Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

Emma Börgeson undersöker inflammationens roll i fetma

24 januari, 2017

Den 7 februari kan du bland annat höra Emma och de andra två forskare som hittills rekryterats inom WCMTM. Länk till registrering nedan.

UNGA FORSKARE. Forskaren Emma Börgeson arbetar med en hypotes som kanske kan betyda att fler människor med fetma-relaterade sjukdomar kan hålla sig friska. Inom kort börjar hon utveckla sin forskningslinje som en av de unga forskare som rekryterats till Wallenberg Centre for Molecular and Translational Medicine i Göteborg.

När Emma Börgeson berättar vilka forskare hon samarbetar med i Göteborg blir listan lång, trots att hon varit gästforskare vid GU endast en kort tid. Hon är gästforskare på Wallenberglaboratoriet på institutionen för medicin, och driver en studie på vävnadsprover från människor i samarbete med Gastlab som tillhör institutionen för kliniska vetenskaper. Hon har också ett etablerat samarbete med Marianne Quiding-Järbrink på institutionen för biomedicin. I Göteborg har hon hittat ideala förhållanden för att kunna gå vidare med den forskningslinje hon etablerade som post-dok i San Diego.

– Här finns alla förutsättningar och jag känner mig verkligen välkommen. Jag har fått hjälp och stöd av nya kollegor och jag imponeras av att de translationella kontakterna mellan Göteborgs universitet och Sahlgrenska Universitetssjukhuset fungerar så smidigt, säger Emma Börgeson.

Hon har tidigare fått etableringsanslag både från Vetenskapsrådet och Svenska Sällskapet för Medicinsk Forskning (SSMF), som finansierar hennes forskning just nu. Inom kort påbörjar hon sin forskartjänst inom Wallenberg Centre for Molecular and Translational Medicine. Det är ett fyraårigt biträdande lektorat med tillhörande forskningsmedel för att etablera en egen forskargrupp. Tjänsten tillsätts med så kallat tenure track, vilket innebär goda chanser att den senare omvandlas till en fast tjänst. Ytterligare två unga forskare är klara inom satsningen och fler utlysningar är på gång. Totalt ska ett tiotal forskare anställas inom Wallenberg Centre for Molecular and Translational Medicine i Göteborg.

Kirurgen Ville Walenius, docent vid institutionen för kliniska vetenskaper, samarbetar med Emma Börgeson i en studie på vävnadsprover från människor. I sambannd med  gastric bypass operationen på Östra sjukhuset tas prover med human vävnad som används i forskning.

En ny strategi för fetma

Emma Börgeson forskar om fetma och relaterade följdsjukdomar. I Sverige lider allt fler av fetma-relaterade följdsjukdomar, vilket orsakar en mycket stor belastning på sjukvård och samhälle.

– Alla överviktiga personer drabbas inte av problem, och det är något som ofta glöms bort i debatten. Dessa ”metabolt friska” individer tycks leva i årtionden utan förhöjda blodfetter, diabetes eller andra sjukdomar, säger Emma Börgeson, vars forskningsmål är att förstå varför vissa människor lyckas förbli metabolt friska, samt försöka främja metabol hälsa genom det anti-inflammatoriska ämnet lipoxin.

Fetman i sig verkar inte vara den främsta orsaken till de följdsjukdomar som ofta drabbar människor med kraftig övervikt. Snarare tycks det vara den inflammation som oftast ses vid fetma som framkallar sjukdom.

– Jag har alltid varit fascinerad av hur kroppen reglerar inflammation. Inflammation regleras av signaler som först ”sätter igång” och sedan ”stänger av” inflammatoriska processer, för att kroppen ska få ett adekvat försvar. Om denna balansgång rubbas kan en person utvecklas kronisk inflammation, vilket vi tror kan orsaka exempelvis fetma-relaterade följdsjukdomar.

Hennes hypotes är att metabolt friska individer har en bättre förmåga att ”stänga av” inflammation, genom bildandet av anti-inflammatoriska ämnen kallade lipoxiner. Lipoxiner är en grupp lipider som ”stänger av” inflammatoriska processer. I en uppmärksammad studie som publicerades i tidskriften Cell Metabolism visade hon att lipoxin behandling dämpar fetma-inducerad inflammation och följdsjukdomar i möss, utan att de går ner i vikt.

