BIDRAG. Forte har nu beslutat om stöd för forskningsprojekt om hur människor som är sjukskrivna på grund av smärta eller psykiska sjukdomar och tillstånd ska kunna komma tillbaka in i arbete. Av de sex projekt som Forte väljer att satsa på är fyra huvudsökanden anställda inom Sahlgrenska akademin och kommer att bedriva sina projekt med Västra Götalandsregionen som medelsförvaltare.
Psykiska sjukdomar och smärttillstånd är de vanligaste anledningarna till långtidssjukskrivningar i Sverige. Forskningen som Forte nu satsar på ska bidra till ökad kunskap om behandling och rehabilitering av personer som är sjukskrivna till följd av dessa typer av besvär.
En av de fyra huvudsökanden som får gehör för sin ansökan hos Forte är Andreas Fors, som är forskarassistent vid institutionen för vårdvetenskap och hälsa, Centrum för personcentrerad vård
(GPCC). Hans projekt tilldelas nästan fem miljoner kronor de närmsta tre åren. Projektet engagerar en rad andra forskare inom flera institutioner vid Sahlgrenska akademin, och kommer att genomföras i samarbete med Västra Götalandsregionen och Institutet för stressmedicin.
– Anslaget innebär att vi bryter ny mark och får möjlighet att fullt ut föra in den personcentrerade vården i ett digitalt format. Det är också nytt för oss att projektet helt görs i samarbete med primärvården, eftersom flera av våra tidigare studier inom GPCC genomförts via slutenvården. Forskning inom primärvården är generellt sett också underdimensionerad, säger Andreas Fors.
En ny plattform för kommunikation
Inom projektet kommer ett hundratal personer som är sjukskrivna för stressreaktion eller utmattningssyndrom att ges tillgång till en ny webbaserad plattform, där de själva kan rapportera sina symtom och sin dagsform och kommunicera med vem de vill om sin hälsa – i detta fall är särskilt kommunikationen med arbetsgivaren central. Ytterligare ett hundratal personer med stressreaktion eller utmattningssyndrom som får det konventionella bemötandet från vård och arbetsgivare ska ingå i studien som kontrollgrupp.
– Tanken är att den digitala plattformen ska vara inspirerande och attraktiv att använda. Den ska underlätta mer informella kontakter med både vården och arbetsgivaren, öka självtilliten hos de som använder den, och ge möjlighet till kommunikation med många aktörer, säger Andreas Fors.
Fyra västsvenska projekt
Den forskning som Forte nu ger stöd ska bland annat öka kunskapen om vilka strategier som främjar självtillit, och som minskar sjukskrivning och risk för återinsjuknande hos människor med stressreaktion eller utmattningssyndrom.
– Tidigare forskning pekar på att insatser för återgång i arbete vid sjukskrivning behöver omfatta insatser på arbetsplatsen och inte bara i vården. Däremot finns kunskapsluckor om vilka specifika insatser som är mest effektiva och när de bör sättas in. Vår förväntan är att de här projekten ska utgöra viktiga pusselbitar i arbetet med att fylla dessa kunskapsluckor, säger Stella Jacobson, forskningssekreterare på Forte.
Utlysningen var särskilt utformad för att stödja forskningsprojekt som förbättrar implementeringen och nyttiggörandet av forskningsresultat i det praktiska behandlings- och rehabiliteringsarbetet. Projekten ska genomföras i samverkan mellan landstingsorganisationer och arbetsgivare, arbetsplatser eller Arbetsförmedlingen.
Dessa västsvenska forskare fick projektbidrag från Forte:
Huvudsökande: Cecilia Björkelund, 5 686 000 kronor
Seniorprofessor, avdelningen för samhällsmedicin och folkhälsa, institutionen för medicin
Projekttitel: Samverkan kring patienter med depression, ångest och stressreaktion: samordnare på vårdcentralen och samtal på arbetsplatsen – CO-WORK-CARE – en kluster-randomiserad studie
Huvudsökande: Elisabeth Björk Brämberg, 4 626 000 kronor
Universitetslektor, institutionen för vårdvetenskap och hälsa. Projektet är placerat vid enheten för allmän medicin, institutionen för medicin. Även forskare vid Karolinska institutet och och holländska University of Groeningen medverkar i projektet.
Projekttitel: Problemlösningsbaserade samtal inom primärvården för att främja återgång i arbete bland personer med psykisk ohälsa – en klusterrandomiserad studie
Huvudsökande: Andreas Fors, 4 944 000 kronor
Forskarassistent, institutionen för vårdvetenskap och hälsa
Projekttitel: Personcentrerad e-Hälsa för behandling och rehabilitering av stressreaktioner och utmattningssyndrom – en randomiserad kontrollerad studie i primärvården
Huvudsökande: Gunnel Hensing, 3 453 000 kronor
Professor, avdelningen för samhällsmedicin och folkhälsa, institutionen för medicin
Projekttitel: Tidig och systematisk kommunikation mellan läkare, patient och arbetsgivare för snabbare återgång i arbete. CapNote – en randomiserad, kontrollerad studie i primärvården.
Hela listan hittar du här: http://forte.se/wp-content/uploads/2015/11/rehabilitering-vid-sjukskrivning-2017-02-24.pdf
TEXT: ELIN LINDSTRÖM CLAESSEN