Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

Nytt nationellt institut för global hälsa startas med stöd av Gates Foundation

6 mars, 2017

Peter Friberg i sitt kontor på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

SAMVERKAN. Peter Fribergs mångåriga engagemang för de globala hälsofrågorna har nu nått en ny höjdpunkt genom ett helt nytt nationellt forskningsinstitut, Swedish Institute for Global Health Transformation (SIGHT). Institutet bildas tack vare en rejäl grundplåt från Bill & Melinda Gates Foundation, och får sin hemvist inom Kungl. Vetenskapsakademien i Stockholm.

– Vi lever i en global värld, där vi alla påverkas hur människor i resten av världen mår, och hur jorden mår. Förr eller senare påverkas också vi av de kriser som drabbar människor i andra delar av världen, konstaterar Peter Friberg, professor i klinisk fysiologi med kardiovaskulär inriktning, som nu blir föreståndare för det nya forskningsinstitutet SIGHT.

Nyligen blev det klart att Bill & Melinda Gates Foundation, som är världens största välgörenhetsorganisation, väljer att finansiera etableringen av forskningsinstitutet vid KVA. Det nybildade institutet är tvärvetenskapligt, och ska öka samarbetet inom utbildning mellan svenska och internationella lärosäten, stärka unga forskare inom global hälsa genom ledarskapsutbildning och mentorprogram och stödja utvecklingen av en svensk strategi för global hälsa, genom att tillföra evidensbaserad kunskap på högsta nivå med särskilt fokus på kvinnor och barns hälsa.

Flera års arbete

Att pendla till uppdrag i Stockholm är redan en del av vardagen för Peter Friberg. Under sina år som ordförande för Svenska Läkarsällskapet var han starkt engagerad för global hälsa, och då intensifierades också sällskapets fokus på folkhälsoläget i världen. I ett brett samarbete bildade Svenska Läkaresällskapet en arbetsgrupp som identifierade och analyserade de stora globala hälsofrågorna och som presenterade sina slutsatser i dokumentet ”Stockholm-deklarationen för global hälsa”. Deklarationen presenterades i samband med konferensen ”Global Health – beyond 2015”, som också genomfördes på initiativ av Svenska Läkarsällskapet. Den arbetsgrupp som tog fram dokumentet har sedan växt och utvecklats till en slags think-tank för global hälsa, som betytt mycket för etableringen av det nya institutet.

Genom sitt arbete i Vetenskapsrådets kommitté för utvecklingsforskning lärde Peter Friberg känna Göran Tomson, som är senior professor i internationell hälsosystemforskning vid Karolinska Institutet, och en verklig drivkraft inom globalhälsoforskning. Både Göran och Peter känner starkt för den globala hälsan och för mer jämlika hälso- och sjukvårdsystem, och delar drivkraften att stimulera yngre forskares engagemang för samma frågor.

Peter Friberg

– Bara inom Sahlgrenska akademin har vi flera medarbetare som gjort fantastiska bidrag inom global hälsa, men de flesta är nu i pensionsåldern. Nu måste vi kratta för de yngre och ta tillvara och stimulera deras intresse för globala utmaningar och för global hälsa, säger Peter Friberg med eftertryck.

Institutet planerar bland annat att utlysa Fellowships inom ett flertal områden för yngre forskare verksamma vid lärosäten i Sverige.

– Vi kommer att arbeta med att ta fram evidensbaserade underlag i ljuset av Sustainable Development Goals, genom interdisciplinär samverkan med Kungl. Vetenskapsakademiens många experter och genom vårt internationella nätverk. Göran Tomson ingår bland annat i en gruppering inom WHO där vi är med och ordnar seminarium om flyktingars tillgång till ändamålsenliga hälsosystem och hälso- och sjukvård, berättar Peter Friberg.

Seminariet bygger på en publikation i The Lancet, Refugees: towards better access to health-care services, januari 23, 2016.

