TVÄRVETENSKAP. Globalisering och migration förändrar just nu världen i sina grundvalar. Ett nytt universitetsgemensamt centrum placeras nu vid den Samhällsvetenskapliga fakulteten, bland annat för att bidra till en mer faktabaserad samhällsdebatt. Henrik Sjövall, som representerar Sahlgrenska akademin i dess styrgrupp, menar att vi har en unik möjlighet att generera ny kunskap inom ett fält som är avgörande för framtiden.
Nyfikenhets- eller relevansdriven forskning? Detta debatteras ständigt. Det verkar råda stor enighet om att de stora genombrotten görs inom nyfikenhetsdriven forskning, men ofta är det relevansen som driver. Ni kanske drar er till minnes att jag i en tidigare Akademilivsartikel (http://130.241.135.136/2014/09/20139/) i anslutning till en nekrolog över Ove Lundgren berättade historien om hur Copernicus upptäckte att jorden snurrar runt solen och inte tvärtom: han fick av Påven i uppdrag att rätta till kalendern!
Globalisering och migration håller på att slita sönder vårt samhälle
Om man letar mål för relevansdriven forskning är det bara att öppna tidningen: globalisering och migration håller på att slita sönder vårt samhälle och ritar om den politiska kartan. Utan att ta ställning i sakfrågan – vad jag tycker kan ni nog gissa – är det ganska uppenbart att vi måste lära oss förstå vilka krafter som får människor att lämna sina hemländer. Göteborgs universitet har redan tidigare satsat på detta i form av storprojektet UGOT challenges, där Sahlgrenska akademin spelar en nyckelroll i två projekt, ett om åldrande och ett om antibiotikaresistens. GU har nu tagit ett steg till i samma riktning genom att skapa ett Centrum för Global Migration (CGM) vid Göteborgs universitet, en tvärinstitutionell satsning som involverar i stort sett alla fakulteter. CGM samlar forskning om migration inom bland annat antropologi, medicin, psykologi, statsvetenskap, religion, historia, pedagogik, juridik, ekonomi och sociologi.
En tvärinstitutionell satsning som involverar i stort sett alla fakulteter
Hemmainstitution för centrumet blir helt naturligt Globala Studier på Samfak men Sahlgrenska akademin kommer att få ett stort inflytande i form av medlemskap i styrgruppen. Vi har också drivit väldigt hårt att centrumet delvis ska ägna sig åt genomförandeforskning, det vill säga försöka reda ut effekterna av olika integrationssatsningar. Detta ska ske i nära samarbete med Västra Götalandsregionen och Göteborgs Stad. Sverige har tagit på sig ett mycket stort integrationsuppdrag men det finns väldigt få kontrollerade vetenskapliga studier som belyser effekterna av olika integrationssatsningar. Med tanke på vårt personnummersystem, vår i huvudsak offentligfinansierade och välfungerande administration och vår samsyn om basala etiska spelregler, borde vi om några kunna reda ut hur man bör göra.
Försöka reda ut effekterna av olika integrationssatsningar
Sverige har ju också nyligen fått ett annat hedersuppdrag, ett helt nytt nationellt forskningsinstitut, Swedish Institute for Global Health Transformation (SIGHT), som placeras vid KVA och som kommer att ledas av en göteborgare, Peter Friberg från Sahlgrenska akademin. Migration och global hälsa hänger som bekant ihop, och även Bill och Melinda Gates har uppenbarligen gjort bedömningen att Sverige har unika förutsättningar att generera ny kunskap i detta för jordens framtid troligen helt avgörande fält.
Nu får vi se till att ta den bollen!
Tack, GU för förtroendet att vara med och leda detta, grattis Peter Friberg till hedersuppdraget, och välkomna alla som är intresserade av migration och hälsa att bidra till den nya centrumbildningen!
Björn Fagerberg skriver
Så otroligt bra att detta kommit till! En liten fråga bara: UNHCR har beräknat att 2050 kommer det att finnas mellan 250 miljoner till 1 miljard klimatflyktingar. Dvs klimatförändringen kommer vara en av de allra största orsakerna till migration. Här finns fortfarande ett utrymme för prevention samtidigt som det också handlar väldigt mycket om anpassningsåtgärder. I den summariska beskrivningen av detta centrums institutionsstruktur finns det kompetensluckor som kan leda till att den aspekten inte beaktas tillräckligt väl.
Henrik Sjövall skriver
Tack, Björn, du har helt rätt i detta och bl.a Helena Lindholm, som varit drivande i detta, har vid flera tillfällen flaggat för att den krigsflykt vi ser just nu kan följas av en ännu större klimatflykt, och det tyvärr från samma områden. Det finns t.o.m de som tror att uppvärmningen kan göra stora delar av Mellanöstern i det närmaste obeboeliga! Frågan finns självklart med på vår agenda.
Einar Björnsson skriver
Mycket bra och mycket lämpligt att Sverige får detta uppdrag som har visat initiativ i detta sammanhang under en lång tid och visat stor humanism i frågan.
Jag var vittne till en undervisning av icke-nordiska läkare av Henrik Sjövall i höstas som var mycket lärorikt.
Henrik Sjövall skriver
Tack, Einar. Islänningarna är också migranter, tänk på det. Många av dessa tar chansen att ”åka hem” om tillfälle bjuds (Einar t.ex) medan andra stannar. Tack, alla islänningar, för ert viktiga bidrag till den svenska sjukvården!