Nu behandlar Emma mänsklig vävnad med lipoxin, för att undersöka om samma princip gäller hos människor och om det är värt att fortsätta längs den långa väg som återstår innan idén kan leda till ett nytt läkemedel.

Kompletterande forskningslinjer

Under det tredje och sista året av hennes Marie Curie sponsrade post-doc skulle Emma Börgeson återvända från UC San Diego till sitt hemuniversitet University College Dublin. Men när den tilltänkta kliniken där hon skulle få patientbiopsier på Irland plötsligt stängdes fick hon problem att genomföra sin tilltänkta studie. Hennes kollega, Carel le Roux, föreslog då att hon skulle ta kontakt med den kliniknära forskargruppen Gastlab vid avdelningen för gastrokirurgisk forskning, där Carel också är gästprofessor. På Gastlab fick Emma Börgeson ett mycket varmt bemötande av avdelningschef Lars Fändriks och docent Ville Wallenius.

Ville Wallenius, forskare på Gastlab och rutinerad fetmakirurg på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, och Emma Börgeson driver tillsammans den EPN-godkända studien Adipos2.. Patienter som väljer att delta i studien donerar bland annat fettbiopsier som Emma använder i sina experiment. Detta görs i samband med patientens planerade gastric bypass operation på Östra sjukhuset.

– Våra projekt passar ihop som hand i handske. Vi är båda intresserade av samma pool av patienter och studerar fetma och dess följdsjukdomar med lite olika perspektiv, säger Ville som är docent i tillämpad fysiologi och patofysiologi:
– Jag undersöker om fetma-relaterad inflammation startar i tunntarmen och Emma undersöker om lipoxin kan fungera som en anti-inflammatorisk behandling i fett, lever och tarm. Det är en ideal möjlighet att samarbeta där vi bygger på varandras kompetenser.

– Det är väldigt stimulerande att arbeta med Ville och den kliniknära forskningsmiljön har gjort att jag ville utveckla arbetet vid Göteborgs universitet. Jag tycker det finns unika förutsättningar att driva den translationella forskning jag är intresserad av, säger Emma

Inkubator på plats på Östra

Det är komplicerat att ta patientprover från Östra sjukhuset och sedan analysera dessa på Sahlgrenska sjukhuset. Hanteringen av vävnaden är en process som tar nästan två dygn. Forskningssjuksköterskorna på Gastlab har koordinerat patientförberedelser med operationstider så att vävnadsproverna omedelbart kan analyseras. Fram tills nu har Emma fått köra i ilfart till Sahlgrenska sjukhuset med vävnadsprover för att snabbt få in dessa i en inkubator , men nu finns de cellodlingsmöjligheter som krävs även på Östra sjukhuset. Via ett samarbete med Elinor Bexe Lindskog och Yvonne Wettergren på Surgical Oncology Laboratory (SOL) får Emma tillgång till denna infrastruktur.

– Samarbetet med Kirurgi Östra och SOL är avgörande för dessa experiment och vi är mycket tacksamma för att detta flyter på så bra. Ju snabbare vävnaden kommer in i inkubatorn desto bättre och då vi börjar utöka inkuberingstiden är det extra viktigt att den snabbt får komma in i en gynnsam miljö, säger Emma.

Emma Börgeson håller upp ett prov med mänsklig vävnad taget i samband med en gastric bypass-operationen som just genomförts..

Med hjälp av Gastlab har Emma hittills kunnat behandla prover från 15 patienter och de preliminära resultaten är lovande:
– Den mänskliga vävnaden verkar bli mindre inflammerad när lipoxin tillsätts. Om slutresultaten ser lika bra ut kan vi gå vidare med att undersöka principen i andra djurmodeller och så småningom kanske gå vidare till klinisk studie, men det är naturligtvis ett långsiktigt mål, säger Emma. Studien ska pågå i ytterligare fyra år och enligt planen ska den då omfatta totalt 80 patienter.

Emma utvecklar nu sin forskargrupp via Wallenberg Centre for Molecular and Translational Medicine. Hon fortsätter sitt nära samarbete med bland annat Gastlab och etablerar sig vid institutionen för medicin och Wallenberglaboratoriet, som är en translationell forskningsplattform belägen på själva sjukhusområdet och som består av cirka 15 forskargrupper. Där finns den specialiserade laborativa miljön hon behöver.