– Vi utvecklar nu detta arbete genom att involvera fler vetenskapsområden, bland annat statsvetenskap och juridik, och genom att samverka med det nyinrättade centrumet för global migration vid GU, som är ett väldigt spännande initiativ, fortsätter han.

Många bidrar

Arbetsgruppen bakom Stockholms-deklarationen utvecklades till en slags think-tank, som byggdes på med fler både juniora och seniora forskare både från svenska universitet och utländsk expertis. Peter Friberg vill särskilt lyfta fram Yulia Blomstedt, docent i global hälsoepidemiologi i Umeå, som tillsammans med Göran Tomson arbetade fram det bakgrundsdokument som lade grunden för det som nu resulterat i SIGHT, och Johan Dahlstrand, ekonom som nu är verksamhetskooordinator för institutet. Även KVA:s ständiga sekreterare Göran K Hansson, Lancets chefredaktör Richard Horton, Världsbankens Mariam Claeson, och den amerikanske juridikprofessorn Lawrence Gostin har haft stor betydelse för institutets tillblivelse. Liksom Hans Rosling, professor i internationell hälsa vid Karolinska Institutet.

Hans Rosling gav en uppskattad föreläsning i samband med Sahlgrenska akademins tioårsjubileum 2011. Foto: Sofia Sabel.

– Hans var faktiskt kritisk i början, och menade att vi borde fokusera mer på att bekämpa fattigdomen. Han fick oss verkligen att vässa våra argument, så att han själv förstod hur vi tänker när det gäller den totala globala bilden enligt FNs hållbarhetsmål men sedan gav han oss verkligen sitt stöd. Jag hade kontakt med honom några dagar innan han gick bort, och han önskade oss lycka till, berättar Peter Friberg med vemod.

Hans Rosling avled på grund av cancer i början av februari. Institutet hoppas kunna samarbeta med företaget Gapminder, som drivs vidare av Hans Roslings son och sonhustru.

Tjänstledig 60 procent

Även från sitt eget universitet har Peter Friberg fått stöd, inte minst av rektor Pam Fredman.

– Hon tyckte verkligen det var glädjande att vi fick finansieringen av Gates Foundation och att institutet nu kan startas. Hon är en av de inbjudna deltagarna till en workshop som vi håller i början av sommaren, och vi har stora förhoppningar på ett fortsatt nära samarbete även när hon tagit över som President för the International Association of Universities, säger Peter Friberg.

Peter Friberg är nu tjänstledig 60 procent för sina uppdrag inom global hälsa, men han vägrar släppa sin forskning helt. Två dagar i veckan är han i Göteborg för att handleda doktorander och planera gruppens forskning.  Forskningen handlar bland annat om hur stress och resiliens (förmåga att anpassa sig vid olika störningar) påverkar både kärl och hjärna hos barn i skolåldern.

– Vi arbetar med en långsiktig studie, där vi undersöker både fysisk och psykisk hälsa bland skolelever i årskurs 7. . Studien är en del av Västra Götalandsregionens satsning genom gott stöd av folkhälsokommittén, för ökad social hållbarhet och en mer jämlik hälsa hos unga. Det är glädjande att arbeta med ett härligt forskarteam och spännande att så småningom få ta del av forskningsresultaten, säger Peter Friberg.

Läs artikeln om Stockholms-deklarationen i the Lancet och artikeln Refugees: towards better access to health-care services, januari 23, 2016.

TEXT OCH FOTO: ELIN LINDSTRÖM CLAESSEN

Av: Elin Lindström
Taggat med: Bidrag och stipendier, Bill & Melinda Gates Foundation, Global hälsa, institutionen för medicin, Kungl. Vetenskapsakademien, Samverkan, tvärvetenskaplig

Kommentarer

  1. Rune Andersson skriver

    9 mars, 2017 vid 09:13

    Grattis! Lycka till!

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor