BIDRAG. Madeleine Rådinger och Margarita Trobos fick båda gehör för sina ansökningar till SSF om finansiering av en industridoktorand. De samarbetar med AstraZeneca respektive Mölnlycke Health Care i sina doktorandprojekt.
– Samverkan mellan industrin och akademin är en viktig faktor för att utveckla och upprätthålla kunskapsutbyte. På sikt kommer detta att höja kompetensen inom bägge parterna, säger Madeleine Rådinger, vars projekt handlar om signaturer i luftvägsepitelet vid kroniska luftvägssjukdomar, och genomförs i samarbete med AstraZeneca:
– Att SSF satsar på vårt projekt är ett erkännande både för AstraZeneca och för min forskargrupp.
AstraZeneca i Mölndal har lång erfarenhet och ett stort intresse för inflammation och luftvägsforskning. Inom astmaforskning har Madeleine Rådinger och hennes kollegor på Krefting Research Centre sedan många år ett väl fungerande samarbete med AstraZeneca. – När Henric Olsson från AstraZeneca kontaktade mig i somras och frågade om vi skulle söka pengar ihop från SSF för en industridoktorand tvekade jag inte, säger Madeleine Rådinger.
Projektet siktar in sig på att hitta nya verktyg och metoder för patientsegmentering baserat på biologiska sjukdomsmekanismer, och att på sikt utveckla nya läkemedel som adresserar grundorsaker till astma och KOL.
– Det är komplexa sjukdomar, där symtombilden i två patienter med samma diagnos kan drivas av helt olika bakomliggande mekanismer, och därför behöver dessa två patienter behandlas olika, säger Madeleine Rådinger.
Projektet ska undersöka genuttryck och proteinprofiler i lungepitelceller behandlade med en panel av sjukdomsrelevanta stimuli. Epitelcellsignaturerna ska sedan valideras i tillgängliga databaser och patientprover, för att slutligen användas för att segmentera astma- och KOL-patienter med avseende på bakomliggande sjukdomsmekanismer.
Ett nytt behandlingskoncept för svårläkta sår
Margarita Trobos projekt fokuserar på virulenshämmare för behandling av mjukdelsinfektioner. Industriell partner är Mölnlycke Health Care.
– Vi ska utforska nya koncept för behandling av kroniska biofilmsinfektioner i mjuka vävnader. Stödet från SSF är ett bra bidrag till vår forskning inom infektionskontroll och regenerativ medicin, säger Margarita Trobos.
Mölnlycke Health Care är globalt ledande inom sårvård, och detta är andra gången avdelningen för biomaterialvetenskap samarbetar med företaget i ett doktorandprojekt, då med finansiering från Vinnova. Doktorand i projektet blir Erik Gerner, och bihandledare för detta doktorandprojekt blir Sofia Almqvist, som är gruppchef för antimikrobiella material och koncept på Mölnlycke Health Care.
Projektet ska utvärdera läkemedel med förmåga att hämma quorum-sensing (QS) signalering, som ett alternativ till antibiotika för svårläkta sår.
– Det är en ny strategi med läkemedel som hämmar bakteriers signalering, vilket kontrollerar deras toxicitet och deras resistens mot immunceller. Denna behandlingsstrategi borde antingen slå ut bakteriernas förmåga att skapa en kronisk biofilmsinfektion, eller avväpna en infektion som redan pågår, samtidigt som risken för resistensutveckling är låg, säger Margarita Trobos.
Forskningen är experimentell, och kommer att genomföras både i cellodling och med djurmodeller.
Främjar utbyte mellan akademi och näringsliv
Totalt har SSF utsett tolv 12 bidragsmottagare för programmet Industridoktorand och ytterligare tolv för programmet Strategisk mobilitet. Båda programmen syftar till att öka rörligheten och att främja utbytet av kunskap mellan akademi och näringsliv. De 24 mottagarna delar på totalt 45 miljoner kronor.
TEXT: ELIN LINDSTRÖM CLAESSEN