BIDRAG. Eva Andersson, Anna Dahlman-Höglund, Anna Grimby Ekman och Marianne Törner får totalt nästan tio miljoner kronor till sin forskning från AFA. I sina projekt ska de undersöka om hörselskada påverkar den effekt som buller har på hjärtkärlsjukdom, risker med allergiframkallande konserveringsmedel i målarfärg, positiva och negativa faktorer kopplade till smärtprogram samt varför arbetsolyckor inom byggindustrin är betydligt fler i Sverige än i Danmark.
Eva Andersson, docent i arbets- och miljömedicin, får 2 733 000 kronor för att studera vilken effekt hörselskydd och hörselnedsättning har på sambanden mellan buller och hjärtinfarkt respektive stroke.
Hjärt- och kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i Sverige och risken att drabbas påverkas av den fysiska och den psykosociala arbetsmiljön. Forskning visar att buller kan skapa både fysisk och psykisk stress, vilket kan ge skada på hjärta och kärl. Hörselskador är vanliga, men det saknas kunskap om hur de påverkar risken för hjärt-/kärlsjukdom.
Studien beräknas pågå till 2020 och förväntas leda till ökad kunskap om kopplingen mellan buller och hjärt-/kärlsjukdomar och om förebyggandet av bullerskador i arbetslivet.
Anna Dahlman-Höglund, docent i arbets- och miljömedicin, får drygt fyra miljoner kronor för att kartlägga exponeringen av isothiazolinoner i målaryrket.
Yrkesmålare använder i stor utsträckning vattenbaserade färger och tapetklister som innehåller allergiframkallande konserveringsmedel i form av isothiazolinoner. Målare som utvecklar allergi tvingas byta yrke och får problem i vardagen eftersom ämnena också finns i produkter som schampo, diskmedel och flytande tvål. Det har inte tidigare gjorts några studier där man har mätt halten isothiazolinoner i luften under arbetet för att studera samband mellan målarnas exponering av allergenerna och eksem på huden eller i luftvägarna.
Studien omfattar provtagning på ett femtiotal personer samt en enkätstudie med 4 000 deltagare, och beräknas pågå till 2020. Studien förväntas leda till ökad kunskap om isothiazolinoners hälsopåverkan som kan leda till bättre bedömning av risker i yrkesmålares arbetsmiljö.
Anna Grimby Ekman, docent i epidemiologi, får 1 160 000 kronor till sitt projekt som ska identifiera positiva och negativa faktorer kopplade till smärtprogram med hjälp av data från smärtkliniker i Frölunda, Kungälv, Borås och Angered och från Nationella registret för smärtrehabilitering.
Kronisk smärta är en tung börda för den drabbade individen, arbetsgivare, vården och samhället i stort. De särskilda smärtprogram som är vanliga på smärtkliniker i landet innehåller ofta både behandling i grupp och individuell behandling, men det saknas kunskap om vilka faktorer som underlättar respektive hindrar ett lyckat utfall.
Studien beräknas pågå till 2018 och förväntas leda till ökad kunskap om faktorer som påverkar utfallet för smärtprogram och om hur patienter bäst kan förberedas för en lyckad behandling.
Marianne Törner, forskare på avdelningen för samhällsmedicin och folkhälsa, får drygt en och en halv miljon kronor för att fullfölja sin undersökning av skillnader i frekvensen av arbetsolyckor i dansk och svensk byggindustri. Hon ska studera skillnader på nationell nivå, på organisationsnivå och på grupp- och individnivå.
Arbetsolyckorna i bygg- och anläggningsbranschen är betydligt fler i Danmark än i Sverige. Vad skillnaden beror på är inte klarlagt. Det finns därför behov av att jämföra de två ländernas arbetsmiljölagstiftning, bransch-, företags- och utbildningsstruktur och inställning till säkerhet på arbetsplatser och under yrkesutbildningar.
Studien förväntas ge ett kunskapsunderlag som kommer att leda till ökad säkerhet i bygg- och anläggningssektorn och som kan användas även i andra branscher.
Totalt ger AFA drygt 38 miljoner kronor till 13 projekt som på olika sätt fördjupar kunskap om arbetsmiljö och hälsa.