UTBILDNING. Hösten 2017 startar Sahlgrenska akademin kompletterande utbildning för ytterligare två yrkesgrupper, nämligen apotekare och biomedicinska analytiker. Därmed bedriver vår fakultet kompletterande utbildningar för totalt fem olika yrkesgrupper med utländsk examen. Utbildningarna är nu öppna för ansökan, fram till den 18 april.
På senare tid har rekordmånga människor med hög vårdutbildning kommit till Sverige. För att få svensk legitimation kan många med vårdutbildning försöka klara Socialstyrelsens kunskapsprov och praktisk tjänstgöring. För läkare, tandläkare och sjuksköterskor finns sedan flera år tillbaka också möjlighet att läsa kompletterande utbildning vid några svenska lärosäten, däribland Göteborgs universitet. Att klara den kompletterande utbildningen leder direkt till svensk legitimation och arbete.
Nu utökar regeringen denna satsning, och tillför medel till fler kompletterande utbildningar. Från och med höstterminen 2017 kommer även apotekare och biomedicinska analytiker med utländsk examen att kunna komplettera sin utbildning vid Sahlgrenska akademin.
Leder till etablering i Sverige
– Det känns väldigt positivt och roligt att fått nytt förtroende av utbildningsdepartementet att starta kompletterande utbildning. Vi har varit med sedan 2009, när de första kompletterande utbildningarna startade i Sverige, vi har mycket goda erfarenheter av denna utbildningssatsning, säger Pernilla Hultberg, som är samordnare för den kompletterande utbildningen vid Sahlgrenska akademin.
Sedan starten 2009 har ett hundratal utländska läkare, tandläkare och sjuksköterskor läst de kompletterande utbildningarna vid Sahlgrenska akademin, och en mycket stor andel av dem har sedan etablerat sig på den svenska arbetsmarknaden. Intresset för de kompletterande utbildningarna är mycket stort, och även utbildningarna för apotekare och biomedicinska analytiker förväntas få betydligt fler sökande än det finns platser.
Anpassa kunskaper till svenska förhållanden
- Den kompletterande utbildningen för apotekare kommer att ha 20 platser, och omfatta 70 högskolepoäng (det vill säga något mer än två terminers studier). Antagning kommer att ske varje höst. I Sverige ges denna kompletterande utbildning vid två universitet, i Göteborg och i Uppsala.
– Det är en möjlighet för oss att bidra till att färdigutbildade apotekare från framför allt länder utanför EU/ESS som idag inte kommer ut i arbete nu kommer samhället tillgodo. Samtidigt vet vi att det har en stor personlig betydelse för dessa individer som nu får en betydligt bättre möjlighet att komma in på den arbetsmarknad de är utbildade för, säger Patrik Aronsson, som är ordförande i utbildningskommittén för farmaci och apotekarprogrammet.
Eftersom studenterna redan har en apotekarexamen riktar den kompletterande utbildningen in sig att anpassa de kunskaper studenterna redan har till svenska förhållanden. Utbildningen kommer bland annat guida studenterna inom svensk läkemedelstradition, samt öka studenternas kunskaper inom kommunikation och om svenska författningar. En praktikperiod på apotek ingår också.
Inte bara de individer som utbildas gynnas av den kompletterande utbildningen, utan även universitetet, menar Patrik Aronsson. Han är övertygad om arbetet med den nya kompletterande utbildningen för apotekare kommer att gynna även det vanliga apotekarprogrammet vid Sahlgrenska akademin, eftersom undervisningen ges till personer som redan har en apotekarexamen och dessutom i mindre grupper:
– Det är en möjlighet för oss att utveckla vår undervisning och närma oss det pedagogiska idéprogrammets intention om studentcentrerat lärande. Detta hoppas vi sedan kan ”smitta av sig” även på vår ordinarie undervisning.
Snabbare väg till legitimation
- Den kompletterande utbildningen för biomedicinska analytiker kommer att ha 16 platser, och omfatta 90 högskolepoäng (det vill säga tre terminers studier). Antagning kommer att ske varje höst. I Sverige ges denna kompletterande utbildning vid fyra lärosäten, med Göteborgs universitet som samordnande lärosäte. Utbildningen ges också av Högskolan i Kristianstad, Linköpings universitet och Uppsala universitet.
– Vi har tidigare tagit in flera studenter med utländsk examen till senare del av programmet, och vi tror att vi kommer kunna erbjuda dem en bättre och snabbare väg till legitimation och ut i arbetslivet, säger Camilla Hesse, som är programansvarig för biomedicinska analytikerprogrammet vid Sahlgrenska akademin.
Det är en utmaning att planera kurserna så att det passar den skiftande bakgrund som biomedicinska analytiker med utländsk examen har, liksom att hitta bra platser för den tio veckor långa verksamhetsförlagda utbildning som ingår. Utbildningen omfattar alla de laboratoriemedicinska ämnen som ingår i den vanliga grundutbildningen, från histopatologi, hematologi och transfusionsmedicin till molekylär diagnostik. 15 poäng examensarbete ingår också.
– Vi har utgått från de nationella målen för en biomedicinsk analytikerexamen när vi har planerat utbildningen och vi har även enats om omfattning och principiellt upplägg i den nationella gruppen, säger Camilla Hesse.
Antagning fram till 18 april
Ansökan till utbildningarna sker via www.antagning.se. Antagningsperioden är mellan den 15 mars och den 18 april.
Regeringen satsar också på nya kompletterande utbildningar för arkitekter, barnmorskor, ekonomer, fysioterapeuter, ingenjörer, psykologer, socionomer och systemvetare. Från och med 2018 kommer även socionomer att kunna komplettera en examen från länder utanför EU/EES vid Göteborgs universitet.
De kompletterande utbildningarna för läkare, tandläkare och sjuksköterskor får fler platser på andra lärosäten. Flera svenska lärosäten har fått i uppdrag att bygga upp de nya kompletterande utbildningarna.
– Många utrikes födda i Sverige har fortfarande svårt att hitta ett arbete som motsvarar deras kompetens och utbildningsnivå. Människor som kommer till Sverige ska snabbt komma i arbete. Men det räcker inte att få ett jobb utan nyanlända ska naturligtvis arbeta med sådant som motsvarar deras utbildning och kompetens, säger ministern för högre utbildning och forskning Helene Hellmark Knutsson i ett pressmeddelande.
TEXT: ELIN LINDSTRÖM CLAESSEN