INVIGNING. – Jag är stolt över samarbetet mellan de olika parterna. Nu är det vårt gemensamma ansvar att se till så att centret blir framgångsrikt.
Så uttryckte sig rektor Pam Fredman när Wallenbergcentrum för molekylär och translationell medicin höll sitt första event den 7 februari.
[Fler bilder från invigningsseminariet finns längst ned på sidan.]
Wallenbergcentrum för molekylär och translationell medicin, WCMTM, är namnet på en storsatsning inom medicinsk forskning som innebär ett samarbete mellan Göteborgs universitet, Västra Götalandsregionen och AstraZeneca med Knut och Alice Wallenbergs stiftelse som huvudfinansiär. Centret ingår dessutom i en nationell satsning som ska stärka Sveriges position inom livsvetenskaperna.
Tisdagen den 7 februari arrangerade Wallenbergcentrum sitt första av årligen återkommande event på Konferenscentrum Wallenberg.
– Vi har redan varit igång i cirka ett och ett halvt år och dessutom rekryterat våra tre första forskare, så det var på tiden, förklarade föreståndaren Göran Landberg, professor i patologi, i sitt inledande tal.
Centrumet i Göteborg kommer att fokusera på forskning inom metabola och degenerativa sjukdomar, neurovetenskap, inflammation samt cancer. Men tanken är att också samarbeta med de liknande centrum som är under uppbyggnad i Lund, Linköping och Umeå samt med SciLifeLab i Stockholm/Uppsala.
– Vi håller som bäst på med rekryteringen av ett tjugotal framstående yngre forskare, både inom grundforskning och bland disputerade läkare, som ska ges bästa möjliga förutsättningar att göra ett riktigt bra jobb. Det handlar om att stärka de goda resurser som redan finns, både vid universitetet, inom sjukvården och inom läkemedelsindustrin, samt om att hitta intressanta områden för samarbete.
Knut och Alice Wallenbergs stiftelse satsar de närmaste 10 åren cirka 2,5 miljarder kronor på forskning inom livsvetenskaper, varav 900 miljoner på de fyra centrum som nu är under uppbyggnad.
Göran Sandberg, verkställande ledamot av Knut och Alice Wallenbergs stiftelse, berättade att satsningen var en reaktion på regeringens stöd till SciLifeLab i Stockholm/Uppsala.
– När drygt hälften av all forskning inom livsvetenskaperna sker utanför Stockholmsregionen tyckte vi att vi måste stötta universiteten i Göteborg, Lund, Linköping och Umeå. Och jag är imponerad över hur Göteborgs universitet på bara fyra veckor lyckades ta fram en fantastiskt bra ansökan, som innebär samarbete med regionen och Astra Zeneca. Centret är något av ett experiment men egentligen borde det vara självklart att olika parter, med gemensamma mål, kan arbeta tillsammans.
Seminariet fortsatte bland annat med presentationer av de nya forskarna inom Wallenbergcentret: Anders Rosengren, Emma Börgeson och Karolina Skibicka. Eftermiddagen avslutades med en paneldiskussion med Staffan Edén, vicerektor vid Göteborgs universitet, Peter Lönnroth, biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götalandsregionen, Marcus Schindler, chef för kardiovaskulära och metabola sjukdomar vid Astra Zeneca, Clare Isacke, representant från WCMTM´s Scientific Advisory Board samt Göran Landberg, förståndare WCMTM.
FAKTA
Wallenbergcentrum för molekylär och translationell medicin (WCMTM) vid Göteborgs universitet har etablerats i samarbete med Knut och Alice Wallenbergs stiftelse, Västra Götalandsregionen, AstraZeneca och Göteborgs universitet. Wallenbergcentret ingår i en nationell satsning för att Sverige ska befästa sin världsledande position inom medicinsk forskning.
Mer information: wcmtm.gu.se.
TEXT: EVA LUNDGREN
FOTO: JOHAN WINGBORG