– Jag har fått ett väldigt varmt bemötande av Hans Carlsten och institutionen, och även av Jan Borén och Fredrik Bäckhed som leder själva Wallenberglaboratoriet. Det är en mycket stimulerande och välfungerande forskningsmiljö och jag ser fram emot att fortsätta utveckla samarbeten med de grupper som är verksamma där. Institutionen för medicin känns som en mycket lovande plattform för att etablera min forskningsgrupp, konstaterar Emma.

Via Dublin och San Diego

Emma Börgeson. Foto: Privat.

Emma Börgeson kommer ursprungligen från Borås och läste medicinsk biologi i Linköping. Hon doktorerade sedan på irländska University College Dublin, sponsrad av ett anslag från IRCSET (irländska motsvarigheten till Vetenskapsrådet). Hennes handledare, professor Cathrine Godson, forskar om hur njuren påverkas vid diabetes och var en av de första att börja arbeta med lipoxiner inom detta forskningsfält. I sin avhandling utvärderade Emma bland annat kemiskt modifierade lipoxinmolekyler och hur dessa påverkade njursjukdom och diabetes.

Ett Marie Curie stipendium gav sedan Emma chansen att göra postdok i USA, med professor Kumar Sharma, som leder ett translationellt forskningscenter om njursjukdomar vid University of California, San Diego (UCSD). Hon mötte honom på en vetenskaplig konferens, där hon såg honom presentera en ny djurmodell. Emma insåg att djurmodellen innebar nya möjligheter att ta nästa steg i hennes egen forskning om lipoxiner.
– Jag ”fångade” Dr. Sharma efter presentationen och visade en snabb skiss på ett papper för att illustrera vad jag skulle vilja göra med hans musmodell. Min ritning var inget vidare, men han tyckte det verkade spännande och bjöd in mig att arbeta med honom, minns Emma.

Stöd från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse

Wallenberg Centre for Molecular and Translational Medicine har bildats med stöd från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse och är en gemensam satsning för Göteborgs universitet, Västra Götalandsregionen och AstraZeneca. Emma Börgeson är en av de tiotal forskare som kommer att anställas vid universitetet genom satsningen. Ytterligare två forskare är klara för anställning och fler utlysningar är att vänta. Med de grupper som bildas runt de rekryterade forskarna innebär satsningen att ett hundratal nya forskare med translationell ansats kommer att förstärka den redan framgångsrika biomedicinska forskning som bedrivs i Göteborg.

Den 7 februari kan du bland annat höra Emma och de andra två forskare som hittills rekryterats inom WCMTM. Gå till anmälan.

 

Läs mer på hemsidan för Wallenberg Centre for Molecular and Translational Medicine
Artikeln i Cell Metabolism: Lipoxin A4 Attenuates Obesity-Induced Adipose Inflammation and Associated Liver and Kidney Disease

Om Wallenbergcentrum för molekylär och translationell medicin

  • Wallenbergcentrum för molekylär och translationell medicin (WCMTM) är del av en nationell satsning för att befästa Sveriges position som en världsledande nation inom livs­vetenskaperna.
  • Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse investerar tillsammans med Göteborgs universitet, AstraZeneca och Västra Götalandsregionen minst 620 miljoner kronor under en tioårsperiod. Liknande centra byggs samtidigt upp i Lund, Umeå och Linköping.
  • Rekryteringar av internationellt lovande forskare inom molekylär medicin är en huvuduppgift för WCMTM och under de närmaste åren kommer flertalet forskare anställas vid WCMTM med sin hemvist på olika institutioner på Sahlgrenska Akademin och Naturvetenskapliga fakulteten för att bygga upp sina forskargrupper.
  • Ett betydande arbete läggs på att länka WCMTM-forskarna med sjukhusmiljöer och AstraZeneca för att skapa starka translationella miljöer.
  • WCMTM stöder vidare specifika translationella projekt och infrastrukturer som överbryggar forskning och klinik för att säkerställa bredden inom WCMTM.

 

Foto: Johan Wingborg

Av: Elin Lindström
Taggat med: fetma, forskningssamarbete, inflammation, inflammationsforskning, institutionen för medicin, Knut och Alice Wallenbergs stiftelse, Samverkan, translationell forskning, Wallenberg Center för Molekylär och Translationell Medicin, Wallenberglaboratoriet

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor