UTVÄRDERING. Göteborgs universitet planerar för en uppföljare till RED10, universitetets första och nu sex år gamla forskningsutvärdering. Vid ett fullsatt visionsseminarium diskuterades hur, när och varför en ny utvärdering ska ske. Som föregångare och inspiratör medverkade Uppsala universitet som nu genomför sin tredje utvärdering.
— Vi måste veta att vi gör rätt saker på ett kvalitetssäkert och utvecklande sätt och det är därför viktigt att vi med jämna mellanrum ser över hela forskningsorganisationen, säger Staffan Edén, vicerektor för forskning vid Göteborgs universitet.
Huvudtanken med den första forskningsutvärderingen som genomfördes vid Göteborgs universitet, RED10, var att genomlysa all forskningsverksamhet och bedöma dess kvalitet. Några slutsatser var att det fanns brister i universitetets externa rekrytering och att mobiliteten var låg. Det konstaterades också att många forskningsmiljöer var snäva och underbemannade och att det fanns bristande strategier och planering och tvärvetenskaplig samverkan.
Inför den nya forskningsutvärdering som nu planeras genomförs det under hösten/våren en förstudie där ett stort antal personer intervjuas. Det primära syftet är dels att ta reda på hur en utvärdering bör utformas för att vara kvalitetsfrämjande, dels hur den ska användas.
— Det preliminära resultatet av förstudien visar framför allt att en kommande utvärdering bör ha fokus på att utveckla forskningsverksamheten, snarare än att betygsätta vår befintliga forskning, säger Staffan Edén.
Anders Malmberg, prorektor vid Uppsala universitet, redogjorde för arbetet med de tre forskningsutvärderingar som utförts på Uppsala universitet. Hans rekommendation är att i utvärderingsarbetet se framåt och koncentrera sig på de kvalitetsdrivande processerna.
— Den uppföljning vi gjorde efter de två första utvärderingarna visade också att det är lagom med cirka sex år emellan de olika forskningsutvärderingarna.
Vid visionsseminariet den 27 januari medverkade bland andra även Karin Röding, statssekreterare vid utbildningsdepartementet. Hon berättade att departementet just nu filar på uppdraget att ansvara för utvärdering av forskningskvalitet på nationell nivå, vilket regeringen har bestämt ska gå till Universitetskanslerämbetet, UKÄ. Formellt kan UKÄ dock inte få uppdraget förrän riksdagen har fattat beslut om forskningspropositionen i mitten av april.
Ett färdigt förslag för hur Göteborgs universitets nästa forskningsutvärdering ska genomföras ska vara klart att presentera för rektor och universitetets styrelse i juni 2017.
TEXT: ANN-CHARLOTTE SCHÜTZER
FOTO: JOHAN WINGBORG/GU SAMT UPPSALA UNIVERSITET OCH REGERINGSKANSLIET