FORSKNING. Tre unga framstående forskare har nu rekryterats inom satsningen Wallenbergcentrum för molekylär och translationell medicin. Nu bjuder Wallenbergcentrumet in till ett första seminarium, där de unga toppforskarna och andra associerade forskare presenterar sina projekt.
Seminariet hålls tisdag 7 februari, 13:00-17:00 på Konferenscentrum Wallenberg. Anmäl dig här: http://kompetensutveckling.adm.gu.se/seminar/detail/3012
Wallenbergcentrum för molekylär och translationell medicin (WCMTM) vid Göteborgs universitet har etablerats i samarbete med Knut och Alice Wallenbergs stiftelse, Västra Götalandsregionen, AstraZeneca och Göteborgs universitet. Wallenbergcentret ingår i en nationell satsning för att Sverige ska befästa sin världsledande position inom medicinsk forskning och i Göteborg kommer det att rekryteras minst tjugo unga toppforskare. WCMTM stöder vidare specifika translationella projekt och infrastrukturer som överbryggar forskning och klinik för att säkerställa bredden inom WCMTM.
De tre första forskarna som nu rekryterats är Emma Börgeson, Anders Rosengren och Karolina Skibicka. De är verksamma inom metabolism och neurovetenskap, och bedriver forskning som bedöms vara både högintressant och relevant för flera sjukdomar som påverkar folkhälsan. Emma Börgeson forskar om anti-inflammatoriska ämnen som kallas lipoxiner och hur dessa reglerar den inflammation som ses vid fetma. Anders Rosengren arbetar med att identifiera nya behandlingar vid typ 2 diabetes. Karolina Skibickas forskning om hormonet GLP-1 kan i förlängningen leda till en ny läkemedelsbehandling mot fetma.
– Dessa tre forskare karaktäriseras av att de har en translationell forskningsprofil och arbetar från grundforskning och prekliniska modeller till patientprover och i viss utsträckning kliniska prövningar. Det har visat sig att de har gemensamma intressen i sina projekt som leder till att de både kan utmana och stötta varandra, vilket vi ser mycket positivt på, säger Göran Landberg, föreståndare för Wallenbergcentrum för molekylär och translationell medicin vid Göteborgs universitet.
Bygger upp sina grupper
Forskarna för med sig delvis ny kunskap och metodik och förväntas också komplettera annan högkvalitativ forskning som redan är etablerad i Göteborg.
– Två av forskarna håller på att bygga upp sina grupper vid sin respektive värdinstitution, har blivit väl omhändertagna och påbörjat rekryteringen av gruppmedlemmar för att kunna starta upp nya projekt. Den tredje forskaren kommer med stödet från Wallenbergcentrum att kunna utöka pågående projekt och besvara nya och viktiga frågeställningar i en redan stark forskarmiljö, konstaterar Göran Landberg.
Akademiliv återkommer inom kort med längre intervjuer med alla de tre unga forskningsledare som rekryterats inom satsningen.
Forskande ST-läkare
Wallenbergcentret rekryterar också unga, disputerade läkare under specialisttjänstgöring, med forskningsbakgrund inom något av fokusområdena metabolism, neurovetenskap eller respiratoriska sjukdomar för att brygga över till klinisk tillämpning.
– Vi vill säkerställa translaterbarheten och skapa en klinisk motsvarighet till de första rekryteringarna. Under 2017 kommer det dessutom bli ytterligare tillsättningar av gruppledare och nya annonseringar inom andra fokusområden, säger Göran Landberg.
Under året kommer Wallenbergcentret att arbeta med att stödja pågående samarbeten mellan universitetet, Sahlgrenska Universitetssjukhuset och AstraZeneca, och även initiera nya. Centret går också vidare med etableringen av nationella forskningsnätverk med de tre andra Wallenbergcentrumen i Umeå, Linköping och Lund liksom med SciLifeLab.
Vid seminariet den 7 februari samlas inte bara de unga toppforskarna inom Wallenbergcentrum för molekylär och translationell medicin, utan även centrets styrgrupp och finansiärer:
– Det ska bli väldigt inspirerande att få samla vår styrgrupp, vår Scientific Advisory Board och våra nyrekryterade forskare ihop med representanter högt upp i organisationen på institutionerna, från regionen och Astra Zeneca och även bjuda in personal ute i organisationen för att visa på progressen i denna strategiskt viktiga satsning, avslutar Göran Landberg.
Här kan du anmäla dig till seminariet den 7 februari: http://kompetensutveckling.adm.gu.se/seminar/detail/3012