbildning vid Sahlgrenska akademin.

Leder till etablering i Sverige

Pernilla Hultberg. Foto: Elin Lindström Claessen.

– Det känns väldigt positivt och roligt att fått nytt förtroende av utbildningsdepartementet att starta kompletterande utbildning. Vi har varit med sedan 2009, när de första kompletterande utbildningarna startade i Sverige, vi har mycket goda erfarenheter av denna utbildningssatsning, säger Pernilla Hultberg, som är samordnare för den kompletterande utbildningen vid Sahlgrenska akademin.

Sedan starten 2009 har ett hundratal utländska läkare, tandläkare och sjuksköterskor läst de kompletterande utbildningarna vid Sahlgrenska akademin, och en mycket stor andel av dem har sedan etablerat sig på den svenska arbetsmarknaden. Intresset för de kompletterande utbildningarna är mycket stort, och även utbildningarna för apotekare och biomedicinska analytiker förväntas få betydligt fler sökande än det finns platser.

Anpassa kunskaper till svenska förhållanden

  • Den kompletterande utbildningen för apotekare kommer att ha 20 platser, och omfatta 70 högskolepoäng (det vill säga något mer än två terminers studier). Antagning kommer att ske varje höst. I Sverige ges denna kompletterande utbildning vid två universitet, i Göteborg och i Uppsala.
Patrik Aronsson. Foto: Josefin Bergenholtz

– Det är en möjlighet för oss att bidra till att färdigutbildade apotekare från framför allt länder utanför EU/ESS som idag inte kommer ut i arbete nu kommer samhället tillgodo. Samtidigt vet vi att det har en stor personlig betydelse för dessa individer som nu får en betydligt bättre möjlighet att komma in på den arbetsmarknad de är utbildade för, säger Patrik Aronsson, som är ordförande i utbildningskommittén för farmaci och apotekarprogrammet.

Eftersom studenterna redan har en apotekarexamen riktar den kompletterande utbildningen in sig att anpassa de kunskaper studenterna redan har till svenska förhållanden. Utbildningen kommer bland annat guida studenterna inom svensk läkemedelstradition, samt öka studenternas kunskaper inom kommunikation och om svenska författningar. En praktikperiod på apotek ingår också.

Labbande apotekarstudenter på Medicinarberget. Foto: Parasoll.

Inte bara de individer som utbildas gynnas av den kompletterande utbildningen, utan även universitetet, menar Patrik Aronsson. Han är övertygad om arbetet med den nya kompletterande utbildningen för apotekare kommer att gynna även det vanliga apotekarprogrammet vid Sahlgrenska akademin, eftersom undervisningen ges till personer som redan har en apotekarexamen och dessutom i mindre grupper:

– Det är en möjlighet för oss att utveckla vår undervisning och närma oss det pedagogiska idéprogrammets intention om studentcentrerat lärande. Detta hoppas vi sedan kan ”smitta av sig” även på vår ordinarie undervisning.

Snabbare väg till legitimation

  • Den kompletterande utbildningen för biomedicinska analytiker kommer att ha 16 platser, och omfatta 90 högskolepoäng (det vill säga tre terminers studier). Antagning kommer att ske varje höst. I Sverige ges denna kompletterande utbildning vid fyra lärosäten, med Göteborgs universitet som samordnande lärosäte. Utbildningen ges också av Högskolan i Kristianstad, Linköpings universitet och Uppsala universitet.
Camilla Hesse, till höger, i samtal med en student som läser på Sahlgrenska akademins grundutbildning till biomedicinsk analytiker. Foto: Johan Wingborg

– Vi har tidigare tagit in flera studenter med utländsk examen till senare del av programmet, och vi tror att vi kommer kunna erbjuda dem en bättre och snabbare väg till legitimation och ut i arbetslivet, säger Camilla Hesse, som är programansvarig för biomedicinska analytikerprogrammet vid Sahlgrenska akademin.

Det är en utmaning att planera kurserna så att det passar den skiftande bakgrund som biomedicinska analytiker med utländsk examen har, liksom att hitta bra platser för den tio veckor långa verksamhetsförlagda utbildning som ingår. Utbildningen omfattar alla de laboratoriemedicinska ämnen som ingår i den vanliga grundutbildningen, från histopatologi, hematologi och transfusionsmedicin till molekylär diagnostik. 15 poäng examensarbete ingår också.

– Vi har utgått från de nationella målen för en biomedicinsk analytikerexamen när vi har planerat utbildningen och vi har även enats om omfattning och principiellt upplägg i den nationella gruppen, säger Camilla Hesse.

Antagning fram till 18 april

Ansökan till utbildningarna sker via www.antagning.se. Antagningsperioden är mellan den 15 mars och den 18 april.

Regeringen satsar också på nya kompletterande utbildningar för arkitekter, barnmorskor, ekonomer, fysioterapeuter, ingenjörer, psykologer, socionomer och systemvetare. Från och med 2018 kommer även socionomer att kunna komplettera en examen från länder utanför EU/EES vid Göteborgs universitet.

De kompletterande utbildningarna för läkare, tandläkare och sjuksköterskor får fler platser på andra lärosäten. Flera svenska lärosäten har fått i uppdrag att bygga upp de nya kompletterande utbildningarna.

– Många utrikes födda i Sverige har fortfarande svårt att hitta ett arbete som motsvarar deras kompetens och utbildningsnivå. Människor som kommer till Sverige ska snabbt komma i arbete. Men det räcker inte att få ett jobb utan nyanlända ska naturligtvis arbeta med sådant som motsvarar deras utbildning och kompetens, säger ministern för högre utbildning och forskning Helene Hellmark Knutsson i ett pressmeddelande.

TEXT: ELIN LINDSTRÖM CLAESSEN

 

 

Av: Elin Lindström
Taggat med: apotekare, apotekarprogrammet, biomedicinsk analytiker, biomedicinska analytikerprogrammet, kompletterande utbildning, kompletterande utbildningen för läkare sjuksköterskor tandläkare, Ny utbildning, regeringen, utbildning

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor