PEDAGOGISK AKADEMI. Den första april öppnar nästa ansökningsomgång för titeln Excellent lärare. Du som tänkt söka gör klokt i att börja se över din pedagogiska portfölj, och också förbereda den reflektion som är en viktig del av ansökan.
Vid Sahlgrenska akademin är det Docenturkommittén som bereder och prövar ansökningar om att bli Excellent lärare. Gunnar Tobin utsågs själv till excellent lärare förra året. Som vice ordförande i Docenturkommittén leder han nu arbetet att bedöma ansökningar vid fakulteten. Ansökningsperioden öppnar den 1 april, och stänger den 15 maj.
– Börja skriva och samla ihop olika dokument tidigt. Det tar ofta längre tid än man tänker sig att få till en bra ansökan, konstaterar Gunnar och fortsätter:
– Kanske har man redan skrivit sin pedagogiska portfölj, men själva ansökan skiljer sig en del från portföljen. Ansökan förväntas innehålla en hel del information, där reflektionen över sökandes pedagogiska verksamhet utgör en stor del.
Uppmärksammar pedagogisk skicklighet
Tillsvidareanställda lärare vid universitetet kan ansöka om att bli prövade för titeln Excellent lärare. Titeln är inrättad för att uppmärksamma lärares pedagogiska skicklighet. Sahlgrenska akademin har hittills åtta excellenta lärare, som ingår i det universitetsövergripande nätverket den pedagogiska akademin. Titeln inkluderas i universitetets lönekriterier och ska uppmärksammas vid lönesättande samtal.
Ansökan vänder sig till lärare som har aktuell och djup ämneskunskap som är relevant för utbildningsuppdraget. Den som söker ska ha godkänt betyg på de behörighetsgivande kurserna Högskolepedagogik 1, 2 och 3, eller ha genomgått prövning för erkännande av motsvarande kunskaper. Slutligen ska den som söker också medverka i vetenskaplig verksamhet inom ramen för en komplett akademisk miljö och ämnet för sin pedagogiska verksamhet.
– Forskningsanknytningen utgör även en del av den pedagogiska portföljen där sökande förväntas beskriva sin forskning och kunskapsspridning med högskolepedagogisk inriktning, säger Gunnar.
God hjälp av PIL-enheten
Den pedagogiska portföljens utformning finns beskriven på PIL-enhetens hemsida (pil.gu.se). Den innehåller tio olika rubriker under vilka alltifrån sökandes bakgrund och pedagogiska erfarenheter till forskningsaktiviteter inom det pedagogiska området ska beskrivas. I bedömningen kan inte en stor erfarenhet inom ett av portföljens avsnitt väga upp avsaknad av erfarenhet från ett annat.
– PIL-enheten kommer att ordna informationsseminarium om hur man skriver sin ansökan. Om du planerar att söka rekommenderar jag att du deltar vid seminariet, även om det inte är ett krav, säger Gunnar Tobin.
Externa sakkunniga och intervjuer
Efter en första bedömning, som görs av Docenturkommittén under våren, kommer kompletta ansökningar sändas till de sakkunniga, som återkommer med sina utlåtanden efter sommaren.
– Under början av hösten kommer docenturkommittén att genomföra intervjuer med de sökande och grundat på detta ska det vara möjligt för vår dekan att fatta ett beslut under senare delen av hösten, säger Gunnar.
Här kan du läsa mer om Excellent lärare på Sahlgrenska akademin: http://sahlgrenska.gu.se/internt/om-din-anstallning/excellent-larare
Här kan du läsa PIL-enhetens information om Excellent lärare: http://pil.gu.se/resurser/excellent-larare