FORSKNING SOM PÅVERKAR. Jan Holmgren, senior professor i medicinsk mikrobiologi vid Göteborgs universitet, är årets mottagare av the Albert B. Sabin Gold Medal Award. Han får priset för sina banbrytande bidrag inom forskningen kring orala vacciner och slemhinneimmunologi, och även för att han lett utvecklingen av världens första effektiva drickbara koleravaccin.
– Det är ett pris som oftast tilldelats amerikaner, och det är förstås mycket hedrande att uppmärksammas på detta sätt som den andra icke-amerikanen sedan priset instiftades, kommenterar Jan Holmgren.
Han konstaterar att priset verkligen ges för extraordinära insatser inom vaccinområdet:
– Hälften av dem som hittills fått priset har utvecklat vacciner mot sjukdomar som rabies, vattkoppor, lunginflammation och rotavirus, och de övriga har utrotat sjukdomar med vaccin, som utrotningen av smittkoppor i världen och det framgångsrika arbetet för att eliminera polio på de amerikanska kontinenterna.
En ledare inom global hälsa
I prismotiveringen beskrivs Jan Holmgren som en ledare inom global hälsa, som klarlagt de grundläggande mekanismerna för sjukdom och immunitet vid kolera, som lett det forskarlag som utvecklade världens första effektiva drickbara koleravaccin, och som banat väg för den globala tillgången till vaccinet genom överförande av teknologi och kapacitet till länder där kolera orsakar över 100 000 dödsfall varje år.
Kolera är en smittsam tarmsjukdom som orsakas av bakterien Vibrio cholerae via ett exotoxin. Sjukdomen ger plötsliga diarréer och kräkningar som leder till medvetslöshet och död, ofta inom loppet av några timmar. Det finns idag två varianter av drickbart vaccin, som båda ger ett bra skydd under några år. Kolera är fortfarande ett stort hälsoproblem i den fattiga delen av världen, och det pågår forskning för att ytterligare förbättra vaccinet, bland annat av Jan Holmgrens forskargrupp vid Göteborgs universitet.
Jan Holmgren lade grunden för utvecklingen av det drickbara vaccinet redan under 1970-talet, då han i detalj beskrev hur toxinet som orsakar kolera är uppbyggt och fungerar och även hur tarmens lokala immunförsvar mot kolera fungerar och hur det kan stimuleras genom lokal vaccination . Baserat på dessa arbeten utvecklade han tillsammans med Ann-Mari Svennerholm och andra kollegor vaccinet Dukoral under 1980- och 1990-talet. Dukoral har sedan dess fått stor internationell spridning, och en förenklad variant av vaccinet tillverkas nu också lokalt i Vietnam och Indien för att befolkningarna ska få god tillgång till vaccinet.
Livräddande vacciner
Priset Albert B. Sabins guldmedalj instiftades 1994, och har sedan dess varje år förärats en person som gjort extraordinära insatser inom framtagning eller användning av livräddande vacciner. Priset delas ut av Sabin Vaccine Institute, en ideell organisation som riktar in sig mot att förebygga onödigt mänskligt lidande med vaccin.
Jan Holmgren kommer att ta emot 2017 års Albert B. Sabin Gold Medal Award den 25 april, på Amerikanska vetenskapsakademin i Washington, D. C. Det blir inte första gången han deltar under utdelningen av priset: 2010 introducerade han det årets pristagare John Clemens, en världsledande vaccinepidemiolog som är chef för ett stort internationellt hälsoforskningsinstitut och som bland annat ledde den första effektstudien av ett oralt vaccin mot kolera.
– John Clemens är en personlig vän, och jag har bett honom att nu introducera mig vid årets prisceremoni. Det brukar vara en mycket fin och påkostad ceremoni, med ett stort antal särskilt inbjudna gäster, säger Jan Holmgren.
TEXT: ELIN LINDSTRÖM CLAESSEN
FOTO: JOHAN WINGBORG/GU SAMT SABIN VACCINE INSTITUTE